Ένας ηγέτης που δημιουργεί αδιέξοδα είναι επικίνδυνος. Ακόμα πιο επικίνδυνος όμως είναι ο ηγέτης εκείνος, ο οποίος αυτο-εγκλωβίζεται στα αδιέξοδα που ο ίδιος δημιούργησε.

Ο R.T. Erdoğan, αφού επιβεβαίωσε με την οικονομική του πολιτική το «κάθε θαύμα τρεις ημέρες», στήριξε το πολιτικό του παρόν και μέλλον στην όξυνση των σχέσεων της χώρας του με την Ελλάδα. Βεβαίως, αυτή είναι μία «παραδοσιακή και δοκιμασμένη συνταγή » εκτόνωσης των εσωτερικών προβλημάτων της Τουρκίας, αλλά οι συνταγές επιτυγχάνουν μόνον υπό την προϋπόθεση ότι κατά την εκτέλεσή τους τηρούνται αυστηρά οι δοσολογίες…

Σε επίπεδο συμβολισμών ο R.T. Erdoğan «έχασε το μέτρο» με τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε ισλαμικό τέμενος. Η πολιτική αυτή ενέργεια όχι απλώς δεν επιλύει κάποιο πρακτικό πρόβλημα θρησκευτικού ή άλλου χαρακτήρα εντός των κόλπων του τουρκικού κράτους, αλλά αντιθέτως δημιουργεί ανυπέρβλητα προβλήματα στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και με όλον τον πολιτισμένο κόσμο που θεωρεί ως αδιαπραγμάτευτη αξία τον σεβασμό της θρησκευτικής ελευθερίας και της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Οι επόμενοι «σταθμοί» στην ολέθρια ατραπό που ακολουθεί ο Τούρκος πρόεδρος θα είναι να μετατρέψει σε μουσουλμανικά τεμένη όλους τους εναπομείναντες χριστιανικούς ιερούς ναούς της τουρκικής επικράτειας, να θέσει εκτός (τουρκικού) νόμου τη χριστιανική θρησκεία και να εκριζώσει βιαίως το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως από την έδρα του, ενέργειες που φυσικά απεύχεται κάθε ψυχικά υγιής και πολιτισμένος άνθρωπος αλλά επ’ ουδενί μπορεί να αποκλείσει…

Σε επίπεδο πολιτικών πράξεων ο R. T. Erdoğan φαίνεται ότι μαζί με το μέτρο απώλεσε και κάθε έννοια λογικής. Η ρητή αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης και η απαίτηση για «επικαιροποίησή» της κατά τις αδηφάγες ορέξεις της Τουρκίας, η κατάφωρη παραβίαση των αρχών του διεθνούς δικαίου με την πειρατική συμπεριφορά στην Α.Ο.Ζ. της Κυπριακής Δημοκρατίας και το πρόσφατο τελεσίγραφο προς την Ελλάδα «Ελάτε να αναμετρηθούμε στο πεδίο της μάχης ή ελάτε να διαπραγματευτούμε» (το πώς θα «μοιράσουμε» αυτά που βάσει του διεθνούς δικαίου ανήκουν σε εμάς) δεν αφήνουν αμφιβολία ότι ο Τούρκος πρόεδρος ζει σε μία δική του εικονική πραγματικότητα.

Το «μάθημα του Έβρου» πόνεσε φυσικά τον R.T. Erdoğan, αλλά δεν ήταν αρκετό για να τον επαναφέρει στην πραγματικότητα και στη λογική. Έτσι, αυτός συνεχίζει να προκαλεί στο Αιγαίο, όπου όμως η Ελλάδα έχει καταστήσει σαφές, τόσο με τις διακηρύξεις της προς κάθε κατεύθυνση όσο και συγκεκριμένες (επιχειρησιακού τύπου) ενέργειές της, ότι δεν προτίθεται να επιτρέψει την παραμικρή παραβίαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Προς τούτο, μάλιστα, η Ελλάδα έχει δηλώσει με τον πλέον επίσημο τρόπο ότι δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει και την πολύ ισχυρή στρατιωτικής της ισχύ, εφόσον κάτι τέτοιο απαιτηθεί.

Ωστόσο, το πρόβλημα δεν είναι διμερές, αλλά έχει προφανώς μεγαλύτερες διαστάσεις. Θα επιτρέψουν οι Η.Π.Α. τη στρατιωτική αναμέτρηση μεταξύ των δύο σημαντικότερων συμμάχων του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Μεσόγειο, για να ικανοποιηθούν οι πέραν πάσης λογικής επεκτατικές ορέξεις του R.T. Erdoğan;

Θα επιτρέψει η Ρωσία να κυριαρχήσει η Τουρκία στη Λεκάνη της Μεσογείου και να ανατραπούν οι δικοί της γεωπολιτικοί σχεδιασμοί, μόνο και μόνο για να επέλθει μία χρονικά σύντομη κρίση εντός των κόλπων του ΝΑΤΟ;

Θα επιτρέψει η Ευρωπαϊκή Ένωση να παραβιαστούν τα κυριαρχικά δικαιώματα μιας χώρας-μέλους της και να εξαρτώνται σημαντικότατοι τομείς της ασφάλειας και της οικονομίας της Ευρώπης από μία χώρα που δεν ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια και έως τώρα έχει μόνον ευεργετηθεί πλουσιοπάροχα από αυτήν, μόνο και μόνο για να εξυπηρετηθούν τα ιδιοτελή συμφέροντα της Γερμανίας που συνδέεται παραδοσιακά με ιδιαίτερους δεσμούς με την Τουρκία;

Όλα θα τα δείξει ο χρόνος και θα τα αποτιμήσει η Ιστορία. Το μόνο που δεν μπορεί να σταθμιστεί και, ως εκ τούτου, προκαλεί σοβαρές ανησυχίες στον κάθε υποψιασμένο πολίτη είναι ο κίνδυνος άσκησης σκοτεινής διπλωματίας…

Ο κ. Κωνσταντίνος Παΐδας είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Ε.Κ.Π.Α