Πληροφορίες σχετικά με την επαναλειτουργία όλων των εκπαιδευτικών δομών έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας. Λεπτομέρειες πάντως αναμένεται να οριστικοποιηθούν τις επόμενες ημέρες και θα ανακοινωθούν συνολικά από το υπουργείο.

Μετά από ομόφωνη εισήγηση της Επιτροπής λοιμωξιολόγων, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, αποφασίστηκε να ανοίξουν τα σχολεία κανονικά στις 7 Σεπτεμβρίου με όλους τους μαθητές στις τάξεις αλλά με αυξημένα μέτρα προστασίας, όπως η χρήση μάσκας και διαλείμματα σε διαφορετικές ώρες.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου «αντικείμενο της τηλεδιάσκεψης ήταν η συνέχιση της προετοιμασίας της λειτουργίας των εκπαιδευτικών δομών που είχε ξεκινήσει προ μηνών, προκειμένου να επικαιροποιηθεί η προετοιμασία και υπό το φως των πιο πρόσφατων επιδημιολογικών δεδομένων της πανδημίας στη χώρα μας».

Λεπτομέρειες, ωστόσο σχετικά με την επαναλειτουργία όλων των εκπαιδευτικών δομών θα οριστικοποιηθούν τις επόμενες ημέρες και θα ανακοινωθούν συνολικά από το υπουργείο.

Κεραμέως: Οι εισηγήσεις των ειδικών είναι αυτές που μας καθοδηγούν

Σε δήλωσή της η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, τόνισε πως «η επικοινωνία μας με το υπουργείο Υγείας και τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κοροναϊού COVID19 είναι διαρκής με στόχο τη συνεχή επικαιροποίηση και προσαρμογή της εκπαιδευτικής διαδικασίας στις ιδιαίτερες συνθήκες που διανύουμε».

«Όπως το προηγούμενο διάστημα, έτσι και τώρα, οι εισηγήσεις των ειδικών είναι αυτές που μας καθοδηγούν για τις αυξημένες προφυλάξεις και τα μέτρα διασφάλισης της δημόσιας υγείας όπου και όταν αυτά απαιτούνται. Το αμέσως επόμενο διάστημα και μόλις ολοκληρωθούν οι σχετικές συζητήσεις με την Επιτροπή, το Υπουργείο θα ανακοινώσει το πλήρες πλαίσιο επαναλειτουργίας των δομών που υπάγονται σε αυτό» επεσήμανε.

Τι  προτείνουν οι ειδικοί

Σημειώνεται πως πρωταρχικός στόχος της κυβέρνησης ήταν ανοίξουν τα σχολεία και να επιστρέψουν κανονικά όλοι οι μαθητές, τηρώντας πάντως αυξημένα μέτρα προστασίας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο καθηγητής στο τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, μίλησε το πρωί της Τρίτης στο MEGA και αναφέρθηκε στο άνοιγμα των σχολείων και στο καθεστώς λειτουργίας τους.

Όπως είπε, το επικρατέστερο σενάριο είναι η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε παιδιά άνω των 10 ετών, αλλά οποιαδήποτε απόφαση θα παρθεί με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Από την πλευρά του, ο Αθανάσιος Τσακρής, καθηγητής Μικροβιολογίας και Διευθυντής Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σημείωσε ότι η τάση είναι να ανοίξουν τα σχολεία, δεδομένου ότι τα παιδιά χρειάζονται και την κοινωνικοποίηση που είναι πολύ σημαντικός παράγοντας για την ψυχική τους υγεία, αλλά και η εκπαίδευση, η δια ζώσης επικοινωνία με τους δασκάλους και τους καθηγητές τους, όπως είπε, είναι πολύ σημαντική.

Υπογράμμισε ότι η χρήση μάσκας, που εφαρμόζεται με επιτυχία σε ασιατικές χώρες, είναι κάτι που μπορούν να μάθουν τα παιδιά, προσθέτοντας ότι είναι καλό να αποκτήσουν αρχές δημόσιας υγείας.

Πώς «βλέπουν» οι καθηγητές το άνοιγμα των σχολείων

Ο γ.γ της ΟΛΜΕ, Βαγγέλης Μπουντουλούλης, μιλώντας στο MEGA υπογράμμισε  ότι «εμείς δεν θα φέρουμε αντιρρήσεις στην επιστημονική επιτροπή για το πως πρέπει να γίνει». «Όταν κλειθούμε να κάνουμε αυτό που πρέπει ως καθηγητές, θα το κάνουμε» συμπλήρωσε.

Σχετικά με τον τρόπο που θα γίνουν τα μαθήματα, ο Γ.Γ. της ΟΛΜΕ στάθηκε στον αριθμό των μαθητών ανά τάξη, που πρέπει να είναι σαφώς μικρότερος, στα απαιτούμενα κονδύλια και στους καθηγητές που επιβάλλεται να αυξηθούν ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες.

Γράψτε το σχόλιό σας