Κοινή άσκηση Ελλάδας-Γαλλίας στο Αιγαίο

Με ελικοπτεροφόρο και φρεγάτα η Γαλλία στην περιοχή

Τόσες στρατιωτικές δυνάμεις σε τόσο περιορισμένη έκταση

Για τρεις ημέρες το Oruc Reis έπλεε επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, συνοδευόμενο από έξι τουρκικά πολεμικά πλοία και η κατάσταση, όπως με πληροφόρησαν ανώτατες στρατιωτικές πηγές έχει ως εξής: Πρώτα απ΄όλα θα πρέπει να σημειωθεί ότι ενισχύθηκε η ελληνική παρουσία στην περιοχή, σχεδόν το σύνολο του στόλου μας βρίσκεται πλησίον του τουρκικού σεισμογραφικού και των πλοίων συνοδείας του, παρακολουθώντας τις κινήσεις τους. Βεβαίως το ΓΕΕΘΑ έχει φροντίσει και υπάρχουν σκάφη να περιπολούν και στο Βόρειο Αιγαίο για κάθε ενδεχόμενο. Αλλά το θέμα, όπως είπε ο Πρωθυπουργός, στη δήλωσή του είναι ότι «ο κίνδυνος ατυχήματος καραδοκεί, όταν συγκεντρώνονται τόσες στρατιωτικές δυνάμεις σε περιορισμένη έκταση. Και την ευθύνη σε μια τέτοια περίπτωση θα την έχει εκείνος που προκαλεί τις συνθήκες αυτές».

***
Αλλωστε, όπως είπε στο μήνυμά του ο Πρωθυπουργός, «καμία πρόκληση δεν θα μείνει αναπάντητη. Το έχουμε, εξάλλου, αποδείξει στην πράξη. Και θα το αποδείξουμε ξανά εάν χρειαστεί»…

***
Εκτόνωση της κατάστασης με όπλο τη διπλωματία

Προτού σας περιγράψω τι ακριβώς συμβαίνει στην περιοχή όπου βρίσκεται το Oruc Reis, καλόν να είναι γνωρίζετε και τούτα: Στόχος είναι η εκτόνωση της κατάστασης να προέλθει από τη διπλωματικό οδό. Η Ελλάδα διαθέτει διπλωματικά όπλα, έχει συμμαχίες, τις οποίες ενεργοποιεί. Έτσι τούτες τις ώρες διενεργείται ένα άνευ προηγουμένου διπλωματικό σπριντ για τη διαφύλαξη των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, που δεν είναι μόνον εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα, αλλά και ευρωπαϊκά. Ο Πρωθυπουργός το απόγευμα της Τετάρτης μόλις ολοκλήρωσε το μήνυμά του, επικοινώνησε τόσο με τον Πρόεδρο Μακρόν όσον και με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου.

****
Πέραν του γεγονότος ότι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επικοινώνησε με τους ομολόγους του των Ηνωμένων Αραβικών και του Ισραήλ πέραν του γεγονότος ότι αναμένεται να συναντηθεί την Παρασκευή με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο, η ΕΕ ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα της Αθήνας για έκτακτη σύγκλιση του Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών. Υπήρξε όμως την Τετάρτη μεγάλη κινητικότητα και στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και εξηγούμαι…

***
Ο υπουργός Άμυνας στο Μαξίμου

Αυτή τη φορά δεν μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, αλλά ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος κομίζοντας χάρτες για ενημέρωση του Πρωθυπουργού. Του υπέδειξε ακριβώς τα σημεία όπου βρίσκονται τα ελληνικά πολεμικά πλοία όπως και τα τουρκικά (φρεγάτες και κορβέτες) καθώς και την έως τώρα πορεία του ερευνητικού σκάφος Oruc Reis επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας: Δηλαδή με δυο λόγια: Του έδειξε πού ακριβώς βρίσκεται, με ποια ταχύτητα κινείται, πόσα μέτρα έως τώρα έχει απλώσει τα καλώδια του και πολλά άλλα που αφορούν τον τουρκικό στολίσκο που το συνοδεύει. Εν συνεχεία φεύγοντας από το Μαξίμου άρχισε τα τηλέφωνα…

***.
Γαλλικό ελικοπτεροφόρο στην Ανατολική Μεσόγειο

Πρώτα απ΄όλα με την Γαλλίδα ομόλογό του Φλοράνς Παρλί. Να σημειώσω εδώ χωρίς κανένα σχολιασμό (για ευνόητους λόγους) ότι στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου πλέει μια ένα γαλλικό ελικοπτεροφόρο που το συνοδεύει μια φρεγάτα του Γαλλικού πολεμικού ναυτικού οπλισμένη με με πυραύλους επιφανείας- επιφανείας και επιφανείας- αέρος. Το ελικοπτεροφόρο πρόκεται να μεταφέρει βοήθεια στον δοκιμαζόμενο Λίβανο βρέθηκε όμως στην περιοχή και αναμένεται την Πέμπτη να συμμετάσχει σε κοινές ασκήσεις με ελληνικά πολεμικά πλοία. Επιπλέον η Γαλλία έχει ταχθεί ευθέως υπέρ των ελληνικών θέσεων απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα και έχει αποστείλει δύο μαχητικά Ραφάλ (τέταρτης γενιάς) στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Πάφου. Αλλά δεν είναι μόνον με την Γαλλίδα που υπάρχει επικοινωνία…

