Παγκόσμιο σοκ προκαλούν οι εικόνες που φτάνουν από την πρωτεύουσα του Λιβάνου, Βηρυτό, μετά το μπαράζ φονικών εκρήξεων στην αποθήκη με τα πυρομαχικά. Μετά τον δεκαπενταετή εμφύλιο η Βηρυτός ισοπεδώνεται και πάλι.

Δραματική η κατάσταση

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA και τη Ράνια Τζίμα, η Ρίτα Παπαδοπούλου, δικηγόρος και κάτοικος Βηρυτού, μετέφερε τη σοκαριστική εικόνα που άφησε πίσω της η έκρηξη.

«Η κατάσταση είναι δραματική, μιλάμε για μια ανθρωπιστική καταστροφή που θυμίζει καιρούς πολέμου. Υπάρχουν πολλοί νεκροί και χιλιάδες τραυματίες, κατεστραμμένες περιοχές και ο κόσμος είναι σοκαρισμένος».

Οι κάτοικοι της Βηρυτού προσπαθούν να συνειδητοποιήσουν το μέγεθος της καταστροφής και να προχωρήσουν στην επόμενη ημέρα.

«Υπάρχουν περιοχές στις οποίες ο κόσμος δεν έχει ρεύμα για τουλάχιστον 20 ώρες την ημέρα. Υπάρχουν κτίρια που έχουν ισοπεδωθεί και πολλά που είναι ακατάλληλα για κατοίκηση».

Πρόβλημα τροφοδοσίας

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρωτεύουσα του Λιβάνου ενδέχεται να αντιμετωπίσει πρόβλημα τροφοδοσίας, καθώς έχει υποστεί εκτεταμένες ζημιές η αποθήκη σιτηρών που βρίσκεται στο λιμάνι της πόλης και πολύ κοντά στο σημείο της έκρηξης.

Το λιμάνι της Βηρυτού έχει καταστραφεί ολοσχερώς, κάτι που εντείνει την ανησυχία για έλλειψη βασικών αγαθών τις επόμενες ημέρες.

«Η χώρα είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης».