Το προεδρείο των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών ανακήρυξε το μεσημέρι ομόφωνα τον υπουργό Οικονομικών Όλαφ Σολτς σε υποψήφιο του κόμματος  για την καγκελαρία. Σε μήνυμα του στο tweeter ο συνπρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς δηλώνει ότι μαζί με τον Όλαφ Σολτς, το κόμμα και οι βουλευτές του αποτελούν μια «δυνατή ομάδα» έτοιμη να δώσει «μια καταπληκτική και επιτυχή εκλογική μάχη.» Αν και αναμένονταν –  για μεγάλο διάστημα η επιλογή του κ. Σολτς δεν ήταν καθόλου σίγουρη και οπωσδήποτε επίμαχη.

Διάσταση απόψεων στο παρελθόν

Συσπειρώθηκαν – Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς, Όλαφ Σολτς, Σάσκια ΈσκενΣυσπειρώθηκαν – Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς, Όλαφ Σολτς, Σάσκια Έσκεν

Αρχικά ο Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς, όπως και η άλλη συνπρόεδρος του SPD Σάσκια Έσκεν που εκπροσωπούν την αριστερή πτέρυγα του κόμματος, καταλόγιζαν στον κ.Σολτς ότι ακολουθεί μια δεξιά πολιτική. Οι χειρισμοί του όμως στο διάστημα της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία Covid-19, τα προγράμματα για τη στήριξη της οικονομίας όπως και για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, ανέδειξαν τον Όλαφ Σολτς σε έναν από τους δημοφιλέστερους πολιτικούς της Γερμανίας και συνέβαλαν στην αποδοχή του από όλες τις τάσεις του SPD.

Αναφερόμενος στις διαφορές του παρελθόντος ο Βάλτερ-Μπόργιανς παραδέχεται στο tweeter ότι η σημερινή απόφαση συνιστά «για ορισμένους μια απρόσμενη αλλαγή.» Όπως όμως δηλώνει πρόκειται για το αποτέλεσμα της στενής συνεργασίας που είχαν τους τελευταίους οχτώ μήνες κομματική ηγεσία, ΚΟ και ο Όλαφ Σολτς. Εκ μέρους της ηγεσίας του SPD ο Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς ζητά την εμπιστοσύνη των μελών για την επιλογή του κ. Σολτς.  Όπως τέλος τονίζει: «Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε αυτό το δρόμο μαζί.»

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο