Η διαρκής προσπάθεια βελτίωσης σε ατομικό επίπεδο και τα ευήκοα ώτα για να ρουφήξει τις οδηγίες του εκάστοτε προπονητή προφανώς διαδραμάτισαν σημαίνοντα ρόλο στην εξέλιξη του Κώστα Τσιμίκα.

Για να επιτύχει, όμως, τη μετάβαση στην πολυθρύλητη Λίβερπουλ και στον μαγικό κόσμο της Premier League, ο 24χρονος αριστερός μπακ χρειάστηκε επίσης να προοδεύσει ποδοσφαιρικά μέσα από συνεργασίες με συνοδοιπόρους και κόντρες με αντιπάλους.

Μέχρι να ξεκλειδώσει την πύλη του Ανφιλντ είχε συχνότερο συμπαίκτη τον Ανδρέα Μπουχαλάκη. Με τον ηρακλειώτη κεντρικό μέσο συνυπήρξαν σε 68 επίσημους αγώνες εκ των οποίων οι 66 με τη φανέλα του Ολυμπιακού και οι 2 με την Εθνική ανδρών. Βρέθηκαν μαζί στον αγωνιστικό χώρο επί 4.912 λεπτά με απολογισμό 42 νίκες, 14 ισοπαλίες και 12 ήττες.

Με κριτήριο, πάντως, τον ακριβή χρόνο (αντί για τον αριθμό αγώνων) ο Τσιμίκας συνυπήρξε περισσότερη ώρα στο χορτάρι με άλλον παίκτη του Ολυμπιακού. Μπορεί να έπαιξε 60 παιχνίδια μαζί με τον Ομάρ Ελαμπντελαουί, αλλά επειδή οι πλάγιοι μπακ δεν συνηθίζεται να βλέπουν τον αριθμό τους στον πίνακα των αλλαγών ο κοινός χρόνος τους ανήλθε στα 5.007 λεπτά.

Συνεργασίες σε γκολ

Από την άλλη ο παίκτης με τον οποίο ο Τσιμίκας είχε τις περισσότερες άμεσες συνεργασίες σε γκολ δεν προέρχεται από τους Ερυθρόλευκους. Πρόκειται για τον σέντερ φορ Φραν Σολ με τον οποίο είχαν σύμπραξη (ασίστ – γκολ) σε τρία τέρματα της Βίλεμ την περίοδο 2017-18. Παρεμπιπτόντως, ο ισπανός σέντερ φορ -προϊόν των ακαδημιών της Ρεάλ Μαδρίτης- έχει μεταπηδήσει από τον Ιανουάριο του 2019 στη Ντιναμό Κιέβου.

Στον Ολυμπιακό ο Τσιμίκας μοίρασε τις περισσότερες ασίστ (από δύο) σε Γιουσέφ Ελ Αραμπί και Γιώργο Μασούρα.

Σε ό,τι αφορά τους αντιπάλους ο σερραίος αριστερός μπακ συνάντησε περισσότερες φορές τους Μαουρίσιο, Ντιέγκο Μπίσεσβαρ και Δημήτρη Λημνιό του ΠΑΟΚ. Σε επτά αναμετρήσεις κοντραρίστηκε με τη συγκεκριμένη τριανδρία του Δικέφαλου με απολογισμό ισορροπίας 3-1-3.

Με βάση, ωστόσο, τα αγωνιστικά λεπτά ο Τσιμίκας συνυπήρξε στο χορτάρι περισσότερη ώρα με τον αντίπαλο τερματοφύλακα Αλέξανδρο Πασχαλάκη (540’ σε 6 αναμετρήσεις) που εκ θέσεως δεν αντικαθίσταται, αν δεν προκύψει ανωτέρα βία.

Εφεξής, βέβαια, η λίστα συμπαικτών και αντιπάλων για τον εκ Σερρών ορμώμενο αριστερό μπακ αναμένεται να διευρυνθεί επί αγγλικού εδάφους με λαμπερές προσθήκες.