Επιτέλους, σαλπάρουμε! Σε ένα ταξίδι γεμάτο ξεγνοιασιά και αισιοδοξία, ξεκινάμε από το βορειότερο νησί του συμπλέγματος των Δωδεκανήσων και φθάνουμε στο νοτιότερο. Σταματάμε σε λιμανάκια με υπέροχα αναπαλαιωμένα σπίτια, ανεβαίνουμε σε ερειπωμένα κάστρα και επισκεπτόμαστε αρχαιολογικούς χώρους, απολαμβάνουμε τη θέα από παραδοσιακά χωριά που χτισμένα αμφιθεατρικά σε λόφους αγναντεύουν το Αιγαίο, περπατάμε σε μονοπάτια δίπλα στη θάλασσα, σε κρατήρες ηφαιστείων, σε προστατευόμενες περιοχές μοναδικού φυσικού κάλλους και βουτάμε σε παραλίες με κρυστάλλινα νερά. Ανακαλύπτουμε μερικά από τα πιο καλά κρυμμένα μυστικά της νησιωτικής Ελλάδας (αφήνουμε ηθελημένα μερικά εκτός, άλλα για να επιστρέψουμε με ξεχωριστά οδοιπορικά) και προσκαλούμε τον επισκέπτη του καλοκαιριού να ανακαλύψει ακόμη περισσότερα, ταξιδεύοντας σε έναν κόσμο με ανεξάντλητες ομορφιές.

Αγαθονήσι

Το σχήμα του στον χάρτη μοιάζει με γάιδαρο, γι’ αυτό και παλαιότερα το αποκαλούσαν Γαϊδουρονήσι. Το βορειότερο νησί του συμπλέγματος των Δωδεκανήσων βρίσκεται κοντά στη Σάμο. Το Μεγάλο Χωριό, το Μικρό Χωριό και ο Αγιος Γεώργιος είναι οι τρεις οικισμοί του. Οι κάτοικοί του στην απογραφή του 2011 ήταν 185. Σημαντικότερο αξιοθέατό του είναι οι Θόλοι, βυζαντινά κτίσματα που χρησιμοποιούνταν ως αποθήκες και ως χώροι συντήρησης των τροφίμων. Για μπάνιο θα επιλέξετε, μεταξύ άλλων, ανάμεσα στα Χοχλιά, στο Αμμουδάκι, στον Αγιο Γεώργιο, στον Πόρο, στο Φυκιό, στον Τουρκολιμνιώνα, στον Μαΐστρο… Για τους λάτρεις της απομόνωσης και της ησυχίας!

Αρκιοί – Μαράθι

Δυτικά του Αγαθονησίου οι μικροί Αρκιοί ή Αρκοί (Αρκίτις στην αρχαιότητα) και το ακόμη πιο μικρό Μαράθι (ή Μάραθος) είναι δύο ακόμη ιδανικοί προορισμοί για εκείνους που θέλουν να κάνουν διακοπές μακριά από πολυκοσμίες και φασαρίες. Αλλά και που δεν χρειάζονται πολλά-πολλά για να είναι ευχαριστημένοι, καθώς οι τουριστικές παροχές είναι στοιχειώδεις. Η ησυχία, όμως, η ηρεμία και η γαλήνη που επικρατούν σε αποζημιώνουν με το παραπάνω. Το ίδιο και η φιλοξενία των κατοίκων τους. Η θαλάσσια περιοχή στα βόρεια των Αρκιών και η νησίδα Κουμαρός (ή Κόμαρος) έχουν χαρακτηριστεί αρχαιολογικός χώρος.

