Ανάσα για χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις που έπληξε ο κοροναϊός και δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς τις Εφορίες και τα Ασφαλιστικά Ταμεία, αναμένεται να δώσει η νέα έκτακτη ρύθμιση που προβλέπει 12 ή 24 δόσεις και θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Το δρόμο για τη Βουλή παίρνει η νέα έκτακτη ρύθμιση για όσα χρέη σε Εφορίες και Ασφαλιστικά Ταμεία δημιουργήθηκαν από το Μάρτιο και ανεστάλη η πληρωμή τους έως τον Οκτώβριο.

Οι φορολογούμενοι θα έχουν 2 επιλογές για την αποπληρωμή των οφειλών τους από τον Ιανουάριο του 2021.

Έτσι για παράδειγμα ένας ελεύθερος επαγγελματίας με αναστολή φόρων ύψους ύψους 3000 ευρώ. Αν επιλέξει τις 12 άτοκες δόσεις θα δίνει 250 € μηνιαίως από τον Ιανουάριο έως τον Δεκέμβριο του 2021.

Οι συνολικές οφειλές των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που έχουν «παγώσει» υπολογίζονται στα 3 δισ. ευρώ.

Στην ρύθμιση θα μπορούν να υπαχθούν όσοι έχουν πληγεί από τον κοροναϊό, μεταξύ των οποίων επιχείρησες που έκλεισαν με κρατική εντολή, εργαζόμενοι με αναστολή σύμβασης εργασίας και ιδιοκτήτες ακινήτων που λαμβάνουν μειωμένο ενοίκιο.

Από την πλευρά τους οι έμποροι ζητούν την αναβίωση της ρύθμισης των 120 δόσεων εξαιτίας της καθίζησης του τζίρου τους.

Στο τραπέζι του ΥΠΟΙΚ πάντως βρίσκεται πρόταση για ένταξη στην έκτακτη ρύθμιση και οφειλών στην Εφορία και τα Ασφαλιστικά Ταμεία που δεν έχει ανασταλεί η πληρωμή τους.