Η αυξημένη πορεία που διαγράφει ο κορωνοϊός στη χώρα μας μετά και τα 153 νέα κρούσματα, καθώς και η μείωση του μέσου όρου ηλικίας των ανθρώπων που νοσούν από τον ιό, έχουν ανησυχήσει τους λοιμωξιολόγους χτυπώντας καμπανάκι για το επόμενο διάστημα.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA και τη Ράνια Τζίμα, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, ανέφερε ότι η χώρα «βρίσκεται σε μια ισχυρή έξαρση της πανδημίας».

Ο κ. Γώγος τόνισε ότι τα περισσότερα κρούσματα του ιού, στη φάση που διανύουμε, είναι ασυμπτωματικά και έχουν προκύψει από την αυξημένη διερεύνηση που γίνεται, καθώς πραγματοποιούνται περισσότερα τεστ.

«Η δυναμική του αριθμού δημιουργεί σοβαρότατο θέμα κινδύνου και ‘κόκκινης γραμμής’ για τη λήψη μέτρων».

Κώδωνας κινδύνου για τους νέους

Αναφερόμενος στους μικρότερης ηλικίας ανθρώπους που νοσούν, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, δήλωσε ότι οι περισσότεροι είναι ασυμπτωματικοί και μεταδίδουν ευκολότερα τον ιό.

Τόνισε πως οι ίδιοι θα πρέπει να προστατεύσουν τον εαυτό τους, αλλά και τους γύρω τους, καθώς δεν είναι «άτρωτοι στον ιό», ενώ χαρακτήρισε «αστεία πράγματα» τα όσα λέγονται περί σεναρίων και συνομωσιών για τον κορωνοϊό.

«Δεν ξέρουμε ακόμη πώς είναι η νόσος αυτή. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή από τους νέους, είναι η ‘αιχμή του δόρατος’ για το μέλλον της επιδημίας».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ,  καταγράφηκαν 153 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 5123, εκ των οποίων το 54.6% αφορά άνδρες.

1370 (26.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2551 (49.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

14 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών. 3 (21.4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 64.3% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 129 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Από το σύνολο των 5123 κρουσμάτων, 1370 (26.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 2551 (49.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.

Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 45 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 76 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών). Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη: