Η εβδομάδα που μας πέρασε σκιαγράφησε μια κορωνο-κατάσταση που τείνει να λάβει πρωτόγνωρα δραματικές διαστάσεις για τη χώρα. Την περασμένη Τετάρτη κατεγράφη «εθνικό ρεκόρ» επιβεβαιωμένων κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας – 262 μέσα σε μία ημέρα, ενώ την Πέμπτη ακολούθησαν άλλα 204 και πέντε θάνατοι.

Παράλληλα αποδείχθηκε για άλλη μια φορά ότι εστίες υπερμετάδοσης του ιού μπορούν να δημιουργηθούν πολύ εύκολα λόγω της χαλαρότητας των νέων θέτοντας σε κίνδυνο τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού: χαρακτηριστικό παράδειγμα, το γηροκομείο στο Ασβεστοχώρι που μετρά δεκάδες κρούσματα σε ηλικιωμένους και δύο θανάτους (μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές την περασμένη Πέμπτη) εξαιτίας, όπως όλα δείχνουν, ενός πάρτι στη Χαλκιδική στο οποίο συμμετείχε μαζί με άλλα 2.000 άτομα (!) κάποιος φίλος εργαζομένου σε αυτό.

Από τα μπαρ στις πλατείες

Και ενώ τα μέτρα από την πολιτεία εντείνονται για να ανακοπεί η προέλαση του ιού με ένα από τα κυριότερα να αφορά το κλείσιμο εστιατορίων και μπαρ τα μεσάνυχτα, ο συγχρωτισμός μεταφέρθηκε από τα μπαρ στις… πλατείες και τις παραλίες για μεταμεσονύχτια διασκέδαση. «Μπροστάρηδες» στη μη τήρηση μέτρων οι νέοι που συνεχίζουν να αψηφούν τον ιογενή κίνδυνο παρότι, σύμφωνα με τα στοιχεία, ο μέσος όρος ηλικίας των νοσούντων με COVID-19 στη χώρα μας συνεχώς μειώνεται και ένα στα 10 νεαρά κρούσματα κινδυνεύει να νοσήσει σοβαρά – είναι αξιοσημείωτο ότι πριν από μερικές ημέρες διασωληνώθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας μια 27χρονη ειδικευόμενη χειρουργός (ευτυχώς την Πέμπτη έγινε γνωστό ότι η νεαρή αποσωληνώθηκε).

Μπροστά σε αυτή την εικόνα η ανησυχία είναι μεγάλη, με στελέχη του υπουργείου Υγείας να επισημαίνουν ότι «κάνουμε αγώνα με το άνοιγμα νέων κλινών, τις προσλήψεις προσωπικού και την πρόληψη να προλάβουμε. Εάν φτάσουμε σε υψηλό αριθμό κρουσμάτων, η κατάσταση θα είναι δύσκολα διαχειρίσημη».

Απέναντι σε αυτή την ολοένα και πιο «γκρίζα» εικόνα, οι επιστήμονες της αρμόδιας Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό που μίλησαν στο «Βήμα» τόνισαν με κάθε τρόπο την ανάγκη τήρησης των μέτρων από τον πληθυσμό εδώ και τώρα. Αντίστοιχο ήταν και το σχόλιο της εκπροσώπου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) δρος Μάργκαρετ Χάρις προς «Το Βήμα»: «Η πανδημία συνεχίζει να βρίσκεται σε έντονη φάση. Τηρήστε όλοι τα πάντα!».

«Είμαστε στην αρχή του δεύτερου κύματος»

«Βρισκόμαστε στην αρχή ενός δεύτερου κύματος της επιδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα μας» ανέφερε στο «Βήμα» ο κ. Δημήτριος Παρασκευής, αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ και συμπλήρωσε ότι «παρατηρείται μια κόπωση στην κοινωνία η οποία συνεπάγεται δυσκολία εφαρμογής των μέτρων. Ωστόσο πρέπει ο πληθυσμός να πειστεί να τηρήσει τα μέτρα διότι ένα γενικευμένο lockdown δεν είναι επιθυμητό για πλήθος κοινωνικών και οικονομικών λόγων».

Η προσπάθεια γίνεται μέσα από την αδιάκοπη λήψη μέτρων. Ωστόσο οι αριθμοί των κρουσμάτων βρίσκονται σε πορεία… εκτόξευσης. Είναι τελικώς τα μέτρα επαρκή; «Τα μέτρα λαμβάνονται εκτιμώντας συνεχώς την επιδημιολογική κατάσταση. Αν είναι επαρκή τα όσα έχουν ληφθεί θα φανεί σε περίπου μία εβδομάδα από τώρα».

Κατά τον κ. Παρασκευή είναι πιθανό η χαλάρωση των νέων να έχει σημαντικό αντίκτυπο στις ευάλωτες ομάδες όπως οι ηλικιωμένοι. «Ηδη από τώρα αλλά ιδίως από τον Σεπτέμβριο που θα υπάρχει επιστροφή από τις διακοπές και ο πληθυσμός θα αρχίσει να κλείνεται περισσότερο μέσα στα σπίτια, θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο οι πιθανότητες να εκτεθούν στον ιό οι ευπαθείς ομάδες που διαβιούν με νέους. Με δεδομένο ότι αυτή τη στιγμή έχουμε περισσότερα από 1.500 ενεργά κρούσματα – και αυτό με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, ο αριθμός στην κοινότητα μπορεί να είναι δεκαπλάσιος – υπάρχει κίνδυνος μεγαλύτερης διασποράς του ιού με αντίκτυπο στις ευάλωτες ομάδες».

«Θα χρειαστεί νοσηλεία ποσοστό 8%-10%»

Καθώς τα κρούσματα εκτοξεύονται στη χώρα μας, εύλογο είναι το ερώτημα για το τι συμβαίνει στα νοσοκομεία. Οπως ανέφερε στο «Βήμα» η καθηγήτρια Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων κυρία Αναστασία Κοτανίδου «μέχρι στιγμής παρατηρείται μια μικρή αύξηση των διασωληνωμένων σε ΜΕΘ ασθενών με COVID-19. Μικρή είναι και η αύξηση που καταγράφεται στους νοσηλευόμενους με COVID-19 εκτός ΜΕΘ».

Η δυναμική που δείχνει αυτή τη στιγμή η καταγραφή του ιού στην κοινότητα μέσω των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μπορεί να προσφέρει μια πρόβλεψη για το τι περιμένουμε το επόμενο διάστημα στα νοσοκομεία μας από άποψη νοσηλειών; «Δεν μπορούμε να έχουμε τέτοιες ασφαλείς προβλέψεις διότι κανένα μαθηματικό μοντέλο ως τώρα δεν έχει λειτουργήσει όπως περιμέναμε. Για αυτό και οι επιδημιολόγοι του ΕΚΠΑ τρέχουν πλέον ένα νέο επιδημιολογικό μοντέλο από το οποίο ελπίζουμε ότι θα μπορούμε να λάβουμε πιο ακριβείς αριθμούς σχετικά με τα άτομα που περιμένουμε να νοσήσουν. Η πρόβλεψη που έχουμε μέχρι στιγμής στα χέρια μας και για ορίζοντα ως το τέλος της εβδομάδας δείχνει ότι από τους ανθρώπους που μολύνονται με SARS-CoV-2 ποσοστό 8%-10% θα χρειαστεί νοσηλεία και ποσοστό 5% επί των νοσηλευομένων θα χρειαστεί κρεβάτι σε ΜΕΘ».

Στα 36 χρόνια η μέση ηλικία των κρουσμάτων

Ενα νέο στοιχείο για την πανδημία στην Ελλάδα είναι ότι υπάρχει πλέον και μια ηλικιακή διαφορά τόσο όσων νοσούν με COVID-19 όσο και όσων ασθενούν βαριά και εισάγονται σε ΜΕΘ εξαιτίας της νόσου, σε σύγκριση με την περίοδο του lockdown. Ο μέσος όρος ηλικίας των ατόμων που έχουν νοσήσει τον Αύγουστο είναι πλέον τα 36 έτη, σύμφωνα με post του υπουργού Υγείας κ. Β. Κικίλια (φωτογραφία), ενώ και στους διασωληνωμένους ο μέσος όρος ηλικίας έχει πέσει στα 63 έτη.

«Η πανδημία βρίσκεται ακόμη σε έντονη φάση

«Το Βήμα» μίλησε με την εκπρόσωπο του ΠΟΥ δρα Μάργκαρετ Χάρις για την πορεία της πανδημίας. Οπως μας είπε η κυρία Χάρις «βρισκόμαστε ακόμη σε έντονη φάση της πανδημίας παγκοσμίως αλλά είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι δεν είναι ποτέ αργά για να αναστρέψουμε την κατάσταση. Τα κράτη πρέπει να αναλάβουν περισσότερη δράση και οι πολίτες πρέπει να συμμορφώνονται με τα νέα μέτρα. Τα βασικά μέτρα για να μειωθεί η μετάδοση και να σωθούν ζωές παραμένουν τα ίδια. Για τις αρμόδιες αρχές, διενέργεια τεστ, εντοπισμός, απομόνωση και σωστή φροντίδα των κρουσμάτων καθώς και ιχνηλάτηση και καραντίνα των επαφών τους. Και ο καθένας μας όμως έχει τον δικό του ρόλο ώστε να σπάσει η αλυσίδα της μετάδοσης. Κρατήστε αποστάσεις, πλένετε τα χέρια σας, αποφύγετε τον συνωστισμό και τους κλειστούς χώρους, φορέστε μάσκα όπου συστήνεται. Κάντε τα όλα!».

Η δρ Χάρις σχολίασε και τις εξελίξεις με το πρώτο εμβόλιο, αυτό στη Ρωσία σημειώνοντας ότι «ο ΠΟΥ χαιρετίζει όλες τις εξελίξεις στην έρευνα και την ανάπτυξη εμβολίων για την COVID-19. Ωστόσο η επιτάχυνση της έρευνας για εμβόλια πρέπει να ακολουθεί τις καθιερωμένες διαδικασίες σε κάθε στάδιο ανάπτυξης, ώστε να διασφαλιστεί ότι οποιοδήποτε εμβόλιο τελικώς παραχθεί θα είναι ασφαλές και αποτελεσματικό. Βρισκόμαστε σε επαφή με τους ρώσους επιστήμονες και τις αρχές και προσβλέπουμε στο να αναλύσουμε τις λεπτομέρειες των κλινικών δοκιμών που διεξήγαγαν».