Επανήλθε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας στο γνώριμο περιβάλλον του υπουργείου Υγείας, μαζί με τον Νίκο Χαρδαλιά, ακριβώς στις 6 το απόγευμα και ήταν ωσάν να συνέχισαν την ενημέρωση, εκεί που την άφησαν στις 26 Μαΐου. Μίλησε, για άλλη μια φορά επιστημονικά, φορώντας τη μάσκα του. Μίλησε όμως στην καρδιά και στη ψυχή του κάθε Ελληνα και της κάθε Ελληνίδας και κυρίως των νέων. Τους οποίους και δικαιολόγησε, λέγοντας πως εάν ήταν και αυτός 17 ή 18 χρονών θα αμφισβητούσε τα πάντα, θα ήθελε να στέκεται σε στέρεο έδαφος: «Οι νέοι μπορεί να νοσήσουν σοβαρά», είπε και απηύθυνε έκκληση στους νέους να τηρούν τα μέτρα και κυρίως να φορούν μάσκα και να κρατούν τις αποστάσεις. Το Πάσχα το περάσαμε όλοι πιο δύσκολα, κλεισμένοι στο σπίτι, με SMS στις μετακινήσεις, μακριά από τις εκκλησίες. Τώρα το μόνο που ζητείται από τους νέους και απ΄ όλους μας είναι να τηρούνται τα μέτρα υγιεινής προστασίας.

***
Αναφέρθηκε στην απότομη αύξηση (έκρηξη) του RO. Εκεί που ήταν σε χαμηλά επίπεδα, γύρω στο 0,4 ξαφνικά έφθασε στο 1. Πρέπει να το ρίξουμε πιο κάτω, είπε, γιατί κάθε κρούσμα δίνει ακόμα ένα. Και αυτό, όπως καταλαβαίνετε, δεν είναι καλό. Είπε ότι η πατρίδα μας και η ανθρωπότητα βρίσκεται ακόμα αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη και πιο αναπάντεχη πανδημία των τελευταίων 100 ετών και με συγκίνηση, κοιτάζοντας τον φακό είπε: «Ελπίζω να μην λυγίσουμε. Εάν δεν λυγίσουμε θα τα καταφέρουμε…»

***
Επανήλθε ο κ. καθηγητής μαζί με τον κ. Χαρδαλιά στην ενημέρωση των 6 κατ΄ εξαίρεση, όπως είπε, και λόγω των αυξημένων κρουσμάτων που έχουμε στην χώρα μας (καταγράφηκαν 121 κρούσματα, τριψήφιος πάλι αριθμός) και λόγω της εξόδου του Δεκαπενταύγουστου (και της επιστροφής). Μίλησε, όπως είπε, ως εκπρόσωπος για θέματα του υπουργείου Υγείας. Εδωσε έμφαση στις μάσκες λέγοντας ότι η σωστή χρήση τους προστατεύει και δείχνοντας τη μάσκα που είχε στο πρόσωπό του: «η μάσκα αυτή προστατεύει εμένα από τους άλλους αλλά και τους άλλους από εμένα».

***
Ας είναι η τελευταία τηλεοπτική ενημέρωση από τον κ. Τσιόδρα

Η επόμενη ενημέρωση θα γίνει μόνον από τον κ. Χαρδαλιά. Ολοι ελπίζουν να μην χρειαστεί και πάλι ο κ, Τσιόδρας να εμφανιστεί στην τηλεόραση. Ηταν μια κατ΄εξαίρεση εμφάνιση λόγω και του Δεκαπενταύγουστου. Την Τετάρτη το πρωί θα μετάσχει στην τηλεδιάσκεψη με τον Πρωθυπουργό. Αυτή που αποφασίστηκε να γίνεται τρεις φορές την εβδομάδα και θα υπάρξει και μια δήλωση του κ. Μητσοτάκη για τον κορωνοϊό, αφού την Πέμπτη θα εγκαινιάσει στη Χάλκη το Κέντρο Υγείας και μετά θα αρχίσει τις ολιγοήμερες διακοπές του (μελετώντας παράλληλα φακέλους) στα Χανιά. Οσο για τη γιορτή της Παναγίας, η αρχική σκέψη είναι να παραμείνει ο Πρωθυπουργός στα Χανιά και από εκεί να παρακολουθήσει τη λειτουργία. Στην Τήνο, την κυβέρνηση κατά πάσα πιθανότητα θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

***
Μόσιαλος: Να ξεβολευτούμε και να προσέξουμε περισσότερο

Παρέμβαση και μάλιστα ηχηρή και από τον καθηγητή του LSE Ηλία Μόσιαλο για την σύνδεση του κορωνοϊού με την Οικονομία. Λέει λοιπόν: «Μερικοί ισχυρίζονται ότι η εφαρμογή των μέτρων για την αντιμετώπιση του ιού εμποδίζει και μειώνει την οικονομική δραστηριότητα. Ακριβώς το αντίθετο θα συμβεί αν το μέτρα εφαρμοστούν με σωστό και συστηματικό τρόπο. Θα ενισχυθεί η οικονομία…». Και συνεχίζει…

***
«Αν πολλοί πολίτες αισθανθούν ανασφάλεια επειδή αυξάνεται σημαντικά ο αριθμός των κρουσμάτων θα περιορίσουν τις δραστηριότητές τους. Δεν θα θέλουν να επισκέπτονται καταστήματα και κλειστούς χώρους αν αρκετοί συμπατριώτες μας δεν τηρούν τα μέτρα υγιεινής, δεν φοράνε μάσκες και δεν κρατούν την απαραίτητη φυσική απόσταση. Αν αυτό συμβεί θα μειωθούν οι οικονομικές συναλλαγές…

***
«Η μόνη λύση για την ενίσχυση της οικονομίας είναι ο συστηματικός έλεγχος της πανδημίας. Ετσι όλοι θα αισθανόμαστε ασφαλείς και θα συνεχίσουμε τις οικονομικές, κοινωνικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Δεν υπάρχουν δυστυχώς μαγικές λύσεις και μια πανδημία δεν αντιμετωπίζεται ούτε με φληναφήματα, ούτε με αυταπάτες και στρουθοκαμηλισμό. Αντιμετωπίζεται όμως αν ξεβολευτούμε λίγο και προσέξουμε περισσότερο…»

***
Στον Εισαγγελέα αναρτήσεις με θεωρίες συνωμοσίας

«Ο κορωνοϊός δεν προσφέρεται για θεωρίες συνομωσίας. Θα πάρουμε όλα τα μέτρα να προστατέψουμε τη δημόσια υγεία», δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος έδωσε εντολή στην Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος να αποσταλεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών υλικό αναρτήσεων στο διαδίκτυο προς ενημέρωση και ποινική αξιολόγηση.

***
Με μάσκες η ορκωμοσία των νέων μελών της κυβέρνησης

Δεν πρόλαβε καλά- καλά να εγκατασταθεί στη Νάξο, όπου πήγε για ολιγοήμερες διακοπές και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου επιστρέφει στην Αθήνα για την ορκωμοσία των νέων μελών (αναπληρωτών υπουργών και υφυπουργών) της κυβέρνησης. Μαθαίνω ότι η κυρία Σακελλαροπούλου θα έρθει στην Αθήνα την Τετάρτη το πρωί (με πτήση ενός Σούπερ Πούμα) και θα αναχωρήσει επιστρέφοντας στη Νάξο με το ίδιο ελικόπτερο αμέσως μετά την ορκωμοσία. Θα έχει με την ευκαιρία της ορκωμοσίας και μια συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αφού οι συναντήσεις Πρωθυπουργού και Προέδρου της Δημοκρατίας γίνονται πλέον ανελλιπώς μία φορά τον μήνα.

***
Οι νέοι αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί θα προσέλθουν στο Προεδρικό Μέγαρο με μάσκα, αφού ο χώρος θα είναι κλειστός. Μάσκες θα έχουν και τα πρόσωπα του στενού συγγενικού περιβάλλοντός τους που θα κληθούν να παρακολουθήσουν την τελετή. Μάσκα θα έχει και ο Πρωθυπουργός. Αλλά την ώρα της ορκωμοσίας θα βγάλουν τις μάσκες και θα τις ξαναβάλουν αμέσως μετά. Θα είναι η πρώτη φορά που ορκίζονται μέλη της κυβέρνησης και θα κρατούν τις αποστάσεις.

***
Βελτιωτικές κινήσεις αντί ανασχηματισμού

Ρώτησα έναν από τους πλέον στενούς συνεργάτες του Πρωθυπουργού (και ένοικο του Μεγάρου Μαξίμου) γιατί ο κ. Μητσοτάκης γιατί έκανε ανασχηματισμό: «Βελτιωτικές κινήσεις», με διόρθωσε αμέσως και εξήγησε ότι τη στιγμή που δεν έφυγε κανείς υπουργός και κυρίως ο υπουργός Οικονομικών δεν λογίζεται ανασχηματισμός. Ήταν βελτιωτικές αλλαγές για στήριξη ανάμεσα στα άλλα και του Ταμείου Ανάκαμψης. Τόνισε μάλιστα ότι το κυβερνητικό σχήμα παραμένει σταθερό ως προς τον αριθμό και τη μεταρρυθμιστική πολιτική του κατεύθυνση….

***
Εν συνεχεία δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ότι κάποια στιγμή θα συμβεί και ο ανασχηματισμός, χωρίς να προσδιορίζει τον χρόνο, κάτι που σημαίνει ότι οι υπουργοί θα βρίσκονται επ’ αόριστον σε ετοιμότητα. Εκείνο που έχει σημασία και όντως εντυπωσιάζει είναι – όπως μου είπε ο στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού- ότι ο κ. Μητσοτάκης εξ αρχής αποφάσισε να μην κάνει ανασχηματισμό και κάποια στιγμή είπε ότι θα κάνει διορθωτικές κινήσεις. Στο τέλος οι «διορθωτικές κινήσεις έγιναν βελτιωτικές κινήσεις».

***
Επιλογή από την Κεντροαριστερά

Ο Πάνος Τσακλόγλου αποτελεί ακόμη μία επιλογή από τον χώρο της Κεντροαριστεράς και δείχνει τη διάθεση του κ. Μητσοτάκη (μετά τις «μεταγραφές» των κ. Πιερρακάκη, Χρυσοχοΐδη, Μενδώνη, Θεοδωρικάκου κ.ά.) να συντηρήσει το άνοιγμα που κάνει προς τον χώρο της Κεντροαριστεράς. Ο Πάνος Τσακλόγλου είναι ένας εξαιρετικός οικονομολόγος με πολλές δημοσιεύσεις. Διατηρεί άριστες σχέσεις με τον Γιάννη Στουρνάρα, έχει διατελέσει σύμβουλος πρωθυπουργών, πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) και καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ), με ειδίκευση σε ζητήματα οικονομικής ανισότητας, φτώχειας και οικονομικού αποκλεισμού. Θέλησα να μάθω τη γνώμη του κ. Στουρνάρα για την τοποθέτηση του κ. Τσακλόγλου στην κυβέρνηση και ιδού τι μου απάντησε: «Σοφή η κίνηση Πρωθυπουργού».

***
Ο νέος υφυπουργός για το Περιβάλλον

Ο τελευταίος που έμαθε ότι εισέρχεται στην κυβέρνηση ως υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι ο εκ Κορινθίας Νίκος Ταγαράς. Οπως πληροφορήθηκα του τηλεφώνησε το πρωί της Τρίτης (δηλαδή λίγο πριν ανακοινωθούν οι κυβερνητικές αλλαγές) ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και του ανακοίνωσε πως αναλαμβάνει το υφυπουργείο με υπουργό τον Κωστή Χατζηδάκη. Ετσι με τη νέα σύνθεση η Ενέργεια περνά στην αρμοδιότητα του κ. Χατζηδάκη και το Περιβάλλον στον κ. Ταγαρά. Πρόκειται για ένα υπουργείο που δεν είναι άγνωστο στον εκ Κορίνθου πολιτικό καθώς το 2014 επί κυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά είχε διατελέσει αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Είναι ο δεύτερος κοινοβουλευτικός από την Κόρινθο που είναι υφυπουργός στην κυβέρνηση. Είχε προηγηθεί στο υπουργείο Έρευνας και Τεχνολογίας ο Χρίστος Δήμας.