Να προχωρήσει σε άμεση αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο και να επιστρέψει στο τραπέζι του διαλόγου καλεί την Τουρκία ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, μετά την ολοκλήρωση του έκτακτου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων των «27».

Ανησυχία των «27» για την κατάσταση

Με την τουρκική προκλητικότητα να βρίσκεται στη ατζέντα το Συμβουλίου οι 27 της ΕΕ εξέφρασαν την πλήρη αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε Ελλάδα και Κύπρο έναντι της τουρκικής προκλητικότητας.

Οι ίδιοι εξέφρασαν την ανησυχία τους από κοινού για την κατάσταση στην περιοχή, ωστόσο για το ενδεχόμενο κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας θα υπάρξει σχετική συζήτηση στο επόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε στις 28 Αυγούστου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας παρουσίασε πάντως και ντοκουμέντα στους ομολόγους του από το περιστατικό που συνέβη ανάμεσα στην ελληνική φρεγάτα “Λήμνος” και την τουρκική «Kemal Reis» στην περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας που κινείται το Oruc Reis, επεισόδιο το οποίο σχολίασε χθες και ο Τούρκος Πρόεδρος.

Σε απευθείας διάλογο  Ελλάδας-Τουρκίας επιμένει το Βερολίνο

Στην αρχική γραμμή που έχει κρατήσει από την αρχή για αποκλιμάκωση της έντασης και απευθείας διάλογο μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας επιμένει το Βερολίνο.

Με ανάρτησή του στο twitter, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μαας ανέφερε ότι οι συζητήσεις για την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο πρέπει να γίνει απευθείας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

«Οι προκλήσεις πρέπει να τερματιστούν. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια πολιτική λύση, μέσω ενός απευθείας διαλόγου μεταξύ των εμπλεκομένων πλευρών», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας και προεδρεύων του συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά το τρέχον εξάμηνο Χάικο Μάας, λίγο πριν από την έναρξη της έκτακτης τηλεδιάσκεψης των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε.