Αντιμετωπίζοντας τις τουρκικές προκλήσεις

Νέα διπλωματική παρέμβαση στην κρίση στο Αιγαίο θα πρέπει να αναμένεται λίαν προσεχώς. Οι τουρκικές προκλήσεις δεν έχουν μείνει αναπάντητες ούτε από την Ευρώπη ούτε από τις ΗΠΑ. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ μάλιστα ζητεί να σταματήσει άμεσα τις ερευνητικές δραστηριότητες του Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν χαρακτήρισε την κατάσταση «εξαιρετικά ανησυχητική», ενώ ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ δηλώνει ότι ετοιμάζει νέες κυρώσεις κατά της Αγκυρας…

Νέες, επιπλέον κυρώσεις κατά της Άγκυρας, ετοιμάζει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, ως απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα, όπως δηλώνει ο Εκπρόσωπος της Ένωσης, Πίτερ Στάνο

****
Πέραν των τηλεφωνικών επικοινωνιών που είχε ο Πρωθυπουργός με ξένους ηγέτες και με την ηγεσία του ΝΑΤΟ καθώς και ο υπουργός Εξωτερικών που ζητεί την άμεση σύγκλιση του Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών, ο υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος βρισκόταν όλη την ημέρα, την Τρίτη, στα τηλέφωνα συνομιλώντας με τον Αμερικανό υπουργό Αμυνας Μαρκ Εσπερ, με την Γαλλίδα υπουργό Αμυνας Φλοράνς Παρλί, τον Ισραηλινό ομόλογό του (και αναπληρωτή Πρωθυπουργό) Εχούντ Μπαράκ και με τον Κύπριο υπουργό Αμυνας Χαράλαμπο Πετρίδη. Την ίδια ώρα ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος εμφανίστηκε για δεύτερη συνεχή ημέρα στο Μέγαρο Μαξίμου για ενημέρωση του Πρωθυπουργού. Αυτή τη φορά δεν πήγε με στολή παραλλαγής εάν σημαίνει κάτι αυτό. Ενδιαφέρον όμως έχουν και τα παρακάτω:

***
Με NAVTEX και με ασκήσεις

* Πρώτον, όπως εγκύρως πληροφορούμαι από υψηλόβαθμες στρατιωτικές πηγές, εντείνεται (ποσοτικά και ποιοτικά) η ελληνική στρατιωτική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Τι σημαίνει αυτό; Ό,τι θα δοθούν απαντήσεις στην τουρκική προκλητικότητα και με την έκδοση NAVTEX (και antiNAVTEX) καθώς και με τη διεξαγωγή ασκήσεων.

* Δεύτερον, εντείνονται οι διπλωματικές πιέσεις για άμεση αποχώρηση του Oruc Reis και των τουρκικών πλοίων που το συνοδεύουν από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, με παράλληλο συνεχές κάλεσμα του Νίκου Δένδια για αποχώρηση από την περιοχή του τουρκικού ερευνητικού σκάφους. Ο υπουργός Εξωτερικών διεμήνυσε προς κάθε κατεύθυνσή πω δεν θα υπάρχει ανοχή. Και η Κομισιόν απάντησε πως «είμαστε στο πλευρό της Ελλάδας».

Απανωτά «χαστούκια» στην Τουρκία από ΕΕ – ΗΠΑ

***

* Τρίτον, το απόγευμά της Τρίτης ο υπουργός Αμυνας συγκάλεσε το ΣΑΜ (Συμβούλιο Άμυνας). Πρόκειται για ένα κυβερνητικό όργανο στο οποίο μετέχει η πολιτική και η στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας προκειμένου να υπάρξουν εκτιμήσεις επί καταστάσεων που παρουσιάζονται στο εγγύς ή ευρύτερο περιβάλλον και για την αντιμετώπιση θεμάτων που απαιτούν άμεση αντίδραση σε έκτακτες καταστάσεις. Εκείνο που έμαθα είναι ότι σε όλες της κινήσεις της ελληνικής πλευράς δεν επικρατεί πανικός, αλλά ψυχραιμία και αποφασιστικότητα.

* Τέταρτον, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην επικοινωνία του υπουργού Άμυνας με την Γαλλίδα ομόλογό του, η οποία τις τελευταίες ημέρες σε συνεργασία με την κυπριακή κυβέρνηση ενεργοποίησαν την αναβαθμισμένη αμυντική συμφωνία με την Κύπρο στέλνοντας δύο προηγμένα μαχητικά τέταρτης γενιάς Ραφάλ και ένα C-130 (για τεχνική υποστήριξη των Ραφάλ) στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Πάφου. Υπενθυμίζω ότι εκκρεμεί η υπογραφή αναβαθμισμένης αμυντικής συμφωνίας με τη Γαλλία με στρατιωτική παρουσία στην χώρα μας (ελλιμενισμός πολεμικών πλοίων). Και όλα αυτά συμβαίνουν μήνα Αύγουστο που κατά κανόνα ολόκληρη η Ευρώπη βρίσκεται σε διακοπές και σε θερινή ραστώνη

***
Εκείνο όμως που μπορώ να σας πω είναι ότι παράλληλα με την κρίση του Oruc Reis εξετάζονται και σενάρια για πιθανό νέο κύμα προσφυγικού από το Φθινόπωρο. Γίνονται, μαθαίνω συνεχείς συσκέψεις και σε πολιτικό και σε στρατιωτικό επίπεδο.

***
Οταν Πρωθυπουργός τηλεφωνεί στους πολιτικούς αρχηγούς

Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τους Πολιτικούς Αρχηγούς για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και για τις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης. Με μια λιτή ανακοίνωση το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρει ότι: «Σταθερή επιδίωξη του κ. Μητσοτάκη είναι η συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων και ο εποικοδομητικός διάλογος για τα εθνικά θέματα» αναφέρει το Μέγαρο Μαξίμου.

***
Σχεδόν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί ζήτησαν σύγκλιση του Συμβουλίου Αρχηγών με τον Αλέξη Τσίπρα να ζητεί την αποτροπή του Oruc Reis με τον ίδιο τρόπο που έγινε το 2018. Ζήτησε επίσης τη σύγκλιση έκτακτης συνόδου κορυφής προκειμένου να συζητηθούν κυρώσεις κατά της Τουρκίας.

***
Ο Κουτσούμπας, τα μπάνια και Ερντογάν

«Δεν πιστεύω να μας φέρεις στην Αθήνα Δεκαπενταύγουστο;» Ρώτησε με εύλογη αγωνία τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, στην τηλεφωνική συνομιλία που είχαν για τις κινήσεις του Oruc Reis. Αμεση ήταν η απάντηση του Πρωθυπουργού: «Οχι, μη ανησυχείς, μείνε εκεί που είσαι και κάνε κανένα μπάνιο». Ο κ. Κουτσούμπας, οποίος βρίσκεται σε θερινή περιοδεία στην Φθιώτιδα γέλασε: «Τι μπάνιο; Μια ο Ερντογάν, μια ο κορωνοϊός, μια οι πλημμύρες στην Εύβοια, έμεινε, νομίζεις, καιρός για μπάνιο;», του είπε και του ανακοίνωσε ότι την Τετάρτη θα βρεθεί στις πληγείσες περιοχές της Εύβοιας για να δει από κοντά τα προβλήματα των πλημμυροπαθών. Πρότεινε μάλιστα στον κ. Μητσοτάκη να αρχίσει άμεσα στις καταγραφές των ζημιών και να χορηγήσει τις αποζημιώσεις γιατί οι άνθρωποι έχουν πάθει μεγάλη ζημιά, όπως του είπε.

***
Φώφη: Έλλειψη στρατηγικής

Η Φώφη Γεννηματά ωστόσο λόγω της έντασης με το Oruc Reis να κινείται μαζί με τουρκικά πολεμικά πλοία επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, επέστρεψε από τις διακοπές της. Βρισκόταν στην Σκύρο, έμεινε εκεί ελάχιστες ημέρες και με τη έναρξη της κρίσης επέστρεψε στην πρωτεύουσα όπου είχε σύσκεψη (με τηλεδιάσκεψη) με τους συνεργάτες της. Στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Πρωθυπουργό, η Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ μίλησε για αντιφατικές και αλληλοαναιρούμενες ενέργειες της κυβέρνησης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυρία Γεννηματά άσκησε κριτική προς την κυβέρνηση και για έλλειψη εθνικής στρατηγικής ακόμα και αυτή την ώρα.

***
Δραματική έκκληση της Αναστασίας Κοτανίδου προς του νέους

Δραματική έκκληση της καθηγήτριας Εντατικολογίας και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων Αναστασίας Κοτανίδου προς τους νέους. Η κυρία Κοτανίδου προτρέπει τους νέους, όπως , μου είπε, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί από εδώ και πέρα διότι απ΄αυτούς θα εξαρτηθεί η πορεία του ιού τον Σεπτέμβριο, εάν θα υπάρξουν ή όχι νέα μέτρα.: «Πρέπει οι νέοι της πατρίδας μας να ακολουθούν κατά γράμμα τις συμβουλές των ειδικών για να προφυλάξουν τους εαυτούς τους, τους γονείς τους, τις γιαγιάδες και τους παππούδες τους», λέει η κυρία Κοτανίδου, η οποία δίνει ιδιαίτερο βάρος στη συμπεριφορά των νέων όσον αφορά τις συναθροίσεις: «Να ακολουθήσουν πιστά τα μέτρα που αφορούν τα μπαράκια. Να μην συνωστίζονται ούτε μέσα σε αυτά ούτε όταν αυτά κλείνουν τα μεσάνυχτα έξω απ΄αυτά» αναφέρει συγκεκριμένα, την ώρα που ανακοινώνονταν νέα κρούσματα την Τρίτη, πάλι σε τριψήφιο αριθμό (196, τα 20 στις πύλες εισόδου, με την Αττική στο κόκκινο με 82 κρούσματα και ένας ακόμα θάνατος). Ιδού όμως τα αποτελέσματα από την χαλάρωση των μέτρων και από τη μη τήρηση των κανόνων προστασίας…

***
Αυξάνονται τα κρούσματα και οι διασωληνωμένοι

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δίνει η κυρία Κοτανίδου, στις αρχές Αυγούστου οι νοσηλευόμενοι στα νοσοκομεία αναφορά με Covid-19 ήταν 109. Σήμερα ξεπέρασαν τους 125. Το ενθαρρυντικό είναι ότι οι περισσότεροι νοσηλεύονται με ήπια συμπτώματα. Ωστόσο αυξήθηκε και ο αριθμός των διασωληνωμένων κάτι που απασχολεί τους επιστήμονες. Μόλις πριν από δύο ημέρες ήταν 22 οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ, ενώ σήμερα είναι 26.

***
Μετά τον τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων που σημειώνεται καθημερινά τον τελευταίο καιρό ρώτησα την κυρία Κοτανίδου εάν βρισκόμαστε προ του λεγόμενου δεύτερου κύματος του φονικού ιού. Η απάντηση της ήταν ένα κατηγορηματικό «όχι» και το δικαιολογεί το «όχι» ως εξής: «Δεν υπάρχει μεγάλος αριθμός διάσπαρτων κρουσμάτων στην χώρα και τα κρούσματα έστω σε τριψήφιο αριθμό είναι είτε ήπιας μορφής είτε εντελώς ασυμπτωματικά. Ο τριψήφιος αριθμός οφείλεται στην συμπεριφορά των προηγούμενων ημερών όσον αφορά την τήρηση των μέτρων». Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θάνος Δημόπουλος, σημείωνε ότι είναι κρίσιμο το διάστημα για μεγαλύτερη διασπορά του ιού έως τις 20 Αυγούστου. Αυτά μου επανέλαβαν και οι ειδικοί και αυτά σας μεταφέρω…

***
Ο γιατρός, ο βουλευτής και οι εγγονούλες του

Και μέσα σ΄όλη αυτή την καταχνιά των τουρκικών προκλήσεων και των τριψήφιων κρουσμάτων από τον κορωνοϊό υπάρχει μια ελπιδοφόρα είδηση: Ο Γιώργος Φραγγίδης χειρουργός γυναικολόγος και βουλευτής του ΚΙΝΑΛ ξεγέννησε την κόρη του: «Αυτή τη μοναδική εμπειρία της ζωής γεύτηκα», δήλωσε κρατώντας πανευτυχής στην αγκαλιά του τις δύο εγγονές του που ήρθαν στον κόσμο: «Οταν η τύχη σου χαμογελά να είσαι εκείνος που σαν πατέρας και γιατρός της κόρης σου, είσαι ο πρώτος που έχεις στα χέρια σου τις εγγονούλες σου, τα συναισθήματα, η χαρά και η ευτυχία κορυφώνονται τόσο πολύ που δεν περιγράφονται», έγραψε σε ανάρτησή του στο FB.