Αντιδράσεις, από κόμματα και φορείς, προκαλούν τα νέα έκτακτα μέτρα που ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση για την συγκράτηση της διασποράς του κορωνοϊού μετά και τις επικίνδυνα αυξητικές τάσεις των κρουσμάτων τις τελευταίες μέρες.

Αποσπασματικά μέτρα που επιδεινώνουν την κρίση

Κοινή συνισταμένη της κριτικής που δέχεται η κυβέρνηση τόσο για την διαχείριση του υγειονομικού σκέλους της διαχείρισης της κρίσης όσο και για τις οικονομικές επιπτώσεις από τη διαχείριση της πανδημίας είναι η αποσπασματικότητα και τα μπρος πίσω με την αυστηροποίηση και τη χαλάρωση των μέτρων που έχουν ως αποτέλεσμα να επιδεινώνονται τόσο οι υγειονομικοί όσο και οι οικονομικοί δείκτες.

Αντιδράσεις μάλιστα προκαλεί και η ακύρωση της φετινής Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης που αντιμετωπίζεται ως ένα ακόμη οικονομικό πλήγμα στη Βόρεια Ελλάδα, στην οποία ωστόσο είναι επιβαρημένο το επιδημιολογικό φορτίο.

Σε πολιτικό επίπεδο οι οξύτερες αντιδράσεις για τα «πήγαινε-έλα» της κυβέρνησης σχετικά με τα μέτρα για τον κοροναϊό προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ, ενώ στήριξη της τοπικής οικονομίας και των παραγωγικών φορέων της περιοχής ζήτησε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Αντιφάσεις και παλινωδίες

Από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ καταλογίζονται στην κυβέρνηση αντιφάσεις, παλινωδίες και έλλειψη σχεδίου για την επανεκκίνηση και τη στήριξη της οικονομίας και ειδικότερα του τουρισμού.

Μάλιστα στο στόχαστρο των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης στους νομούς της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης βρίσκεται και το λουκέτο σε μπαρ, εστιατόρια και καφέ από τις 12 τα μεσάνυχτα μέχρι τις 7 το πρωί.

Πρόκειται για σπασμωδικά μέτρα με τα οποία τρέχει να καλύψει την εξάπλωση της πανδημίας αφού σπατάλησε όλο το χρόνο που είχε στη διάθεση της και εξάντλησε την εμπιστοσύνη και την υπομονή των πολιτών.

Οριζόντιος ο χαρακτήρας των μέτρων

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γκαρά Νατάσσα Έβρου, Χαρίτου Δημήτρης, Ροδόπης, Ζειμπέικ Χουσεϊν, Ξάνθης, Ελευθεριάδου Τάνια, Καβάλας και Ξανθόπουλος Θεόφιλος, Δράμας κάνουν λόγο για σπασμωδικά μέτρα και αντιδρούν στον οριζόντιο χαρακτήρα τους καθώς όπως αναφέρουν «υπάρχει διαφορετικός αριθμός κρουσμάτων ανά νομό και περιοχή».

Επικρίνουν μάλιστα την κυβέρνηση ότι αρνήθηκε επίσης να διαβουλευθεί με τα Επιμελητήρια και τους φορείς της εστίασης και του τουρισμού σχετικά με τις οικονομικές συνέπειες μιας τέτοιας απόφασης, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση «δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες της για το τι θα γίνει με τους εργαζόμενους αλλά και τις πληττόμενες επιχειρήσεις».

Αιφνιδιαστικό ανοιγοκλείσιμο

Ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βόρεια Ελλάδα δεν αφήνει στο απυρόβλητο ούτε τα μέτρα για τα χερσαία σύνορα κάνοντας λόγο για «αιφνιδιαστικό ανοιγοκλείσιμο των πυλών εισόδου», ενώ καταλογίζει στην κυβέρνηση έλλειψη υγειονομικών ελέγχων από συνεργεία του ΕΟΔΥ, στην καθιέρωση διαφορετικών και αλληνοαναιρούμενων κριτηρίων για την είσοδο ταξιδιωτών στη χώρα αλλά και των πολιτών που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στις όμορες χώρες, στην ουσιαστική ανυπαρξία ελέγχων τήρησης των μέτρων προστασίας.

Τελειωτικό χτύπημα για τους επαγγελματίες

Σε κοινή τους δήλωση οι τομεάρχες Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς και Τουρισμού Κατερίνα Νοτοπούλου μιλούν για τελειωτικό χτύπημα της κυβέρνησης σε επαγγελματίες και τουρισμό, χρεώνοντας παραλογισμό σε όλες τις κυβερνητικές αποφάσεις για τον τουρισμό.

«Αντί να επιβάλλει εξαρχής υποχρεωτικά τεστ 72 ώρες πριν την άφιξη τους στη χώρα σε όλους, με ενιαία εφαρμογή και χωρίς εξαιρέσεις, αντί να ενδυναμώσει τις δομές του ΕΣΥ με προσλήψεις και εξοπλισμό, αντί να εκπονήσει σχέδιο επανεκκίνησης, έρχεται τώρα να δώσει ακόμη ένα χτύπημα στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και τους τουριστικούς προορισμούς, απαγορεύοντας τη λειτουργία των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος μετά τις 12 το βράδυ.

Ωστόσο, εστιατόρια και μικροί χώροι ψυχαγωγίας που είναι εύκολο να ελεγχθούν μπορούσαν να μείνουν ανοικτά.

Γι’ ακόμη μια φορά αλλοπρόσαλλα μηνύματα και μέτρα χωρίς κοινή λογική ίσα για να εξοβελίσουν από πάνω τους την πολιτική ευθύνη την ώρα που καλούνται οι πολίτες καθημερινά να επιδεικνύουν ατομική ευθύνη.

Το καλοκαίρι …τέλειωσε για τον τουρισμό και την εστίαση

Ο κόσμος του Τουρισμού και της Εστίασης τελεί σε νέα σύγχυση. Το καλοκαίρι τελείωσε για τους επαγγελματίες του Τουρισμού και της Εστίασης και οι άνθρωποι που έβαλαν πλάτη στα δύσκολα αντιμετωπίζουν πλέον ζήτημα επιβίωσης.

Οι συνέπειες στην οικονομία και την απασχόληση θα είναι ανυπολόγιστες αν συνεχιστεί το μείγμα ασυναρτησίας και μη στήριξης. Η μόνη λύση είναι η αποφασιστική απευθείας στήριξη μικρομεσαίων επιχειρηματιών και εργαζομένων όπως προτείναμε εξαρχής με το πρόγραμμά μας, ΜΕΝΟΥΜΕ ΟΡΘΙΟΙ ΙΙ.

Η κυβέρνηση μπορεί να μην έχει ούτε σχέδιο διαχείρισης της κρίσης ούτε σχέδιο στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων έχει όμως πλεόνασμα ανευθυνότητας, ανικανότητας και παραλογισμού και κατάλοιπα καθεστωτικών πρακτικών» αναφέρουν στη δήλωσή τους ο κ. Παππάς και η κα Νοτοπούλου.

Βαρύ πλήγμα η ακύρωση της ΔΕΘ

Η Κατερίνα Νοτοπούλου σε ειδική δήλωση για την ακύρωση της ΔΕΘ τονίζει ότι αποτελεί βαρύ πλήγμα για την οικονομία της Θεσσαλονίκης και ιδιαίτερα για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους του τουρισμού.

«Μετά το δύσκολο καλοκαίρι, οι όποιες ελπίδες ανάκαμψης πνίγηκαν στο Βατερλό της κυβερνητικής ανεπάρκειας.

Ήταν γνωστό εξ αρχής ότι η φετινή διοργάνωση θα ήταν διαφορετική.

Ωστόσο, ακόμη και υπό αυτές τις συνθήκες, μια κυβέρνηση που ασκεί πολιτική και όχι μόνο επικοινωνιακή πολιτική, θα είχε φροντίσει να διασφαλίσει τους όρους μιας ασφαλούς διεξαγωγής, τώρα ή αργότερα, που θα έδινε το έναυσμα της σταδιακής ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας της πόλης.

Πειραματόζωα

Πως φτάσαμε όμως από το success story του Απριλίου και το πανηγυρικό ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης τον Ιούνιο, στην παταγώδη οικονομική και υγειονομική αποτυχία, το γνωρίζει μόνο το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη.

Το βιώνουν όμως καθημερινά και θα το βιώσουν, εκατοντάδες εργαζόμενοι και επιχειρηματίες του τουρισμού, που θα δουν τις επιχειρήσεις τους να μην μπορούν καν να ανοίξουν.

