«Περιθώρια για επικίνδυνες ερμηνείες» βλέπει το ΚΚΕ πίσω τις διατυπώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με τις ελληνοτουρκικές διαφορές και το ενδεχόμενο επαφών μεταξύ των δύο πλευρών.

Μάλιστα, από τον Περισσό χαρακτηρίζουν «αμφιλεγόμενες» τις διατυπώσεις του κ. Μητσοτάκη, σε διαδικτυακή συζήτηση που είχε με τον πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα Νίκολας Μπερνς, στο πλαίσιο ειδικού φόρουμ. «Εάν δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία, ας πάμε στο Δικαστήριο της Χάγης. Να συμφωνήσουμε ότι αυτή είναι η μόνη διαφορά μας, να θέσουμε τις παραμέτρους, να συμφωνήσουμε σε όσα συμφωνούμε και σε όσα διαφωνούμε και να σεβαστούμε την απόφαση του Δικαστηρίου. Να σεβαστούμε το διεθνές δίκαιο. Πιστεύω ότι αυτή είναι μία δίκαιη προσέγγιση στον βαθμό που δεν μπορούμε –εάν δεν μπορούμε– να λύσουμε τη διαφορά μας απευθείας μεταξύ μας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Συγκεκριμένα, σε σχόλιο του γραφείου Τύπου του ΚΚΕ υποστηρίζεται ότι «οι πρόσφατες αμφιλεγόμενες διατυπώσεις του πρωθυπουργού κι άλλων κυβερνητικών στελεχών, για ελληνοτουρκικές διαφορές στις «θαλάσσιες ζώνες», γενικά κι αόριστα, που μπορούν να λυθούν με «συμφωνία ή προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης», αφήνουν περιθώρια για επικίνδυνες ερμηνείες».

Επιπλέον, οι διατυπώσεις αυτές, προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση, «επιτρέπουν στην κυβέρνηση της Τουρκίας να θέτει παράνομες και αυθαίρετες διεκδικήσεις στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας».