Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού τις τελευταίες μέρες, ιδιαιτέρως στην περιφέρεια της Αττικής, δεν αφήνει πια αμφιβολίες για την κρισιμότητα της κατάστασης και την επιδείνωση των υγειονομικών συνθηκών.

Από τις 15 Ιουλίου είχαν φανεί σοβαρά σημάδια διασποράς της νόσου.

Πλήθυναν ωστόσο, και διαμόρφωσαν σταθερή τάση από τις 30 Ιουλίου και εντεύθεν. Στις πρώτες 10 μέρες του Αυγούστου παγιώθηκε αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων, που πλέον κινούνται καθημερινά σε τριψήφια επίπεδα.

Την Τρίτη καταγράφηκαν επισήμως 196 νέα κρούσματα στη χώρα, εκ των οποίων τα 82 στην περιοχή της πρωτεύουσας.

Η διασπορά είναι προφανής πια στην κοινότητα και άπαντες πλέον κινδυνεύουν να κολλήσουν τον ιό και βεβαίως να τον μεταδώσουν.

Δεν χωρεί επίσης, αμφιβολία ότι η νόσος συναντάται πλέον σε ολόκληρη τη χώρα και αν υπάρχει κάποια περιοχή της χώρας με περιορισμένα κρούσματα είναι μαθηματικώς βέβαιον ότι στις επόμενες ημέρες θα υποδεχτεί κρούσματα εξαιτίας της δεδομένης κινητικότητας του Δεκαπενταύγουστου.

Επιπλέον στους 26 ανήλθε ο αριθμός των διασωληνωμένων στις εντατικές των νοσοκομείων, διαμορφώνοντας άκρως ανησυχητική τάση, η οποία αν διατηρηθεί θα φέρει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Οι γιατροί δεν κρύβουν την ανησυχία τους και θεωρούν δεδομένο πως αν διατηρηθούν οι σημερινές τάσεις το σύστημα υγείας θα δεχτεί μεγάλη πίεση, θα κινδυνεύσει να φθάσει στα όριά του, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Κοινώς η κατάσταση τείνει να ξεφύγει και πλέον δεν χωρεί αμφιβολία ότι απειλείται το αγαθό της δημόσιας υγείας.

Πράγμα που σημαίνει ότι ουδείς επιτρέπεται να κωφεύει ή να αψηφά τις τάσεις διασποράς και εξάπλωσης του φονικού ιού.

Η Πολιτεία επίσης, επιβάλλεται πλέον να δράσει χωρίς ενδοιασμούς και επιφυλάξεις.

Οφείλει να λάβει ξανά δραστικά μέτρα, όσο δύσκολα και δυσάρεστα κι αν είναι.

Αλλιώς,  ας προετοιμαστούμε για πλημμυρίδα κρουσμάτων και για μεγάλο αριθμό θυμάτων. Αν φθάσουμε να μετρούμε 600 και 700 κρούσματα ημερησίως, ας είμαστε σίγουροι ότι θα έχουμε πάνω από 30 νεκρούς την ημέρα!!

Η ευθύνη είναι μεγάλη και θα βαραίνει τους πάντες..

 

ΤΟ ΒΗΜΑ