Περαιτέρω προβλήματα δημιουργούνται στην αγορά το τελευταίο διάστημα λόγω της αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού.

«Το κλίμα στην αγορά δεν είναι καλό τις τελευταίες ημέρες λόγω της αύξησης των κρουσμάτων» είπε στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» ο κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, πρόεδρος Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηθεοδοσίου, με βάση τα στοιχεία από τις τραπεζικές καταθέσεις, ο κόσμος προτιμά «τα κουτσουρεμένα χρήματα που διαθέτει να τα κρατήσει για το μέλλον λόγω ανασφάλειας. Το αποτέλεσμα είναι η κατανάλωση να συνεχίζει την καθοδική πορεία».

Έτσι παρά τις πολύ μεγάλες εκπτώσεις, δεν υπήρξαν τα ανάλογα αποτελέσματα. Η μείωση του τζίρου επηρεάζεται εξάλλου από την καθίζηση του τουριστικού ρεύματος.

Οι εκτιμήσεις κάνουν μάλιστα λόγο για 100.000 επερχόμενα λουκέτα και πάνω από 250.000 ανέργους.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηθεοδοσίου, η κυβέρνηση ναι μεν να εισάκουσε τις προτάσεις του Επιμελητηρίου, ωστόσο η μείωση της κατανάλωσης είναι τόσο μεγάλη που τα μέτρα βοηθούν αλλά δεν λύνουν το πρόβλημα. Ενώ εξήγησε για ποιους λόγους, κατά τη γνώμη του, δεν «περπατά» το πρόγραμμα Συν-Εργασία.

Σχετικά με το ενδεχόμενο ενός νέου lock down σημείωσε πως θα ήταν «ολική καταστροφή» για την οικονομία.

Επανέλαβε το αίτημα για παράταση του μέτρου μείωσης ενοικίου μέχρι το τέλος του έτους αλλά και για την επιδότηση εργασίας.

Τέλος αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους «κολλάει» η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και στάθηκε στην ανάγκη ενός νέου προγράμματος επιστρεπτέας προκαταβολής.

«Ο κοροναϊός είναι χειρότερος και από τα τρία μνημόνια μαζί» σχολίασε.

Σημειώνεται ότι αργά χθες βράδυ υπεγράφη η απόφαση για την μείωση της προκαταβολής φόρου για τους επαγγελματίες και από Δευτέρα θα μπορούν να κάνουν αιτήσεις στο Taxisnet.