«Προτρέπω όλους τους ηγέτες να επιλέξουν τον δρόμο της συνεργασίας και να δράσουν τώρα για να τερματίσουν αυτή την πανδημία! Δεν είναι μόνο η έξυπνη επιλογή, είναι η σωστή επιλογή και είναι η μόνη επιλογή που έχουμε». Με αυτό το λιτό και ξεκάθαρο μήνυμα μέσω Twitter ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους κάνει έκκληση στους παγκόσμιους ηγέτες να ενώσουν τις δυνάμεις τους στον αγώνα κατά του κορωνοϊού ο οποίος έχει μολύνει περισσότερους από 18.800.000 ανθρώπους και έχει αφήσει πίσω του πάνω από 707.000 θύματα σε όλη την υφήλιο.

Βαριά πληγείσες ΗΠΑ και Βραζιλία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες υφίστανται μακράν το πιο βαρύ πλήγμα στον κόσμο. Στις δυτικές και νότιες Πολιτείες η αναζωπύρωση τον Ιούνιο ήταν δραματική και επιδημιολογικά μοντέλα προβλέπουν – σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο CNN – ότι ο αριθμός των θανάτων από κορωνοϊό στη χώρα θα μπορούσε να φθάσει σχεδόν τους 300.000 μέχρι την 1η Δεκεμβρίου, κάτι που μπορεί να αλλάξει εάν οι Αμερικανοί φορούν συνεχώς μάσκες. Το δεύτερο μεγαλύτερο πλήγμα υφίσταται η Βραζιλία που βιώνει μία από τις χειρότερες τραγωδίες στην ιστορία της. Σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό, οι νεκροί ξεπερνούν τους 97.000 – πολύ κοντά στο συμβολικό όριο των 100.000 -, τα κρούσματα τα 2.800.000, με τους ειδικούς να προβλέπουν ότι οι καμπύλες μόλυνσης και θανάτων αναμένεται να επιταχυνθούν τις επόμενες εβδομάδες.

Στο κόκκινο το Μεξικό

Στο Μεξικό καταγράφεται ο τρίτος υψηλότερος αριθμός θυμάτων στον πλανήτη με 50.000 νεκρούς επί συνόλου 462.690 ανθρώπων που έχει διαγνωστεί πως προσβλήθηκαν από την Covid-19. Η κυβέρνηση αναγνωρίζει ωστόσο ότι οι μολύνσεις είναι στην πραγματικότητα πολύ περισσότερες από αυτές που έχουν επιβεβαιωθεί εργαστηριακά.

Το 19% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων καταγράφεται στους εργαζομένους του τομέα της υγείας – σχεδόν τρεις φορές πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters – καθώς υπάρχει τεράστια έλλειψη σε προστατευτικό εξοπλισμό, γεγονός που περιπλέκει τις προσπάθειες περιορισμού της πανδημίας.

 

Νούμερα-σοκ στην Ινδία

Ο ιός καλπάζει στην Ινδία που είναι πλέον η τρίτη χώρα στον κόσμο με περισσότερα από 2.000.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα, ενώ καταγράφεται ο υψηλότερος αριθμός καθημερινών νέων κρουσμάτων στον κόσμο. Ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται στις 41.638, είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος παγκοσμίως, αλλά δεδομένου του πληθυσμού της (1,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι) δεν θεωρείται πολύ υψηλός. Αυτό που δυσκολεύει τον περιορισμό της διασποράς είναι ότι η χώρα είναι αχανής και ο πληθυσμός της τεράστιος και ετερογενής.

Εντονη ανησυχία στην Ευρώπη

Μεγάλη είναι η ανησυχία στην Ευρώπη για την αύξηση των κρουσμάτων σε πολλές χώρες, με την υποχρεωτική χρήση μάσκας και τα τοπικά lockdown να αποτελούν τη νέα πραγματικότητα.

Με την Ισπανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία να καταγράφουν προσφάτως την υψηλότερη ημερήσια αύξηση των τελευταίων μηνών, εμπειρογνώμονες θεωρούν ότι το δεύτερο κύμα βρίσκεται ήδη εδώ.

Η πανδημία «τσάκισε» και την ομογένεια της Μελβούρνης

«Κατάσταση καταστροφής» κήρυξε η Πολιτεία Βικτόρια στην Αυστραλία εκδίδοντας νέες οδηγίες για παραμονή των πολιτών στα σπίτια τους για διάστημα έξι εβδομάδων. Σύμφωνα με αυτές, μόνο ένα μέλος κάθε νοικοκυριού θα επιτρέπεται να πηγαίνει για τις απαραίτητες αγορές μία φορά την ημέρα, ενώ απαγορεύεται η κυκλοφορία τη νύχτα.

