«Πλέον έχουμε φτάσει, μετά τη… συμπίεση λόγω του κορωνοϊού, να έχουμε κατά μέσο όρο δύο-τρία συμβόλαια θανάτου κάθε εβδομάδα! Σαν το οργανωμένο έγκλημα να επιχειρεί να εκτονωθεί και να αναπληρώσει το χαμένο έδαφος. Σαν να έχουν συσσωρευθεί εγκληματικές ή άλλου είδους εκκρεμότητες σε μια πρωτοφανή έξαρση της βίας, γεγονός που συνεπάγεται μεγάλο κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια. Σαν η ζωή να φτηναίνει επικίνδυνα. Μετά τις δολοφονικές επιθέσεις κατά επιχειρηματία στη Ζάκυνθο που οδεύει προς εξιχνίαση, μαυροβούνιων ποινικών στην Κέρκυρα που αναγγέλθηκαν αμέσως από σερβικά ΜΜΕ προτού βρεθούν οι σοροί, βέλγου επιχειρηματία στη Βούλα, υπήρξαν οι οργανωμένες αιματηρές επιθέσεις εναντίον του δημοσιογράφου Στέφανου Χίου (σ.σ.: άσχετη με τα ποινικά θέματα) στα Βριλήσια και ενός 50χρονου ποινικού στην οδό Βάρης-Κορωπίου που ευτυχώς διέφυγαν τον κίνδυνο».

 «Ο κύκλος του αίματος θα συνεχιστεί»

Σε αυτή την επισήμανση προχώρησε μιλώντας προς «Το Βήμα» υψηλόβαθμος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. σχετικά με τις αλλεπάλληλες αιματηρές επιθέσεις των τελευταίων ημερών που προκαλούν ερωτήματα αλλά και φόβους στους πολίτες, προσθέτοντας: «Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο μεταξύ ελλήνων ποινικών ή ιδιωτών έχουν σημειωθεί την τελευταία τριετία 15 «επαγγελματικές» δολοφονίες, ενώ σχεδόν όλοι οι καταγεγραμμένοι νονοί της νύχτας έχουν πλέον δεχθεί αιματηρή επίθεση – εντός και εκτός φυλακών -, με ορισμένους όμως να κατορθώνουν να επιζήσουν. Πολύ δε φοβόμαστε ότι αυτός ο κύκλος του αίματος θα συνεχιστεί, και ίσως με μεγαλύτερη συχνότητα και σφοδρότητα, τις επόμενες εβδομάδες. Κι αυτό γιατί φαίνεται να υπάρχουν νέοι διεκδικητές στα μαγαζιά του Κολωνακίου, της Γλυφάδας και της Μυκόνου, να κυκλοφορούν νέοι «συμβολαιογράφοι», όπως ονομάζονται οι εκτελεστές, να διευρύνονται με υψηλές επαφές τα κυκλώματα λαθρεμπορίου καυσίμων, να υπάρχουν εξοντωτικές διαμάχες μεταξύ των διακινητών λαθραίων τσιγάρων αλλά και ναρκωτικών. Παράλληλα φαίνεται ότι υπάρχουν πολλοί διάδοχοι του 50χρονου δολοφονηθέντα – τον Οκτώβριο του 2019 – επιχειρηματία Δημήτρη Μάλαμα που καταγράφεται από την ΕΥΠ ως «αρχηγός» κυκλώματος διαφθοράς στην ΕΛ.ΑΣ. με προστασίες νυκτερινών κέντρων. Τώρα φαίνεται να επιλύονται όλα τα ζητήματα εγκληματικής αιχμής».

Μέλη της ελληνικής μαφίας αλλά και συμμοριών του εξωτερικού λύνουν διαρκώς, με φονικές ενέδρες, τις διαφορές τους καταμεσής του δρόμου. Με την ΕΛ.ΑΣ. να δείχνει ότι αφήνει μερικές φορές να εξελίσσεται η πρωτοφανής μάχη αλληλοεξόντωσης μεταξύ ελλήνων κακοποιών (ύστερα από τις δολοφονίες των Μ. Στεφανάκου, Γ. Λίτσα, Μ. Καραγιάννη, Π. Σιτοκωνσταντίνου, Β. Γρίβα), αφού από τις περίπου 70 επιθέσεις που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια μόνο δυο-τρεις έχουν εξιχνιαστεί. Επιπλέον η Ασφάλεια Αττικής έχει προχωρήσει τους τελευταίους μήνες σε μια χαρτογράφηση της σερβικής μαφίας, με τουλάχιστον 50 μέλη να δίνουν μόνιμα ή περιστασιακά «παρών» στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις. Χωρίς όμως να μπορεί να αποτρέψει δολοφονικές επιθέσεις.

Η επίθεση στη Βούλα και η Μύκονος

Οι αστυνομικοί επιχειρούν να διαλευκάνουν την αιματηρή επίθεση εναντίον 50χρονου ποινικού – προ τεσσάρων ημερών – στη Βούλα, έξω από κατάστημα. Ο 50χρονος εμφανιζόταν υπάλληλος ναυτιλιακής εταιρείας (είχε αναλάβει παλαιότερα τη φρούρηση επιχειρηματία που ήταν συγγενής του), είχε κατηγορηθεί το 2015 για υποθέσεις εκβίασης σε 70 μαγαζιά κυρίως στο κέντρο της Αθήνας και η δίκη αυτή ήταν σε εξέλιξη. Με τον ίδιο να αρνείται τις κατηγορίες και να μιλάει για επαγγελματικές συνεργασίες χωρίς απειλές. Την τελευταία διετία φέρεται να είχε αναλάβει τη φρούρηση γνωστών νυκτερινών κέντρων στη Μύκονο όπου έδινε συχνά «παρών». Ο 50χρονος έχει ελεγχθεί από την ΕΛ.ΑΣ. για παλαιότερη επίθεση εναντίον διαιτητή, για συμβόλαιο θανάτου το 2001 στη Γλυφάδα ή για ξυλοδαρμό εκπροσώπου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη Μύκονο, χωρίς να βρεθεί οτιδήποτε σε βάρος του. Φέρεται στο σημείο της επίθεσης να είχε ραντεβού με δύο ιδιώτες που του είχαν ζητήσει να γυρίσει από τη Μύκονο για να συζητήσουν για επαγγελματικό θέμα. Οι δύο αυτοί ιδιώτες δήλωσαν άγνοια για την «ενέδρα» σε βάρος του 50χρονου και υπέθεσαν ότι ίσως κάποιος πληροφορήθηκε το ραντεβού αυτό. Ο 50χρονος είδε δύο άτομα να τον πλησιάζουν με μοτοσικλέτα και έσπευσε να κρυφτεί πίσω από το θωρακισμένο αυτοκίνητό του, με αποτέλεσμα να δεχθεί ευτυχώς μόνο μία σφαίρα στον γλουτό και να νοσηλεύεται εκτός κινδύνου.

Το διπλό φονικό στην Κέρκυρα

Οσον αφορά το διπλό φονικό στην Κέρκυρα, με τον θάνατο δύο Μαυροβουνίων που βρέθηκαν να έχουν πυροβοληθεί μέσα σε πάρκινγκ σε νοικιασμένη βίλα στην παραλία Χαλικούνα, διαπιστώθηκε ότι ήταν δύο από τα ηγετικά μέλη της συμμορίας «Σκάλιαρι» του Μαυροβουνίου, στην οποία ανήκαν και οι δύο δολοφονηθέντες πριν από οκτώ μήνες σε ταβέρνα της Βάρης. Και οι τέσσερις δολοφονηθέντες στην Ελλάδα συμμετείχαν στον πόλεμο με την αντίπαλη σπείρα «Καβάτσκι» του Μαυροβουνίου, ο οποίος μετρά ήδη 45 νεκρούς. Ωστόσο φαίνεται ότι υπάρχουν νεότερες εγκληματικές διαμάχες τους για υποθέσεις διακίνησης ναρκωτικών από τη Νότια Αμερική. Η ΕΛ.ΑΣ. είχε χαρτογραφήσει 50 μέλη της σερβικής μαφίας που δίνουν «παρών» στην Ελλάδα. Παράλληλα επιχειρείται πιο μεθοδική, πλήρης καταγραφή «αποικιών» αλλοδαπών που δίνουν «παρών» στα νότια προάστια. Οι αστυνομικοί ήξεραν ότι τα εν λόγω μέλη της «Σκάλιαρι» κινούνται στην περιοχή του Ιονίου, όμως δεν τους είχαν εντοπίσει. Προτού ωστόσο εντοπιστούν τα πτώματά τους άγνωστοι – πιθανόν από τους… ευχαριστημένους δράστες – είχαν ειδοποιήσει σερβικά ΜΜΕ για την εν ψυχρώ δολοφονία και τα οποία είχαν σχετικές πρόωρες αναρτήσεις. Αυτές οι αναρτήσεις οδήγησαν την ΕΛ.ΑΣ. να αντιληφθεί αμέσως τι συνέβαινε με το διπλό έγκλημα στην Κέρκυρα, ενώ φαίνεται να έχουν εντοπιστεί ορισμένα ίχνη των δραστών που επιχείρησαν να φύγουν από το νησί.