Δίχως τέλος φαίνεται πως είναι η τραγωδία στην Εύβοια μετά τις φονικές πλημμύρες, καθώς αυξάνεται δραματικά η λίστα των νεκρών, οι οποίοι έχουν φτάσει στους επτά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το τελευταίο θύμα είναι ένας άνδρας ηλικίας 40-45 ετών ο οποίος εντοπίστηκε νεκρός μέσα στο σπίτι του.

Μάλιστα, φέρεται να είναι ένας από τους δύο άνδρες των οποίων η τύχη αγνοούνταν. Ο ίδιος κατά πάσα πιθανότητα είναι ο σύζυγος του έκτου θύματος που εντοπίστηκε νωρίτερα στην περιοχή της Αμφιθέας. Πλέον, ο τραγικός απολογισμός φτάνει στους επτά νεκρούς.

Νωρίτερα, πέντε ακόμη άνθρωποι, μεταξύ των οποίων δύο ηλικιωμένοι, ένα βρέφος οκτώ μηνών και δύο ακόμη άνθρωποι που δεν έχουν ταυτοποιηθεί, είχαν ανασυρθεί νεκροί.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες της Πυροσβεστικής, εξακολουθεί να αγνοείται η τύχη ενός ακόμη άνδρα -ηλικίας περίπου 70 ετών- από το Μπούρτζι, ο οποίος παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά. Οι έρευνες για τον εντοπισμό τους συνεχίζονται από τα σωστικά συνεργεία.

97 διασώσεις με επίγεια μέσα και ελικόπτερα

Στο μεταξύ, 97 διασώσεις με επίγεια μέσα και ελικόπτερα πραγματοποιήθηκαν από την Πυροσβεστική και τον υπόλοιπο κρατικό μηχανισμό στις φονικές πλημμύρες της Εύβοιας.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα 9 Αυγούστου 2020 στην Κεντρική Εύβοια, η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει δεχθεί 658 κλήσεις οι περισσότερες εκ των οποίων αφορούν αντλήσεις υδάτων. Από τις 97 παροχές βοηθείας που έχουν πραγματοποιηθεί, για απομακρύνσεις ατόμων τα οποία έχουν μεταφερθεί σε ασφαλές σημεία από οχήματα και οικίες, το Π.Σ. έχει πραγματοποιήσει 82, εκ των οποίων: 54 απομακρύνσεις με επίγεια μέσα και 28 ακόμη με 1 ελικόπτερο SAR.

Το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) έχει πραγματοποιήσει 15 απομακρύνσεις ατόμων με 2 ελικόπτερα SAR. Για τον εναέριο συντονισμό των δυνάμεων επιχειρούν δύο ελικόπτερα, του ΠΣ και της ΕΛΑΣ.

Η Πυροσβεστική παρακαλεί για μια ακόμα φορά τους πολίτες στις περιοχές που εκδηλώθηκαν τα πλημμυρικά φαινόμενα να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

Βυθίστηκαν τα πάντα στο νερό

Τα περισσότερα προβλήματα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, εντοπίζονται στις περιοχές Ψαχνά, Πολιτικά, Μπούρτζι Βασιλικού και Λευκαντί.

Η καταστροφή οφείλεται στην υπερχείλιση των χειμάρρων Μασσαπίθου στα Ψαχνά, του ρέματος των Πολιτικών και του Λίλα στο Λευκαντί που μετέτρεψαν την περιοχή σε λίμνη βυθίζοντας τα πάντα στο νερό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι όλη η παραλιακή ζώνη των Πολιτικών γέμισε νερά και λάσπες θέτοντας σε κίνδυνο και αρκετούς αυτοσχέδιους καταυλισμούς με τροχόσπιτα.

Τα «γιατί» της τραγωδίας – Σοκάρουν οι μαρτυρίες

«Δυστυχώς χάσαμε πέντε συνανθρώπους μας κι άλλοι δύο αγνοούνται» είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς από το μέτωπο της τραγωδίας στην Εύβοια. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας είπε ότι το νερό που έπεσε ήταν πολύ περισσότερο απ’ αυτό που είχε πλήξει τη Μάνδρα και πρόσθεσε ότι σώθηκαν δεκάδες συμπολίτες μας. «Στον Λήλαντα η εικόνα είναι πολύ πιο δύσκολη από τα υπόλοιπα σημεία» πρόσθεσε, έχοντας προηγουμένως πετάξει πάνω από τις πληγείσες περιοχές με ελικόπτερο.

«Είναι μια δύσκολη μέρα. Ο κρατικός μηχανισμός έδωσε μια πολύ μεγάλη μάχη. Όλος ο μηχανισμός έδωσε έναν υπεράνθρωπο αγώνα. Η πρόβλεψη για το συγκεκριμένο φαινόμενο ήταν 63 χιλιοστά βροχής σε 24 ώρες. Η τελευταία μέτρηση είναι πάνω από 300. Σήμερα σώθηκαν πολλές ζωές. Οι σκέψεις μας είναι στους ανθρώπους που δεν τα κατάφεραν. Πρέπει να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό για να φτιάξουμε δομές προστασίας» είπε αρχικά ο Νίκος Χαρδαλιάς.

«Από την πρώτη στιγμή ήμασταν στις περιοχές ώστε να αποφύγουμε τα μοιραία αλλά όλα έγιναν ξαφνικά. Ο μηχανισμός δεν αιφνιδιάστηκε. Να ευχαριστήσω όλους όσοι δίνουν τιτάνιο αγώνα και ειδικά τους άνδρες της ΕΜΑΚ και της Πυροσβεστικής. Έχουμε πέντε νεκρούς και τρεις από αυτούς έχασαν την ζωή τους στην προσπάθεια να φύγουν. Αν λειτουργούσε το 112 θα είχαμε εκατόμβη νεκρών» κατέληξε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, αρκετοί κάτοικοι ανέβηκαν σε ταράτσες για να προστατευτούν από τα ορμητικά νερά, ενώ κάποιοι σκαρφάλωναν ακόμη και σε πλατάνια στις πλατείες για να σωθούν.

«Μόνο ο Θεός μπορεί να μας σώσει από εδώ. Κοιτάξτε τι γίνεται. Καταστραφήκαμε. Γη και θάλασσα έγιναν ένα. Δεν ξέρουμε πού να πάμε. Δεν υπάρχει αυτό που ζούμε. Πόσο θα αντέξουν τα σπίτια μας; Ισοπεδώθηκαν όλα» ακούγεται να λέει γυναίκα.

Άλλη μαρτυρία κατοίκου από την παραλία στο Βασιλικό σοκάρει: «Έχει πλημμυρίσει ο Λήλας Ποταμός. Όλοι είναι στις ταράτσες για να σωθούν. Το νερό στα περισσότερα σπίτια ξεπερνάει το ύψος του γονάτου. Όλοι είμαστε εγκλωβισμένοι, δεν μπορεί κανείς να βγει. Όλα έγιναν μετά τις 3 τα ξημερώματα» είπε ο κάτοικος της περιοχής.