Σε συνέχεια της ανακοίνωσης της Περιφέρειας Αττικής, σχετικά με το έργο «Αναβάθμιση περιβάλλοντος χώρου και φωτισμός ανάδειξης ναών Αφαίας και Ελλανίου Διός», η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη δήλωσε τα εξής:

«Τα λεγόμενα περί δήθεν διαμάχης ανάμεσα στην Περιφέρεια Αττικής και το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για τον φορέα υλοποίησης του ανωτέρω έργου -το οποίο περιλαμβάνει και τον φωτισμό του ναού της Αφαίας- ουδόλως ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Περιφέρεια και ΥΠΠΟΑ συνεργάζονται στενά και εξαιρετικά αποτελεσματικά, όχι μόνον στο πλαίσιο των έργων Πολιτισμού, που χρηματοδοτούνται από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ 2014-2020, όπως η Εθνική Πινακοθήκη, το Μέγαρο Λοβέρδου-Τσίλλερ, οι αναστηλωτικές εργασίες στην Ακρόπολη των Αθηνών και άλλα, αλλά και στην επίλυση ποικίλων χρονιζόντων σοβαρών προβλημάτων Δήμων της Αττικής, όπως το ζήτημα της αποκατάστασης και ανάδειξης της θεμιστόκλειας οχύρωσης του Πειραιά ή τα ποικίλα και μεγάλα έργα ύδρευσης και αποχέτευσης. Δυστυχώς κάτι τέτοιο φαίνεται ότι δεν συνέβαινε στο πρόσφατο παρελθόν, επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, παρά το γεγονός ότι και η Περιφέρεια ανήκε στον ίδιο κομματικό χώρο.

Η μελέτη του έργου της αναβάθμισης του περιβάλλοντος χώρου και του φωτισμού ανάδειξης της Αφαίας και του Ελλανίου Διός, είχε εγκριθεί ομόφωνα από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ήδη από το 2011. Το 2016, προκειμένου να ενταχθεί η χρηματοδότηση του έργου, ο προϋπολογισμός του οποίου ξεπερνά τα 2.000.000 ευρώ στο ΕΣΠΑ, το ΥΠΠΟΑ εξέδωσε απόφαση για την υλοποίηση του έργου από την Περιφέρεια Αττικής υπό τον όρο «το σύνολο των έργων και των παρεμβάσεων που προβλέπονται εντός του περιφραγμένου αρχαιολογικού χώρου της Αφαίας και στον αρχαιολογικό χώρο του Ελλανίου Διός, να εκτελεστούν από τις Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια». Το Υπουργείο Πολιτισμού ανέθετε στην Περιφέρεια την υλοποίηση των παρεμβάσεων εκτός του περιφραγμένου αρχαιολογικού χώρου, δηλαδή τις διαδρομές των επισκεπτών, τις πεζοδρομήσεις, τους χώρους στάθμευσης, τις υποδομές φωτισμού, τα στέγαστρα προστασίας των επισκεπτών. Όπως προκύπτει από τους αντίστοιχους φακέλους των υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ, τίποτα δεν προχώρησε μέχρι την ανάληψη της νέας περιφερειακής αρχής τον Σεπτέμβριο 2019.

Δεδομένου ότι το συγκεκριμένο έργο αποτελεί πιεστικό αίτημα της τοπικής κοινωνίας, η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού προχώρησε σε έλεγχο επικαιροποίησης της μελέτης του 2011, όπως απαιτείται. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε -με σχετική καθυστέρηση λόγω covid- τον Ιούνιο 2020. Ήδη προχωρεί η επεξεργασία του κειμένου της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Περιφέρειας Αττικής. Προκειμένου να επισπευσθεί η όλη διαδικασία έχομε προγραμματίσει στις 18 Αυγούστου συνάντηση με τον Περιφερειάρχη κ. Γιώργο Πατούλη, την αρμόδια αντιπεριφερειάρχη, τον Γενικό Γραμματέα Πολιτισμού και τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες».