Τηλεφωνική επικοινωνία με τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, είχε το μεσημέρι της Δευτέρας (10/08) ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σύμφωνα με το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών, οι δύο άνδρες συζήτησαν την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, στην σκιά των τελευταίων εξελίξεων.

Όλα αυτά τη στιγμή που Αθήνα και Άγκυρα σε επιχειρησιακό επίπεδο έχουν επιδοθεί στην έκδοση NAVTEX από το πρωί της Δευτέρας, με την Άγκυρα να απαντά στην ελληνική αντι-NAVTEX.

Μάλιστα, πληροφορίες θέλουν το τουρκικό ερευνητικό να βρίσκεται δυτικά της Κύπρου, εντός κυπριακής ΑΟΖ, και του τομέα τον οποίο δέσμευσε παράνομα για σεισμογραφικές έρευνες.

Η κατάσταση έχει προκαλέσει συναγερμό στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις που βρίσκονται σε επιφυλακή, κάτι που αποτυπώνεται και από την έκτακτη συνεδρίαση του  Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ), όπου έγινε επισκόπηση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο και εξετάστηκαν οι τρόποι αντίδρασης στην τουρκική προκλητικότητα.