Πειραματόζωα στο βωμό της κυβερνητικής ανευθυνότητας και των μικροπολιτικών σχεδιασμών. Απελπισία.

Και η Θεσσαλονίκη, για μια ακόμα φορά φτωχός συγγενής, έρμαιο της πολιτικής της ΝΔ, χωρίς ΔΕΘ, χωρίς υποδομές, χωρίς όραμα, χωρίς προοπτική» τονίζει η τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ.

Λήψη μέτρων στήριξης της Θεσσαλονίκης

Τη λήψη άμεσων μέτρων στήριξης της περιοχής ζήτησε ο Απόστολος Τζιτζικώστας εκφράζοντας την ανησυχία του για ακύρωση της φετινής ΔΕΘ.

«Η υγεία των συμπολιτών μας έρχεται πριν και πάνω από όλα. Δεν μπορώ να μην εκφράσω την ανησυχία μου διότι η αναπόφευκτη ακύρωση της φετινής διοργάνωσης της ΔΕΘ θα δημιουργήσει τεράστια οικονομικά προβλήματα στην περιοχή μας», ανέφερε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.

Παράλληλα επισήμανε ότι «η φετινή διοργάνωση έπρεπε να ακυρωθεί» καθώς «τα επιδημιολογικά δεδομένα το υπαγόρευσαν», ωστόσο, τόνισε:

«Αυτό που ζητάμε από την κυβέρνηση τώρα είναι μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων. Εμείς ως Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ήδη, όπως και όλο το προηγούμενο διάστημα, θα συνεχίσουμε να αξιοποιήσουμε ευρωπαϊκούς πόρους για να στηρίξουμε τις πληγείσες επιχειρήσεις.

Έρχεται δύσκολη χρονιά

Οφείλουν όλοι όμως να γνωρίζουν ότι σε κάθε περίπτωση μπαίνουμε σε μια πάρα πολύ δύσκολη περίοδο οικονομικά.

Σε μια δύσκολη χρονιά, η οποία συνδυασμένη με την υγειονομική κρίση μπορεί να δημιουργήσει -και θα δημιουργήσει πολύ φοβάμαι- τεράστια προβλήματα στη ζωή μας».

Ο κ. Τζιτζικώστας ανέφερε ακόμη -μεταξύ άλλων- ότι η Περιφέρεια, σε συνεργασία με τον εκθεσιακό φορέα αλλά και με όλους τους φορείς της περιοχής, θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της και θα διεκδικήσει τη στήριξη των επιχειρήσεων και του εκθεσιακού φορέα.

Λάστιχο τα υγειονομικά πρωτόκολλα

Για αποσπασματικότητα και ανεπάρκεια των μέτρων κάνει λόγο το ΚΚΕ αναφορικά με την αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού και επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση πως εφάρμοσε υγειονομικά πρωτόκολλα «λάστιχο» για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των επιχειρηματιών.

Παράλληλα το ΚΚΕ ζητάει να παρθούν τώρα μέτρα ενίσχυσης της δημόσιας υγείας με προσλήψεις και μονιμοποίηση του προσωπικού στην Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και τα νοσοκομεία. Ταυτόχρονα απαιτεί μαζικά τεστ και αύξηση των δρομολογίων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς για να αποφεύγονται φαινόμενα συγχρωτισμού στις δημόσιες συγκοινωνίες.

Η κυβέρνηση προκαλεί

«H κυβέρνηση προκαλεί με την αποσπασματικότητα και την ανεπάρκεια των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, γιατί εκτός των άλλων προσπαθεί να συγκαλύψει τις τεράστιες ευθύνες της για τη μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων και την άρνησή της να θωρακίσει το δημόσιο σύστημα υγείας.

Οι ευθύνες της για τα πρωτόκολλα “λάστιχο’’ που εφάρμοσε το τελευταίο διάστημα στον τουρισμό, σύμφωνα με τα συμφέροντα των μεγαλοξενοδόχων, των αεροπορικών εταιρειών και των εφοπλιστών, είναι τεράστιες.

Στα μέσα μαζικής μεταφοράς επιβάλλει να είναι καλυμμένες οι μισές θέσεις, αλλά δίπλα ο κόσμος όρθιος, στοιβάζεται σα σαρδέλες, ενώ τα αεροπλάνα έρχονται γεμάτα μέχρι τις πόρτες, χωρίς ουσιαστικά κανέναν έλεγχο και τα πλοία ταξιδεύουν με τους επιβάτες τον έναν πάνω στον άλλο.