Η πλειονότητα των ατόμων που διαγνώστηκαν με κορωνοϊό στη Βικτόρια από τις 23 έως τις 29 Ιουλίου, όπως αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου Υγείας της χώρας, ήταν ηλικίας μεταξύ 10-49 ετών. Συνολικά στη χώρα έχουν καταγραφεί πάνω από 19.500 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 247 θάνατοι.

Για τον φόβο και την αβεβαιότητα των κατοίκων της Μελβούρνης, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας, αλλά και για την ομογένεια που πλήττεται ιδιαίτερα εξαιτίας της πανδημίας, μίλησε στο «Βήμα» ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας «Νέος Κόσμος», κ. Σωτήρης Χατζημανώλης: «Η Αυστραλία κατάφερε να διαχειριστεί με ιδιαίτερη επιτυχία το πρώτο κύμα της πανδημίας. Λίγες χιλιάδες τα κρούσματα (κυρίως αυτών που έρχονταν από το εξωτερικό) και μερικές δεκάδες οι θάνατοι. Αποφασίστηκε, λοιπόν, να αρθούν κάποια από τα περιοριστικά μέτρα για να τονωθεί η οικονομία. Σχεδόν όλη η Αυστραλία με εξαίρεση τη Βικτόρια και κυρίως τη Μελβούρνη, τη δεύτερη πολυπληθέστερη πόλη της χώρας, ο κορωνοϊός ελέγχεται ακόμα ικανοποιητικά. Στη Μελβούρνη όμως με εκατοντάδες νέα κρούσματα καθημερινά και πολλούς νεκρούς, η κατάσταση έχει ξεφύγει και έχει επιβληθεί δεύτερο, πιο αυστηρό lockdown, με τεράστιο κόστος στην οικονομία αλλά και κρίσεις πανικού, πλέον, σε ολοένα και περισσότερους πολίτες.

Ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας «Νέος Κόσμος», Σωτήρης Χατζημανώλης

Οι ειδικοί λένε πως για τη νέα και πιο επικίνδυνη έξαρση της πανδημίας ευθύνονται, πρωτίστως, οι “ανάρμοστες σχέσεις” που είχαν όσοι προσελήφθησαν να φρουρούν τα ξενοδοχεία που διέμεναν αυτοί που επέστρεφαν από το εξωτερικό και ήταν σε καραντίνα. Ηταν και η περίοδος που τα μέτρα ήταν πιο ελαστικά, οι νέοι που θεωρούν ότι είναι “αλώβητοι” το έριξαν έξω και σε συνδυασμό με κάποιους που πιστεύουν ότι δεν υπάρχει ιός και πρόκειται για “συνωμοσία”, το κακό δεν άρχισε να συμβεί. Ειδικά στους χώρους των οίκων ευγηρίας, όπου μόνο τις τελευταίες μέρες έχουμε πάνω από 100 κρούσματα και σχεδόν 130 νεκρούς».

Τριάντα νεκροί και οικονομικό σοκ

Και συνεχίζει: «Ο κορωνοϊός έπληξε ιδιαίτερα την ομογένεια της Μελβούρνης που θρηνεί τον θάνατο 30 ανθρώπων. Οι 23 από αυτούς ήταν τρόφιμοι στο ελληνικό γηροκομείο Βασιλειάδα. Πέρα όμως από τους θανάτους, το lockdown λύγισε οικονομικά και χιλιάδες ομογενείς που έχουν μικρές επιχειρήσεις. Πολλές από αυτές είναι βέβαιο ότι θα βάλουν λουκέτο. Η ανεργία και στις τάξεις της ομογένειας εκτινάχθηκε στα ύψη. Και όσοι είναι αυστραλοί πολίτες ή μόνιμοι κάτοικοι δικαιούνται κάποιο επίδομα και, έστω και δύσκολα, επιβιώνουν. Σε τραγική θέση βρέθηκαν χιλιάδες ομογενείς που ήρθαν στην Αυστραλία στα χρόνια των μνημονίων, με προσωρινές βίζες. Τα άτομα αυτά όχι μόνο έχασαν τη δουλειά τους, αλλά δεν δικαιούνται και καμιά βοήθεια. Πολλοί αντιμετωπίζουν το φάσμα της πείνας και επιβιώνουν χάρη σε εράνους της Αρχιεπισκοπής και ομογενειακών οργανώσεων που τους προσφέρουν τρόφιμα και τα απαραίτητα είδη για το σπίτι τους».