Στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο και τους Άρη Ραβανό και Νικήτα Κορωνάκη, μίλησε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, αναφορικά με την πορεία του κοροναϊού στη χώρα, το εμβόλιο, αλλά και τι θα γίνει με το άνοιγμα των σχολείων.

«Η ανακάλυψη του εμβολίου για τον κοροναϊό είναι ένα θέμα που έχει και τεράστια γεωπολιτική σημασία. Στο πλαίσιο αυτό έχουμε τις διαφωνίες που ανακύπτουν για το ρωσικό εμβόλιο. Δεν ξέρουμε επιστημονικά τι ακριβώς συμβαίνει. Το εμβόλιο αυτό είναι τουλάχιστον ένα εμβόλιο της φάσης 3 και το δίνουν στον κόσμο για να δοκιμαστεί ευρέως», σημείωσε ο κ. Εξαδάκτυλος.

«Έχουμε περίπου 140 προσπάθειες σε όλο τον κόσμο για το εμβόλιο κατά του κοροναϊού . Έχουμε τρεις προσπάθειες στο δυτικό κόσμο που είναι στη φάση τρία και ή στα τέλη του 2020 ή το 2021 θα μπορούν να δοθούν σε χρήση. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούμε να έχουμε μαζικούς εμβολιασμούς την άνοιξη του 2021», πρόσθεσε.

Είμαστε στην αρχή του δεύτερου κύματος

Σε ό,τι αφορά στην κατάσταση στη χώρα, ο κ. Εξαδάκτυλος τόνισε ότι «φαίνεται ότι είμαστε στην αρχή του δεύτερου κύματος. Το πόσο ψηλό θα είναι, τι ορμή θα έχει, θα εξαρτηθεί από τη συμπεριφορά μας. Τα μέτρα επαρκούν εφόσον τηρηθούν. Αν τα τηρήσουμε πιστεύω ότι θα δούμε αναστροφή, αλλά όχι σε μία δύο εβδομάδες, θα χρειαστούν περισσότερες. Πρέπει να το θυμόμαστε αυτό».

Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων, ο ίδιος σημείωσε ότι «Απέχουμε 22 ημέρες από την ημέρα έναρξης των μαθημάτων, και μπορούν να ανατραπούν πολλά πράγματα. Πριν από 22 ημέρες τα κρούσματα στην Ελλάδα ήταν γύρω στα 40, τώρα έχουν παγιωθεί στα πάνω από 200. Δεν μπορώ να πω τώρα τι πρέπει να γίνει. Σε κάθε περίπτωση τα σχολεία θέλουμε να ανοίξουν. Για να λειτουργούν τα πάντα πρέπει να δούμε τη μάσκα σαν εργαλείο».

«Ο αριθμός των θετικών δεν θα παραμείνει σταθερός. Ή θα ανέβει ή θα κατέβει. Αν αρχίσουν οι αριθμοί να ανεβαίνουν θα πρέπει να αλλάξουν οι όροι που υπάρχουν αυτή τη στιγμή. Αν αρχίζουν να κατεβαίνουν τότε θα πάμε στα σχολεία κανονικά όπως προβλέψαμε με μάσκα και αποστάσεις. Τα παιδιά από το καλοκαίρι όταν λειτούργησε το σχολείο, η συμπεριφορά τους και η προσαρμογή τους ήταν καλύτερες από το αναμενόμενο. Οι νέοι και τα παιδιά συμπεριφέρονται καλά», πρόσθεσε στο ίδιο θέμα.

«Είναι πολύπλοκο θέμα το γενικό lockdown που δεν είναι αμιγώς ιατρικό. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολλές παράμετροι, μιας κοινωνίας που πρέπει να συνεργαστεί και δεν ξέρουμε πώς θα αντιδράσεις, οι ανάγκες της κοινωνίας να προχωρά. Έχει σημασία να μην συζητάμε για τα επόμενα μέτρα. Έχει σημασία να τηρούμε τα τρέχοντα μέτρα», επισήμανε ο κ. Εξαδάκτυλος εξηγώντας ότι «έχουμε μια κουρασμένη κοινωνία και το μήνυμα προς αυτούς που δεν δέχονται τη μάσκα είναι ότι αν δεν έχουν ζημιά στην υγεία τους, θα έχουν σίγουρα στην τσέπη τους. Η άρνηση των ανθρώπων στην εστίαση να μην τηρούν όλοι το μέτρο της μάσκας, έφερε τον περιορισμό στην εστίαση».

Τέλος αναφορικά με το εμβόλιο για την εποχιακή γρίπη, ο κ. Εξαδάκτυλος ανέφερε ότι «οι παραγγελίες για εμβόλια φέτος ξεπερνούν κατά ένα εκατ. τα περσινά. Ο εμβολιασμός για την εποχιακή γρίπη είναι πιο επιτακτικός φέτος για τις ευπαθείς ομάδες και θα πρέπει να γίνει μάλλον και νωρίτερα».