Με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ επικοινώνησε το πρωί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Μισέλ για τη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο, αναφορικά με την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, καθώς και για τις ανησυχητικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στις 17.00 έχει προγραμματιστεί επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον Γενικό Γραμματέα του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ.

Συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ

Αυτή την ώρα συνεδριάζει αυτή την ώρα το ΚΥΣΕΑ το οποίο συνεκλήθη για να επκτιμήσει την κατάσταση που διακορφώνεται μετά την έκδοση νέας Navtex από την Άγκυρα και του θρίλερ που εξελίσσεται με τον πλου του Ορούτς Ρέις το οποίο απέπλευσε το πρωί με ρότα νότια της Καρπάθου, συνοδευόμενο από βοηθητικά πλοία και αριθμό μονάδων του τουρκικού στόλου.

Συναγερμός έχει σημάνει και στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας το οποίος έδωσε εντολή σε μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού να θέσουν υπό ασφυκτική παρακολούθηση το Ορούτς Ρέις και τα τουρκικά πολεμικά πλοία, ενώ παράλληλα διατάχθηκε η ανάκληση των αδειών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Υπενθυμίζεται πως για σήμερα Δευτέρα και αύριο Τρίτη 11 Αυγούστου οι Τούρκοι έχουν προαναγγείλει άσκηση του πολεμικού ναυτικού τους με πραγματικά πυρά. Η σχετική Navtex ενεργοποιήθηκε στις 5 π.μ. της Δευτέρας. Στη θαλάσσια περιοχή που δεσμεύει κατευθύνονται κινούνται περίπου 15 πλοία του τουρκικού στόλου που απέπλευσαν από τον ναύσταθμο του Ακσάζ και έχουν αναπτυχθεί σε διεθνή ύδατα σε δύο περιοχές: μεταξύ Καστελόριζου και Ρόδου αλλά και μεταξύ Ρόδου και Κρήτης, όπου παρατηρείται η μεγαλύτερη συγκέντρωση.

Γεραπετρίτης: «Η αποφασιστικότητά μας είναι δεδομένη»

«Η αποφασιστικότητα μας είναι δεδομένη», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, σχολιάζοντας τη νέα πρόκληση της Τουρκίας με τη NAVTEX ανοιχτά του Καστελόριζου.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο υπουργός Επικρατείας, επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι σε πλήρη πολιτική και επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Η Αθήνα είναι απολύτως έτοιμη να προχωρήσει σε έναν εποικοδομητικό διάλογο, είπε και πρόσθεσε ότι η Άγκυρα υποχωρεί προσχηματικά, καθώς βλέπει ότι δεν μπορεί να πετύχει τους σκοπούς της.