***
Υπάρχει επικοινωνία και με τον Αιγύπτιο υπουργό Άμυνας, καθώς και με τον Ισραηλινό και οι δύο δείχνουν κατανόηση στις ελληνικές θέσεις. Επίσης υπήρξε επικοινωνία και με την Γερμανίδα υπουργό Άμυνας Ανεγκρέτ Κραμπ- Καρενμπάουερ, η οποία είναι από τις ποιο στενές συνεργάτιδες της κυρίας Μέρκελ.

***
Εκείνο που αναμένεται, όπως με πληροφορούν διπλωματικές πηγές, είναι η πιθανή επικοινωνία εντός της εβδομάδας του Ερντογάν με την Μέρκελ, αλλά και επικοινωνία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και με άλλους ευρωπαίους ηγέτες χωρίς να αποκλείεται και συνομιλία με την Γερμανίδα Καγκελάριο.

***
Το Oruc Reis και τα καλώδιά του

Πάμε τώρα να δούμε τις κινήσεις του Oruc Reis στην περιοχή όπου η Τουρκία παρανόμως έχει δεσμεύσει με NAVTEX. Σύμφωνα με ανώτατες στρατιωτικές πηγές τις τελευταίες ώρες το τουρκικό σεισμογραφικό αυτό σκάφος έχει αυξήσει ελαφρά την ταχύτητά του σε 5,3 κόμβους. Να σημειώσω ωστόσο ότι η μέγιστη ταχύτητα που επιτρέπει τη διενέργεια ερευνών είναι 4,5 κόμβοι. Τι σημαίνει αυτό; Ό,τι μάλλον δεν κάνει (ακόμα) έρευνες. Το απόγευμα της Τετάρτης εξήλθε ωστόσο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και εισήλθε στην ΑΟΖ Κύπρου.

***
Οπως σας ανάφερα παραπάνω συνοδεύεται από έξι πολεμικά πλοία, αλλά κοντά τους υπάρχουν τα ελληνικά. Κάνουν δε τόση δε φασαρία οι ελληνικές φρεγάτες, οι κανονιοφόροι και οι πυραυλάκατοι με τις προπέλες και τα σόναρ τους που το τουρκικό ερευνητικό δεν μπορεί να προχωρήσει σε έρευνες. Έχει μεν απλώσει καλώδια, αλλά σε τι βάθος; Μαθαίνω ότι τα καλώδια έχουν απλωθεί σε 300 μέτρα βάθος κάτι που επίσης υποδηλώνει πως δεν κάνει έρευνες, αφού για να πραγματοποιήσει έρευνα απαιτείται απόλυτη ηρεμία και να απλώσει καλώδια τουλάχιστον στα 5 χιλιόμετρα βάθος. Αφήστε που εάν άπλωνε καλώδια σε μεγάλο βάθος θα τα είχαν εντοπίσει τα sonar των ελληνικών υποβρυχίων.

***
Ρώτησα ευθέως ανώτατη πηγή του υπουργείου Εθνικής Αμυνας να μου πει εάν όντως ισχύει ότι σε περίπτωση που υπάρχει φασαρία ή αναταραχή στη θαλάσσια περιοχή είναι αδύνατη η αποτελεσματική έρευνα από το ερευνητικό- σεισμογραφικό πλοίο. Η απάντηση που μου έδωσαν και σας τη μεταφέρω ευθύς αμέσως είναι ότι «μπορεί να ακούγεται παράξενο ότι δημιουργώντας φασαρία δεν μπορείς να κάνεις έρευνα, αλλά ισχύει και το ξέρουν καλά οι κυβερνήτες των υποβρυχίων μας αλλά και ο κυβερνήτης του Oruc Reis». Τέλος έχω να σας πω και τούτα:

***
Ανάκληση αδειών και στο Μαξίμου

Στο Μέγαρο Μαξίμου επέστρεψαν για να βρεθούν στη πόστο τους, από τις σύντομες διακοπές τους, τόσο ο Γιώργος Γεραπετρίτης, όσο και ο Γρ. Δημητριάδης. Ενα μεγάλο μέρος των αδειών των στρατιωτικών έχουν ανακληθεί, όπως έχουν ανακληθεί και οι άδειες του πολιτικού προσωπικού του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και των εμπλεκόμενων υπουργείων. Ούτε ο Πρωθυπουργός, ούτε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Άμυνας απομακρύνθηκαν αυτό το διάστημα από τα γραφεία τους.

***

Ολα τα νοσοκομεία θα κάνουν τα τεστ

Πάμε τώρα στο μέτωπο της μάχης κατά της διασποράς του κορωνοϊού αρχίζοντας από την απόφαση που έλαβε η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων. Προσπαθούν να ενεργοποιήσουν όλα ανεξαιρέτως τα νοσοκομεία (και όχι μόνον τα νοσοκομεία αναφοράς) να διενεργούν τεστ σε όσους έχουν την υπόνοια ότι έχουν έρθει σε επαφή με κρούσμα κορωνοϊού. Ο λόγος που γίνεται αυτός είναι η αύξηση των κρουσμάτων.

***
Προβληματίζουν οι επιστροφές από τις διακοπές

Το δεύτερο θέμα που εξέτασαν είναι το θέμα της επιστροφής από τις διακοπές. Έχουν εντοπιστεί κρούσματα από πολίτες που έχουν επιστρέψει από τις διακοπές και έχουν διασπείρει τον κορωνοϊό: «Τους έχουμε προτρέψει να πάνε διακοπές, να κάνουν τα μπάνια τους, να ξεκουραστούν, αλλά να συμπεριφερθούν με μια λογική», είπε η καθηγήτρια Εντατικολογίας Αναστασία Κοτανίδου. Να ξέρετε ήδη υπάρχει πρόταση για τους γιατρούς που επιστρέφουν από διακοπές να υποβάλλονται, προτού πάνε στην εργασία τους, σε τεστ. Το θέμα είναι εάν θα μπορεί το Σύστημα Υγείας να αντέξει σε τόσα πολλά τεστ.

***
Η 27χρονη γιατρός διασωληνωμένη

Εκείνο που προβληματίζει ιδιαίτερα ειδικούς, επιστήμονες (λοιμωξιολόγους) είναι η διασωλήνωση στην ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Λάρισας της 27χρονης ειδικευόμενης χειρουργού. Μου είπαν ότι η περίπτωση της νεαράς αυτής γιατρού καταρρίπτει τον μύθο ότι οι νέοι όταν προσληφθούν από τον ιό δεν νοσούν βαριά, ότι δεν μεταδίδουν τον ιό και άλλα παρόμοια. Η 27χρονη βρίσκεται σε καταστολή στην ΜΕΘ με σταθερή την κατάστασή της, και με αναπνευστήρα. Έχει υποκείμενο νόσημα και οι γιατροί που την παρακολουθούν κάνουν ότι μπορούν. Αλλά πώς κόλλησε τον Covid-19;

***
Βρισκόταν η νεαρή γιατρός μαζί με συναδέλφους της γιατρούς των δύο νοσοκομείων της Λάρισας σε διακοπές στη Χαλκιδική. Συνολικά δέκα γιατροί κόλλησαν τον ιό από την Χαλκιδική και τα τεστ στα δύο νοσοκομεία δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί. Ο 27χρονος σύντροφος του κοριτσιού (ιατρός κα αυτός) έχει κολλήσει τον ιό, αλλά δεν χρειάστηκε να νοσηλευτεί. Τις τελευταίες 24 ώρες στη Λάρισα έχουν συνολικά σημειωθεί 13 κρούσματα και πέντε (νέα) σε στρατιωτική μονάδα στο Στεφανοβίκειο.

***
Πώς νόσησαν οι 33 ηλικιωμένοι του γηροκομείου

Στη Χαλκιδική για διακοπές βρισκόταν και ο νεαρός (και αυτός 27 χρονών) φυσιοθεραπευτής του γηροκομείου στο Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης. Είχε πάει μάλιστα σε συναυλία στη Χαλκιδική. Κόλλησε στη συναυλία, ήταν ασυμπτωματικός επέστρεψε από τις διακοπές στο γηροκομείο, κόλλησε άλλους δύο συναδέλφους του και 33 ηλικιωμένους. Συνολικά 36 άτομα. Τόσο σοβαρή ήταν η κατάσταση που έσπευσε στο γηροκομείο ο Δημήτρης Τσιόδρας Αποφασίστηκε η μεταφορά των ηλικιωμένων στα νοσοκομεία. Οπως δήλωσε ο καθηγητής Τσιόδρας «είναι ένα παράδειγμα πώς μπορεί να περάσει από έναν χώρο που δεν υπάρχει κίνδυνος- νέους που διασκεδάζουν σε νησί, σ΄έναν χώρο διακοπών- σ΄ένα γηροκομείο που είναι μια πολύ ευαίσθητη μονάδα με ανθρώπους ηλικιωμένους»

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk