«Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε σε σχέση με τις νέες αρμοδιότητες είναι ότι δημιουργείται μια εκτελεστική γραμματεία, στην οποία συμμετέχω, η οποία θα σχεδιάσει το πως θα διατεθούν οι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης» εξήγησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης την επομένη της ορκωμοσίας του.

Ο κ. Σκυλακάκης χαρακτήρισε το Ταμείο Ανάκαμψης «μια μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα», «μια ευκαιρία που», όπως τόνισε, «πρέπει να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο προς όφελος των ανθρώπων και της πορείας της ελληνικής οικονομίας».

Αναφορικά με την εκταμίευση των πόρων, «επί της ουσίας, η πρώτη μεταφορά κονδυλίων, το 10% αυτών των χρημάτων, θα δοθούν από την Ευρώπη, όταν θα εγκριθεί το σχέδιο ανάκαμψης της κάθε χώρας, κάτι που πρέπει να γίνει ως τον Απρίλιο του 2021» εξήγησε ο κ. Σκυλακάκης, αλλά διευκρίνισε ταυτόχρονα πως «έχουμε τη δυνατότητα να ξεκινήσουμε και να περιλαμβάνουμε δαπάνες από τον περασμένο Φεβρουάριο μέχρι τον Απρίλιο του 2021 στο ταμείο αυτό».

«Ας το αντιμετωπίσουμε ως μια δουλειά που είναι ήδη σε εξέλιξη και πρέπει να επιταχύνουμε ήδη» σημείωσε ο Υπουργός, καθώς «το σχέδιο αυτό πρέπει να το καταθέσουμε στην πρώτη του μορφή στις 15 Οκτωβρίου», σημείωσε.

Ως προς τον ρυθμό εισροής πόρων στην ελληνική οικονομία, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι με το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων έχουμε ετησίως 4-5 δις ευρώ σε πραγματική απορρόφηση. Αντίθετα, ο ίδιος εξήγησε πως «από το 2021 και για 5- 6 χρόνια θα πρέπει να απορροφούμε πάνω από τα διπλάσια χρήματα κάθε χρόνο και θα πρέπει να κινητοποιήσουμε πολύ σημαντικούς ιδιωτικούς πόρους, ώστε να έχουμε πολλαπλάσια οφέλη», φέρνοντας ως παράδειγμα την ενίσχυση από το υπουργείο Οικονομικών του προγράμματος «Εξοικονομώ».

Αναφερόμενος στην πρώτη φάση της υγειονομικής κρίσης, ο κ. Σκυλακάκης μιλώντας στον Θέμα 104,6 γνωστοποίησε πως «στη διάρκεια της πανδημίας αυξήθηκαν οι αποταμιεύσεις» και συνέχισε λέγοντας πως «εμείς θέλουμε αυτές τις αποταμιεύσεις να τις μετατρέψουμε σε επενδύσεις».

Ως προς τους στόχους του Ταμείου Ανάκαμψης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών περιέγραψε πως «υπάρχει σε αυτά τα χρήματα το κλασικό ΕΣΠΑ και τα χρήματα του ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης που είναι εξασφαλισμένα αυτό είναι περίπου 40 δις ευρώ». Ειδικά για το Ταμείο Ανάκαμψης, που είναι 32 δις ευρώ, ο κ. Σκυλακάκης διευκρίνισε πως «παίρνεις την προκαταβολή όταν υποβάλεις το σχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις που εσύ προτείνεις και εφόσον προχωρούν αυτές οι δεσμεύσεις οι δικές σου και εφόσον απορροφάς τα χρήματα με διαφάνεια και ποιότητα δίνεις αναφορά κάθε εξάμηνο και υπάρχει μια εξάμηνη εκταμίευση».

«Τι λέμε στον εαυτό μας ως Ευρωπαίοι; Κάντε τα αυτά που εσείς δεσμευτήκατε, κάντε τα γρήγορα και αποτελεσματικά και υπάρχουν πολλά χρήματα να ανακάμψουν οι χώρες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Κληθείς να σχολιάσει τις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας στην πρώτη φάση της πανδημίας, ο κ. Σκυλακάκης επισήμανε πως «πρέπει να συνεχίσουμε να βαδίζουμε σε δρόμο σώφρονα, βάζοντας χρήματα να κρατήσουμε τις επιχειρήσεις και την οικονομία ζωντανή, αλλά και να κρατάμε τα ταμειακά διαθέσιμα», υπενθυμίζοντας ότι «επανήλθαμε 3 και 4 φορές με στοχευμένες παρεμβάσεις, όπως με την επιστρεπτέα προκαταβολή, καθώς μπορούμε να βλέπουμε με μεγάλη ακρίβεια τι συμβαίνει και να βοηθάμε αυτούς που πρέπει».

Ως προς το μίγμα της δημοσιονομικής πολιτικής, ο Αναπληρωτής υπουργός απάντησε πως «διατηρούμε την πρόσβασή μας στις αγορές με 1% επιτόκιο και καλά ταμειακά διαθέσιμα κα αυτός ο συνδυασμός μας κάνει να μπορούμε με αισιοδοξία να πούμε ότι από το 2021 θα αρχίσουμε δράσεις τέτοιες που να έχουμε ένα θετικό αφήγημα στην αγορά με μαζικές επενδύσεις».

Ερωτηθείς, τέλος, για το ενδεχόμενο νέων μειώσεων σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, ο κ. Σκυλακάκης παρατήρησε πως «στην πρώτη φάση όταν είχαμε δημοσιονομικό χώρο, κάναμε τις πρώτες μειώσεις ΕΝΦΙΑ, την πρώτη μονάδα στις ασφαλιστικές εισφορές», αλλά «το Ταμείο Ανάκαμψης μας δίνει τη δυνατότητα για τί θα δημιουργήσει και δημοσιονομικό χώρο να διαπραγματευθούμε με τους θεσμούς πρόσθετες φορολογικές και ασφαλιστικές μειώσεις, ώστε να εκπληρώσουμε τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις», κατέληξε.