Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA και τους Ντίνο Σιωμόπουλο και Τζωρτζίνα Μαλλιαρόζη μίλησε ο καθηγητής Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Πειραιά, Μιχάλης Γκλεζάκος, αναφορικά με την πρόταση Πισσαρίδη.

Αναφερόμενος στο πώς ο κορωνοϊός έχει επηρεάσει την οικονομία, ο κ. Γκλεζάκος είπε ότι «είχαμε πει αρκετές φορές στην εκπομπή σας ότι το υγειονομικό κομμάτι θα καθορίσει τις εξελίξεις στην οικονομία. Δυστυχώς δεν εξελίσσεται καλά, ας ελπίζουμε ότι θα συγκρατήσουμε την εξάπλωση και θα συνεχιστεί η οικονομική δραστηριότητα. Δεν θέλω ούτε να σκέφτομαι ότι θα αναζωπυρωθεί η επιδημία στη χώρα μας και ότι θα πάμε σε χειρότερες καταστάσεις από σήμερα».

«Είμαστε σε οικονομική κρίση, φύγαμε από το φοβερό Β’ εξάμηνο που βύθισε όλες τις οικονομίες του κόσμου, και ο τουρισμός δεν πήγε τόσο καλά όσο ελπίζαμε. Στο χέρι μας είναι να μην εξαπλωθεί η επιδημία και να βελτιώσουμε την οικονομική μας κατάσταση. Θα είναι τέτοια η οικονομική καταστροφή που μια ενδεχόμενη αναζωπύρωση του ιού πρέπει να αντιμετωπιστεί χωρίς lockdown. Σε ορισμένες περιφερειακές ενότητες μπορεί να υπάρξει, αλλά καθολικό σε καμία περίπτωση», πρόσθεσε στο ίδιο θέμα.

Μιλώντας για τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης στην καθημερινότητα των πολιτών ο ίδιος τόνισε ότι «έχουμε αύξηση της ανεργίας. Όπου μπορεί το κόστος εργασίας να περιοριστεί, οι επιχειρήσεις το περιορίζουν. Υπάρχει το κυβερνητικό πρόγραμμα για τη στήριξη των εισοδημάτων των εργαζομένων και των θέσεων απασχόλησης που είναι καλό, αλλά αν δεν ορθοποδήσει η οικονομία, δεν μπορεί να μας πάει μακριά αυτό το πρόγραμμα. Δεν υπάρχουν και τόσοι πόροι άλλωστε. Επίσης, πολλές επιχειρήσεις δεν άνοιξαν μετά το lockdown και δεν θα ανοίξουν. Απομένει να δούμε πώς θα εξελιχθεί η επιδημία για να δούμε και αν οι υπόλοιπες θα σταθούν στα πόδια τους. Είναι πολύ δύσκολο, γιατί όταν περιορίζεται ο τζίρος σου οι δαπάνες σου δεν γίνεται να μειωθούν αντίστοιχα. Η περίοδος είναι μεγάλη».

Ωστόσο, σημείωσε ότι μέσα σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση υπάρχει μια μεγάλη ευκαιρία.

«Είμαστε σε μία δύσκολη κατάσταση αλλά έχουμε μια ευκαιρία μπροστά μας, τους πόρους που θα έρθουν από την Ευρώπη. Είναι ποσά τεράστια. Έχουμε μια ευκαιρία να βελτιώσουμε την οικονομία μας, να βελτιώσουμε τα προβλήματα που διώχνουν τις επενδύσεις, να μπορέσουμε να βάλουμε την οικονομία μας σε νέες ράγες. Μια καλή κίνηση που έκανε η κυβέρνηση μέχρι τώρα ήταν να θέσει στην επιτροπή Πισσαρίδη την εκπόνηση ενός σχεδίου για την αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας», είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με το αν είναι εφικτή η μείωση φόρων και εισφορών ο ίδιος τόνισε ότι «από μόνο του δεν είναι εφικτό. Αν μειώσει φόρους και εισφορές το κράτος θα έχει λιγότερα έσοδα και κάπως πρέπει να τα αναπληρώσει. Αυτό πάει πακέτο με την ανάπτυξη της οικονομίας. Πάνε όλα μαζί. Νομίζω αυτό είναι και το πνεύμα της έκθεσης Πισσαρίδη».

«Με επιδόματα και ελαφρύνσεις και χωρίς αντίστοιχα έσοδα από ανάπτυξη δεν πάμε μακριά», κατέληξε ο κ. Γκλεζάκος.