Στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» μίλησαν για την συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για την ΑΟΖ ο κ. Τάσος Γαϊτάνης, εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ και ο κ. Σωκράτης Φάμελλος, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ.

H συμφωνία κατοχυρώνει πλήρως τα ελληνικά δικαιώματα, την επήρεια των νησιών και την ΑΟΖ που έχουν, σημείωσε ο κ. Γαϊτάνος. «Πρόκειται για ένα νομικό κείμενο πλήρως συμβατό με τους κανόνες διεθνούς δικαίου, το οποίο ακυρώνει στην πράξη το τουρκολιβυκό μνημόνιο και εμποδίζει την ενδεχόμενη χάραξη ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου».

Σχολίασε μάλιστα πως η συμφωνία είναι «πλήρως συμβατή με όσα έλεγε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στο φόρουμ των Δελφών πριν από 2,5 μήνες, όταν έκανε λόγο για την ανάγκη οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο ακόμη και τμηματικά».

«Είναι λοιπόν απορίας άξιον», συνέχισε ο κ. Γαϊτάνης,  «πώς η αξιωματική αντιπολίτευση μέσα σε 2,5 μήνες αλλάζει θέση- αυτό δείχνει ότι ασκεί πολιτική «σούπερ μάρκετ» – ενδιαφέρεται μόνο να ασκεί κριτική εις βάρος των εθνικών μας συμφερόντων μήπως και ψαρέψει ορισμένες ψήφους».

Απαντώντας ο κ. Φάμελλος τόνισε ότι στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής θα πρέπει η πολιτική ηγεσία να είναι ενωμένη και τόνισε πως η κυβέρνηση είναι εκτεθειμένη μπροστά στα μάτια των πολιτών.

«Έχουμε αρκετές αμφιβολίες και ανησυχίες για τη συμφωνία. Υπάρχει ένα ζήτημα αν η διαπραγμάτευση έγινε εν κρυπτώ ή ταχέως και άρα προχείρως» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Φάμελλος.

Άσκησε επίσης κριτική στο γεγονός ότι δεν προηγήθηκε σύγκληση συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, ενώ στάθηκε «στον περιορισμό της επήρειας της Κρήτης και την τμηματική ενσωμάτωση της Ρόδου, αλλά και την απουσία άλλων περιοχών της χώρας από την συμφωνία, οι οποίες αφορούν την περιοχή που συναντάται η Ελλάδα με την Αίγυπτο».

«Δεν θέλουμε αυτή η συμφωνία να δημιουργήσει δεδικασμένα που θα χρησιμοποιηθούν εις βάρος μας» συμπλήρωσε.

Οι κ.κ. Γαϊτάνης και Φάμελλος διασταύρωσαν τα ξίφη τους και σχετικά με την ενημέρωση της αντιπολίτευσης αναφορικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων προτού φθάσει η Ελλάδα σε συμφωνία με την Αίγυπτο, αλλά και σχετικά με την οργισμένη αντίδραση του Ερντογάν στη συμφωνία.

Τέλος σχολίασαν το θέμα της διαχείρισης του κοροναϊού και την αποτελεσματικότητα της κυβερνητικής πολιτικής.