Ο λαός ανέλαβε την ευθύνη που του αναλογούσε με την εφαρμογή των μέτρων της καραντίνας, σύμφωνα με τις υποδείξεις των επιστημόνων, μηδενίζοντας ουσιαστικά τα κρούσματα του κοροναϊού» αναφέρει το ΚΚΕ και επισημαίνει:

«Έπαιξε»

«Η κυβέρνηση όμως δεν αξιοποίησε την ίδια περίοδο για να στηρίξει το δημόσιο σύστημα υγείας, ως όφειλε, την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), τα Κέντρα Υγείας, τα ιατρεία του ΠΕΔΥ, τα περιφερειακά ιατρεία, αλλά και τα νοσοκομεία που στενάζουν από τη χρόνια υποχρηματοδότηση και τις τραγικές ελλείψεις προσωπικού που φτάνουν τις μερικές δεκάδες χιλιάδες, ακόμα και την τεράστια έλλειψη μέσων υγιεινής και προστασίας όπως γάντια, μάσκες κτλ., διότι, αυτές οι λαϊκές ανάγκες αποτελούν “κόστος” και ανεπίτρεπτη “σπατάλη” για τους επιχειρηματικούς ομίλους και το κράτος, εμπόδιο στην κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα.

Η κυβέρνηση “έπαιξε” τη συμβολή του λαού στους χαμηλούς δείκτες της πανδημίας στο χρηματιστήριο των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων, στον τουρισμό και τις μεταφορές, χωρίς μέτρα προστασίας που θα εμπόδιζαν την προσέλκυση πελατών, αφήνοντας εκτεθειμένο το λαό όπως επιβεβαιώνουν οι αρνητικές εξελίξεις».

Στήριξη της δημόσιας υγείας πριν γίνει ανεξέλεγκτη η πανδημία

Σε αυτό το πλαίσιο το ΚΚΕ ζητάει μέτρα «τώρα, πριν η πανδημία πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις οι εργαζόμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, μαζί με τους μαχόμενους υγειονομικούς, είναι ανάγκη να απαιτήσουν από την κυβέρνηση μέτρα αποφασιστικής στήριξης του δημόσιου συστήματος υγείας, με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, όλων των ειδικοτήτων στη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, αλλά και τα νοσοκομεία.

• Καμία απόλυση.
• Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και των επικουρικών.
• Μαζικά, επαναλαμβανόμενα τεστ στους εργαζόμενους στην Υγεία και τη Πρόνοια, στα ΜΜΜ, στην εστίαση, στον τουρισμό, στο εμπόριο, αλλά και τους μεγάλους χώρους δουλείας (εργοστάσια κτλ).
• Να ανοίξουν όλα τα νοσοκομεία που έκλεισαν τα τελευταία χρόνια.
• Σχέδιο επίταξης όλων των δομών του Ιδιωτικού Τομέα Υγείας και Πρόνοιας, για να μπει σε εφαρμογή, σε περίπτωση γιγάντωσης της πανδημίας.
• Μέτρα προστασίας των εργαζόμενων στους τόπους δουλειάς με όλα τα απαραίτητα μέσα και μέτρα υγείας και ασφάλειας.
• Κατεπείγουσες προσλήψεις στα ΜΜΜ για να αυξηθούν τα δρομολόγια, για να μειωθεί ο συγχρωτισμός, με ταυτόχρονη μείωση στη πληρότητα των πλοίων και των αεροπλάνων, με παράλληλη μείωση τη τιμής των εισιτηρίων».

Να μην κουνάει το δάκτυλο

«Η κυβέρνηση να σταματήσει να κουνάει το δάχτυλο στο λαό και τη νεολαία! Η αύξηση των κρουσμάτων, η όποια χαλαρότητα και ο εφησυχασμός είναι ο καθρέφτης της δικής της ανευθυνότητας, των παλινωδιών και των αντιφάσεών της στα μέτρα προστασίας, κυρίως όμως της υποταγής της δημόσιας υγείας στην κερδοφορία των μεγαλοεπιχειρηματιών, ιδιαίτερα στον τουριστικό και μεταφορικό τομέα» καταλήγει το ΚΚΕ.