Τραβάει το σχοινί η Τουρκία με τις προκλήσεις του Ορούτς Ρέις στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Μαρίνου Γκασιάμη στο MEGA, εκτιμήσεις κάνουν λόγο για κίνηση της Τουρκίας εν είδει ψυχολογικής επιχείρησης, ένα «σπάσιμο νεύρων».

Το Ορούτς Ρέις λίγο πριν περάσει τη γραμμή της ΑΟΖ που συμφωνήθηκε ανάμεσα σε Ελλάδα και Αίγυπτο άλλαξε πορεία και βρίσκεται 40 ναυτικά μίλια πλέοντας προς τα ανατολικά μαζί με τα πλοία που το συνοδεύουν.

Στο μεταξύ το συμβούλιο Άμυνας υπό τον υπουργό Ν. Παναγιωτόπουλο χθες βράδυ Τρίτης διήρκεσε τρεις ώρες.

Ο Ανδρέας Ρομπόπουλος, σχολιάζοντας την πρωτοφανή κίνηση του τουρκικού πρακτορείου Anadolu να ανεβάσει στο Twitter δηλώσεις του Ερντογάν μεταφρασμένες στα ελληνικά, και με βάση το περιεχόμενό τους, εκτίμησε ότι η Τουρκία προσπαθεί να δείξει προς όλες τις πλευρές ότι είναι υπέρ του διαλόγου.

Ο τουρκικός Τύπος αναφέρει ότι η Μέρκελ έχει ζητήσει εδώ και δύο ημέρες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ερντογάν, που ενδεχομένως να πραγματοποιηθεί σήμερα Τετάρτη ή αύριο.

Καιρίδης: «Μέρος του υβριδικού πολέμου του Ερντογάν» – «Θέλουν να τσιμπήσουμε»

Ο βουλευτής της ΝΔ και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Παντείου Πανεπιστημίου Δημήτρης Καιρίδης επισήμανε πως το Ορούτς Ρέις δεν μπορεί να διεξάγει έρευνες χάρη στην παρουσία του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και την ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Σημείωσε την παραβατική στάση της Τουρκίας αναφορικά με το διεθνές δίκαιο που πρέπει να καταγγελθεί διεθνώς.

Εκτίμησε δε πως «θα έχουμε μέλλον με το ζήτημα». «Μπαίνουμε σε μια διαδικασία πολέμου νεύρων, μέρος του υβριδικού πολέμου που έχει ξεκινήσει ο Ερντογάν το τελευταίο διάστημα» είπε ο κ. Καιρίδης. Απαιτείται απόλυτη αποφασιστικότητα και ψυχραιμία.

Εκανε λόγο για «τυφλή εμπιστοσύνη» στις Ένοπλες Δυνάμεις και στην ελληνική κυβέρνηση. Ο αγώνας παράλληλα είναι και διπλωματικός. «Οι Τούρκοι θέλουν να τσιμπήσουμε», είπε σε άλλο σημείο, ενώ η Ελλάδα πρέπει να κινητοποιήσει τον διεθνή παράγοντα.

Από την πλευρά του ο υποναύαρχος ε.α. Νίκος Σπανός σημείωσε πως υπάρχει ένας ακήρυκτος, διαρκής πόλεμος από την πλευρά της Τουρκίας αναφορικά με το όραμά τους για την «Γαλάζια Πατρίδα».

Εκτίμησε δε πως ο πόλεμος νεύρων από την Τουρκία θα έχει διάρκεια με στόχο να εκβιάσει την Ελλάδα και να την σύρει σε διαπραγμάτευση.

«Δεν αποκλείω σοβαρή κλιμάκωση της έντασης» είπε ο κ. Σπανός κρίνοντας από τις εμπρηστικές δηλώσεις Τσαβούσογλου.