Μυστική επίσκεψη – αστραπή πραγματοποιεί σήμερα, Πέμπτη 6 Αυγούστου, στο Κάιρο ο Νίκος Δένδιας καθώς, σύμφωνα με τις αποκλειστικές πληροφορίες του «Βήματος», η Ελλάδα και η Αίγυπτος έχουν πλησιάσει πάρα πολύ σε συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών τους.

Δεν αποκλείεται μάλιστα, εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, η συμφωνία, η οποία με βάση όλες τις ενδείξεις θα αφορά σε μερική οριοθέτηση, να υπογραφεί κατά την επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα. Τον Έλληνα υπουργό συνοδεύει ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, ο πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης.

Ο Νίκος Δένδιας θα έχει συνομιλίες με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι

Υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας οι συνομιλίες

Όπως «Το Βήμα» πληροφορείται, οι συζητήσεις μεταξύ Αθήνας και Καΐρου είχαν επανεκκινήσει δυναμικά από την προηγούμενη επίσκεψη του κ. Δένδια στην Αίγυπτο, η οποία είχε ακολουθήσει την υπογραφή της συμφωνίας για τις θαλάσσιες ζώνες με την Ιταλία στις αρχές Ιουνίου.

Είχε ακολουθήσει νέα συνάντηση εμπειρογνωμόνων στην Αθήνα και στη συνέχεια είχε υπάρξει ανταλλαγή εγγράφων και χαρτών. Η ελληνική πλευρά ανέμενε την αιγυπτιακή απάντηση που έφθασε τις προηγούμενες ημέρες και έτσι προέκυψε η νέα επίσκεψη Δένδια.

Αν και οι συνομιλίες έχουν λάβει χώρα υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι οι δύο πλευρές καταλήγουν σε μία μερική οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών τους (δηλαδή της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης) με το όριο του 28ου μεσημβρινού να αποτελεί το σημείο – κλειδί για την οριστικοποίηση της συμφωνίας.

Η ύπαρξη του Μνημονίου Συναντίληψης Άγκυρας – Τρίπολης έχει επιδράσει καταλυτικά στην ελληνική σκέψη σε σχέση με προηγούμενους γύρους διαπραγματεύσεων.