Για το χρονισμό αλλά και τη σημασίας της οριοθέτησης της ελληνοαιγυπτιακής ΑΟΖ μίλησε στο μεσημβρινό Δελτίο του MEGA και την Μαριλένα Γεραντώνη, ο καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Κώστας Λάβδας.

Ο κ. Λάβδας χαρακτήρισε ως θετικότατη κίνηση την οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Αθήνας και Καϊρου.

«Είναι σημαντικό ότι προλάβαμε και οριοθετήσαμε ΑΟΖ με την Αίγυπτο εμείς. Η Τουρκία, πίεζε μια σειρά από αιγυπτιακής κυβερνήσεις, αυτής του Σίσι περιλαμβανομένης, για τουρκοαιγυπτιακή διευθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, με πιο συμφέρουσες προτάσεις για το Κάιρο» ανέφερε.

Σε ότι αφορά στο ότι η ελληνοαιγυπτιακή ΑΟΖ οριοθετήθηκε τμηματικά, ο καθηγητής εξήγησε πως υπάρχει προοπτική για επέκταση της ΑΟΖ και στα ανατολικά.

«Το ιδανικό θα ήταν η Αίγυπτος να συμφωνήσει 100% με τις ελληνικές θέσεις. Αυτό όμως σπάνια συμβαίνει στο διεθνές σύστημα μεταξύ κυρίαρχων, ιστορικών και σημαντικών κρατών. Ήταν θετική η πρωτοβουλία οριοθέτησης ΑΟΖ και ορθά επισπεύθηκε. Το γεγονός ότι υπάρχει προοπτική περεταίρω συμφωνιών ανατολικότερα, είναι κάτι πολύ κρίσιμο» σημείωσε.

Παράλληλα, εξήγησε, πως, η ελληνοαιγυπτιακή ΑΟΖ τορπιλίζει στα χαρτιά το «απαράδεκτο και παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο», όμως έχει σημασία τι θα γίνει στην πράξη.

«Αν Ελλάδα και Αίγυπτος δεν αντιδράσουν σε ενδεχόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στα νότια της Κρήτης, περιοχή που έγινε η οριοθέτηση, εκεί τα πράγματα θα είναι πιο περίπλοκα. Γιατί η Ελλάδα θα πρέπει να υποστηρίξει στην πράξη την επιλογή της» πρόσθεσε.

Ακόμα, ο κ. Λάβδας, σχολίασε το κατά πόσο επηρεάζει η χθεσινή συμφωνία, μια ενδεχόμενη διαπραγμάτευση Ελλάδας-Τουρκίας, καθώς κατά τα φαινόμενα, η επήρεια της Κρήτης, θα είναι μειωμένη.

«Η συμφωνία Ελλάδας και Αιγύπτου έγινε στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Έγινε με βάση τα συμφέροντα των δύο χωρών. Δεν είναι ιδανική για τις ελληνικές θέσεις, υπό την οπτική των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Έπρεπε να φανεί ότι υπάρχει και έμπρακτη αμφισβήτηση τουρκολιβυκού και από άλλη μεγάλη χώρα της περιοχής» επισήμανε.

Τέλος, υποστήριξε, πώς για πολλές δεκαετίες, τα ζητήματα οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών στην χώρα μας, αντιμετωπίζονταν με αδράνεια.