Με επιφυλάξεις δέχθηκε η διεθνής κοινότητα την ανακοίνωση της Μόσχας ότι κατοχύρωσε το πρώτο στον κόσμο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και πολλοί ειδικοί εξέφρασαν την ανησυχία τους για την ταχύτητα με την οποία κινήθηκε η Ρωσία.

Τις σοβαρές αμφιβολίες του ότι η Ρωσία έχει αποδείξεις για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου εξέφρασε ο Αμερικανός επιδημιολόγος Άντονι Φάουτσι.

Σε νέα φάση μπαίνει ο πόλεμος για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού μετά την ανακοίνωση της Μόσχας ότι κατοχύρωσε το πρώτο στον κόσμο όπλο κατά της πανδημίας.

Το εμβόλιο, που ανέπτυξαν οι επιστήμονες του κρατικού ινστιτούτου Γκαμαλέγια είναι ασφαλές και αποτελεσματικό, είπε χθες Τρίτη ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η βιασύνη της Μόσχας να κατοχυρώσει το εμβόλιο μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες από την έναρξη των δοκιμών προβληματίζει τους επιστήμονες. Οι ρωσικές αρχές ετοιμάζονται να ξεκινήσουν την τρίτη φάση των δοκιμών με τη συμμετοχή χιλιάδων εθελοντών από αύριο.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η ολοκλήρωση της φάσης αυτής πρέπει να προηγηθεί της κατοχύρωσης οποιουδήποτε εμβολίου.

Το εμβόλιο, δέχεται σοβαρές αμφισβητήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι έχει ήδη δεχθεί παραγγελίες για ένα δισεκατομμύριο δόσεις από περισσότερες από 20 χώρες. Έτοιμος να δοκιμάσει προσωπικά το εμβόλιο δήλωσε ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουτέρτε ενώ η κυβέρνηση Μπολσονάρου στη Βραζιλία δήλωσε έτοιμη να αρχίσει την παραγωγή του.

Και ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε πρόθυμος να δεχθεί το εμβόλιο εφόσον λάβει την έγκριση των επιστημόνων της χώρας του.