Την κατασκευή αποθήκης υγειονομικού υλικού που θα μπορεί να καλύψει ανάγκες ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει στα… σκαριά η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η δημιουργία της αποθήκης εντάσσεται στον ευρωπαϊκό σχεδιασμό για τη δημιουργία αποθεμάτων υγειονομικού υλικού και εμβολίων –και για τον κορωνοϊό όταν αυτά θα είναι διαθέσιμα- που έχει θέσει σε προτεραιότητα η Κομισιόν, υπό το φόβο νέας έξαρσης της πανδημίας στη Γηραιά Ήπειρο.

Όπως αποκαλύπτει η Καθημερινή, η τοποθεσία της αποθήκης θα είναι μυστική, προκειμένου να προστατευθεί το σχετικό υλικό, σε εγκατάσταση έκτασης 2.000 τετραγωνικών μέτρων με εύκολη πρόσβαση στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας και το «Ελ. Βενιζέλος».

Η ελληνική πλευρά κατέθεσε το σχετικό αίτημα προς τα αρμόδια όργανα της Κομισιόν τον Ιούνιο, με τις Βρυξέλλες να το αποδέχονται τις προηγούμενες ημέρες, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για τη δημιουργία της υγειονομικής αποθήκης.

Αξίζει να σημειωθεί πως η αφορμή για την απόφαση της Κομισιόν να δημιουργηθούν τέτοιου είδους αποθήκες ήταν η αδυναμία ανταπόκρισης στο αίτημα για βοήθεια από την Ιταλία, που δοκιμάστηκε όσο καμία άλλη από το πρώτο κύμα της πανδημίας του κοροναϊού.

Μέχρι σήμερα έχουν ήδη δημιουργηθεί δύο αντίστοιχες αποθήκες σε Γερμανία και Ρουμανία.