Τουλάχιστον 33 υγειονομικοί νοσούν από κορωνοϊό μέσα στις τελευταίες δέκα μέρες, σύμφωνα με στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την έλλειψη μέτρων ατομικής προστασίας στα νοσοκομεία.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία, Μιχάλης Γιαννάκος, προειδοποιεί μάλιστα ότι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου το νοσοκομειακό σύστημα υγείας δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί εξ αιτίας των χρόνιων παθογενειών που αντιμετωπίζει.

Ειδικότερα, σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται ότι συνεχίζεται η αλυσίδα διασποράς του κοροναϊού στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας καθώς  «άλλοι τρεις υγειονομικοί νοσούν από τον ιό,  ανεβάζοντας έως τώρα τον αριθμό σε 11. Επίσης μια νοσηλεύτρια στο Γεν. Νοσοκομείο Φλώρινας βρέθηκε θετική.

Είναι βέβαιον ότι υπάρχει μεγάλη διασπορά του ιου στη κοινότητα . Αυτό το διαπιστώνει κανείς από τα ύποπτα κρούσματα που προέρχονται στα νοσοκομεία. Διασπορά υπάρχει και εντός των υγειονομικών μονάδων. Αρχίζει η κατάσταση να ξεφεύγει με τους συναδέλφους που νοσούν», επισημαίνει ο κ. Γιαννάκος.

«Οσο και εάν θέλουμε να το κρύψουμε ο τουρισμός και οι λιγοστοί έλεγχοι στη κοινότητα για τον εντοπισμό κρουσμάτων  δημιούργησε αυτή τη κατάσταση. Μέχρι τώρα έχουμε καταγράψει 33 συναδέλφους να νοσούν το τελευταίο δεκαήμερο.

Τα νοσοκομεία έχουν μεγάλη έλλειψη μέσων ατομικής προστασίας» επισημαίνει και συνεχίζει : «Στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης υπάρχει έξαρση και νοσηλεύουν 15 περιστατικά. Χορηγούν στη παθολογική κλινική ένα κουτί γάντια για όλους τους εργαζόμενους γιατρούς, νοσηλευτές για ένα οκτάωρο. Με ενα ζευγάρι γάντια το οκτάωρο ο κάθε εργαζόμενος προσπαθεί να τα βγάλει πέρα. Τα απολυμαίνουν από ασθενή σε ασθενή.  Τεστ προληπτικά στο προσωπικό δεν έγιναν ποτέ παρά μόνο σε όσους εκτέθηκαν. Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων στα ύποπτα κρούσματα βγαίνουν σε δυο έως τέσσερις ημέρες, λόγω έλλειψης μοριακών αναλυτών. Έτσι δεν περιορίζεται ο ιός» επισημαίνει ο κ. Γιαννάκος καταλήγοντας : «Εάν πάμε έτσι, στο τέλος Σεπτεμβρίου, το νοσοκομειακό σύστημα υγείας δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί εξ αιτίας των χρόνιων παθογενειών που αντιμετωπίζει».