Λειψοί

Μικροί και οι Λειψοί σε μέγεθος, πλούσιοι όμως σε ιστορία, καθώς κατοικούνταν από τα προϊστορικά χρόνια. Ο οικισμός των Λειψών βρίσκεται μέσα σε έναν βαθύ κόλπο, ενώ δύο ακόμη οικισμοί είναι ο Πλατύς Γιαλός και η Κατσαδιά. Η αρχαιολογική συλλογή του νησιού περιλαμβάνει ευρήματα από την κλασική και την ελληνιστική περίοδο. Η βυζαντινή Παναγία του Χάρου, την οποία έχτισαν στα 1600 μοναχοί από την Πάτμο, ονομάστηκε έτσι εξαιτίας μιας εικόνας της Παναγίας που δεν κρατάει στα χέρια της τον Χριστό βρέφος, όπως συνηθίζεται, αλλά τον σταυρό πάνω στον οποίο ο Χριστός βρίσκεται σταυρωμένος. Η Κατσαδιά, το Τουρκόμνημα, η Λιεντού, ο Πλατύς Γιαλός, η Χοχλακούρα, η Παπαντριά και το Μονοδένδρι είναι όμορφες παραλίες. Υπέροχη η θάλασσα και στα Ασπρονήσια όπου φτάνεις με καΐκι.

Λέρος

Στην αρχαιότητα οι κάτοικοί της λάτρευαν τη θεά Αρτεμη, ίχνη του ιερού της οποίας διασώζονται στο Παρθένι. Πρωτεύουσα του νησιού είναι η Αγία Μαρίνα. Το μεσαιωνικό κάστρο του Παντελίου είναι σημαντικό αξιοθέατο, το ίδιο και οι ανεμόμυλοι. Ο Πύργος Μπελένη που λειτουργεί ως λαογραφικό μουσείο χτίστηκε το 1925 από έναν εργολάβο που δραστηριοποιούνταν στην Αίγυπτο. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και το Πολεμικό Μουσείο. Στην Αγία Κιουρά (διατηρητέο μνημείο του υπουργείου Πολιτισμού) θα δείτε αγιογραφίες που φιλοτέχνησαν πολιτικοί κρατούμενοι κατά την περίοδο της δικτατορίας. Στο Λακκί ξεχωρίζουν τα θαυμάσια σπίτια που έχτισαν οι Ιταλοί. Ο Αγιος Ισίδωρος στην Κόκκαλη, χτισμένος σε έναν βράχο μέσα στη θάλασσα, θυμίζει το Ποντικονήσι της Κέρκυρας. Στην παραλία του Κρυφού πηγαίνετε με βάρκα αλλά γυρίζοντας το νησί θα βρείτε και άλλα θαυμάσια σημεία για μπάνιο, αλλού πιο οργανωμένα, αλλού πιο ερημικά. Ομορφα είναι και στα Κόκκινα, που βαφτίστηκαν έτσι από το χρώμα που έχουν τα βότσαλά τους. Οποιος πάει στη Λέρο κυρίως το φθινόπωρο δεν μπορεί να μη δοκιμάσει τις γκαβάφες, ένα φρούτο που βγαίνει στο νησί: μοιάζει με λεμόνι αλλά θυμίζει αρκετά και την εξωτική γκουάβα. Είναι πολύ αρωματικό και πλούσιο σε βιταμίνες. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει ο βυθός του νησιού για όσους ασχολούνται με καταδύσεις, καθώς εκεί βρίσκονται βυθισμένα πλοία και αεροπλάνα από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ανάμεσά τους και το αντιτορπιλικό «Βασίλισσα Ολγα».

Τέλενδος

Αγονη και βραχώδης, η Κέλερις των αρχαίων Ελλήνων λέγεται πως κάποτε ήταν ενωμένη με την Κάλυμνο. Ομως τα δύο νησιά χωρίστηκαν έπειτα από σεισμό, το 535 μ.Χ. Και η Τέλενδος, όπως και άλλα μικρά νησιά των Δωδεκανήσων, ενδείκνυται για διακοπές αποτοξίνωσης και χαλάρωσης. Η παλαιοχριστιανική βασιλική του Αγίου Βασιλείου και η μονόχωρη βασιλική του Αγίου Κωνσταντίνου είναι μερικά από τα αξιοθέατά της. Ο Πνιγμένος, ο Χοχλακάς και τα Πόθα είναι ωραίες παραλίες. Ολο το νησί έχει ενταχθεί στο κοινοτικό δίκτυο προστατευμένων περιοχών Natura 2000.

Ψέριμος

Την αποκαλούσαν και Κάππαρη για ευνόητους λόγους – σε ποιο, αλήθεια, νησί του Αιγαίου δεν ευδοκιμεί το φυτό με το υπέροχο λουλούδι και τους νόστιμους καρπούς; Η Ψέριμος δεν έχει αυτοκίνητα, έχει λίγους κατοίκους και τις βασικές τουριστικές υποδομές. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο προβάλλει ως ένας ακόμη μικρός παράδεισος για εκείνους που επιλέγουν για τις διακοπές τους την απομόνωση και την ησυχία. Τα Αυλάκια (όπου και ο κεντρικός παραθαλάσσιος οικισμός) είναι μία από τις ομορφότερες παραλίες της, υπάρχουν όμως και άλλες, περνώντας κάποιο από τα φροντισμένα μονοπάτια του νησιού. Δροσερή και κρυστάλλινη είναι η θάλασσα και στη γειτονική Πλάτη, όπου θα φθάσετε με καΐκι.

Νίσυρος

Καταμεσής της δεσπόζει το ηφαίστειο, το νεότερο ενεργό ηφαίστειο της Ελλάδας, και κυριότερο αξιοθέατο του νησιού. Στο χωριό Νικιά λειτουργεί και το πρώτο και μοναδικό ηφαιστειολογικό μουσείο της Ελλάδας, ο Εμπορειός είναι ένα ακόμη όμορφο (ορεινό) χωριό, το Παλαιόκαστρο θεωρείται μία από τις καλύτερα διατηρημένες οχυρώσεις στο Αιγαίο, ενώ η Παναγία η Σπηλιανή είναι ένα κάτασπρο μοναστήρι χτισμένο πάνω (και εν μέρει μέσα) σε έναν βράχο. Εκεί φυλάσσεται αμφιπρόσωπη εικόνα της Παναγίας, με τη βρεφοκρατούσα στη μία πλευρά και τον Αγιο Νικόλαο στην άλλη. Στα πόδια της μονής απλώνεται η πρωτεύουσα του νησιού, το Μανδράκι. Από εκεί ξεκινούν και οι θαλάσσιες εκδρομές προς τις γύρω παραλίες.

Γυαλί

Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες εκδρομές από τη Νίσυρο είναι εκείνη προς το γειτονικό Γυαλί. Στο μικροσκοπικό νησί με τους 15-20 κατοίκους λειτουργούν ορυχεία από όπου εξάγεται ελαφρόπετρα και περλίτης. Σημαντικά είναι τα αρχαιολογικά ευρήματα, τα οποία επιβεβαιώνουν την κατοίκησή του από την Τελική Νεολιθική Εποχή (την 4η χιλιετία π.Χ.). Ωραιότατη η θάλασσά του!

Σύμη

Και η Ανω Σύμη με τα αρχοντόσπιτά της και το λιμάνι έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέοι οικισμοί. Το τοπικό αρχιτεκτονικό ιδίωμα δεν μπορεί να μη γοητεύσει τον επισκέπτη. Στο Ναυτικό Μουσείο θα μάθετε τα πάντα για την καθημερινή ζωή του ψαρά, του ναυτικού αλλά και του εμπόρου που έζησε στο νησί. Ο μητροπολιτικός ναός του Αγίου Ιωάννη έχει ένα θαυμάσιο βοτσαλωτό προαύλιο. Στον Εμπορειό ή Νημποριό υπάρχουν τα Δώδεκα Σπήλαια, υπόσκαφοι θόλοι που πιστεύεται πως στα χρόνια του Βυζαντίου χρησιμοποιούνταν ως εργαστήρια ζωγραφικής. Τα απομεινάρια του Κάστρου των Ιωαννιτών Ιπποτών και η Παναγία του Κάστρου είναι ιδιαίτερα αξιοθέατα, το ίδιο και το δάσος της περιοχής Κουρκουνιώτη με τα πατητήρια του. Το μοναστήρι του Ταξιάρχη Μιχαήλ του Πανορμίτη που χτίστηκε στις αρχές του 18ου αιώνα και έχει θαυμάσιες τοιχογραφίες. Η Νος, το Πέδι, η Νάνου, η Μαραθούντα, το Μαρόνι και ο Αϊ-Γιώργης του Δυσάλωνα είναι μερικές από τις παραλίες του νησιού.

Χάλκη

Ο Νημποριός είναι ένας γραφικός οικισμός με υπέροχα κεραμοσκέπαστα διώροφα και τριώροφα σπίτια. Από εκεί ξεκινούν καΐκια που μεταφέρουν τους επισκέπτες στις παραλίες (και στη γειτονική νήσο Αλιμιά). Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου έχει το ψηλότερο καμπαναριό των Δωδεκανήσων, το οποίο κατασκευάστηκε (και) με μάρμαρα αρχαίου ναού του Απόλλωνα. Στην τοποθεσία Στάφια βρίσκεται η Μονή Αγίου Ιωάννη Αλάργα (ή Αλάρκα). Η παλιά πρωτεύουσα του νησιού, το Χωριό, βρίσκεται σκαρφαλωμένη σε έναν λόφο, και θυμίζει, ακόμη και με τα ερειπωμένα σπίτια της, τα χρόνια της μεγάλης οικονομικής άνθησης. Στο Κάστρο των Ιπποτών σώζεται ο ναός του Αγίου Νικολάου με τοιχογραφίες του 15ου αιώνα. Πανοραμική θέα προσφέρει το μοναστήρι του Ταξιάρχη Μιχαήλ του Παλαρνιώτη.

Καστελλόριζο (ή Μεγίστη)

Μικρό νησί και αυτό, με μεγάλη ιστορία, καθώς κατοικούνταν ήδη από τη Νεολιθική Εποχή. Το πολυφωτογραφημένο λιμάνι του με τα χαρακτηριστικά διώροφα σπίτια, η εκκλησία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, το μεσαιωνικό κάστρο των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη, ο Λύκιος Τάφος του 4ου αιώνα π.Χ., ο αρχαίος οικισμός του Παλαιοκάστρου περιλαμβάνονται ανάμεσα στα σημαντικότερα αξιοθέατα. Πολύ ενδιαφέρουσα η συλλογή του Αρχαιολογικού Μουσείου του νησιού. Η Γαλάζια Σπηλιά ή Σπηλιά του Παραστά ή Φώκιαλη (επειδή εκεί κατοικούν φώκιες), όπου θα πάτε με καραβάκι, είναι ένα σπήλαιο όπου η αντανάκλαση του ηλιακού φωτός δίνει εξωπραγματικό χρώμα στο νερό. Νοτιοδυτικά του Καστελλορίζου βρίσκεται και η ακριτική νησίδα της Ρω, όπου για πολλές δεκαετίες κατοικούσε η Δέσποινα Αχλαδιώτου (γνωστή και ως η «Κυρά της Ρω») που ύψωνε κάθε ημέρα την ελληνική σημαία.

Σαρία

Βρίσκεται απέναντι ακριβώς από το βόρειο άκρο της Καρπάθου, από την οποία και τη χωρίζει ένας ρηχός και στενός πορθμός. Είναι γεμάτη από αρχαιότητες, έχει χαρακτηριστεί «Σημαντική περιοχή για τα πουλιά της Ευρώπης» και ανήκει στο δίκτυο Natura 2000. Στην απογραφή του 2011 είχε 45 κατοίκους. Εχει ωραίες παραλίες που κάθε καλοκαίρι τις απολαμβάνουν οι παραθεριστές, οι οποίοι φθάνουν εκεί με σκάφη και καΐκια.