Απολογισμό για τη χρονιά που ολοκληρώθηκε έκανε ο Αγγελος Χαριστέας.

Ο διευθυντής του ποδοσφαιρικού του Αρη αναφέρθηκε στα αγωνιστικά προβλήματα που αντιμετώπισε η ομάδα της Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια της σεζόν.

«Αυτό που ήταν πέρυσι το αδύνατο σημείο της ομάδας, ήταν το πολύ μεγάλο ρόστερ και κακό ορθολογικά. Δεν είχε καμία βάση το ρόστερ. Ήμασταν πολύ δυνατοί επιθετικά με τρία άτομα σε κάθε θέση και δεν είχαμε λύσεις σε διάφορες άλλες θέσεις», ανέφερε χαρακτηριστικα.

Παράλληλα, στάθηκε στο μεταγραφικό ban που είχε επιβληθεί στους Κίτρινους, γεγονός που προκάλεσε μεγάλα προβλήματα στα πλάνα του ίδιου και των συνεργατών του, στην άρση των περιορισμών μετά την πληρωμή των υποχρεώσεων από τον Θόδωρο Καρυπίδη, αλλά και στον σχεδιασμό ενόψει της νέας αγωνιστικής σεζόν.

Ο Χαριστέας μάλιστα προανήγγειλε την άφιξη του Σάκιτς στη Θεσσαλονίκη, ενώ επισήμανε ότι «τρέχουν» και άλλες υποθέσεις, χωρίς όμως να αναφέρει ονόματα.

Αναλυτικά όσα είπε:

«Πρώτα από όλα ευχαριστώ τον πρόεδρο γιατί αυτός με έφερε στην ομάδα και με έδωσε την ευκαιρία να δουλέψω στο σύλλογο. Ήμουν 7 χρόνια από τότε που σταμάτησα από το γήπεδο και παρόλα αυτά έπρεπε να περάσουν τόσα για να βρεθεί κάποιος στην ομάδα να με εμπιστευτεί.

Σήμερα ίσως να μην ήμασταν εδώ αν ο ίδιος δεν είχε πληρώσει λάθη που έγιναν στο παρελθόν. Εγώ είμαι από πολύ μικρή ηλικία στην ομάδα και σας διαβεβαιώνω πως ο κ. Καρυπίδης είναι περισσότερο Αρειανός από κάποιους άλλους που το παίζουν Αρειανοί.

Ο μήνας ήταν δικός του ολοκληρωτικά γιατί έσωσε την ομάδα από πολλά προβλήματα. Όλα αυτά τα ζητήματα έχουν και αποτέλεσμα στον σχεδιασμό της ομάδας. Το ban που είχαμε δυσκόλεψε στον σχεδιασμό του Ιανουαρίου όσο και αυτόν τώρα.

Κάποιους από τους παίκτες του χάσαμε εξαιτίας του ban, αλλά από την άλλη ήμασταν προετοιμασμένοι για το plan b, γιατί έπρεπε να είμαστε προετοιμασμένοι.

Αυτό που σχεδιάζουμε τώρα είναι πλάνο διετίας, στόχος να κρατήσουμε παίκτες από το ρόστερ και να χτίσουμε την ομάδα με κάποιες προσθήκες, με ορθολογικό ρόστερ, όχι αυτό που βρήκα πέρυσι, ένα ρόστερ πλήρες.

Κακά τα ψέμματα, η φετινή χρονιά δεν θα έχει σχέση με τις προηγούμενες, οφείλουμε να είμαστε προσεχτικοί. Αισθάνομαι τον ευατό μου υπεύθυνο γι’αυτό. Πρέπει να ρίξουμε τον μέσο όρο ηλικίας, στόχος επίσης να εμπιστευτούμε κάποιους νέους παίκτες, κανείς δεν είπε ότι είναι έτοιμοι, άλλα κάποια δείξανε ότι είναι εδώ. Επίσης στόχος είναι η ελληνοποίηση του ρόστερ».

Πρόσθεσε πως: «Πρέπει να κάνουμε δυνατή δουλειά, σας διαβεβαιώνω πως είτε μιλώντας με παίκτες στην Ελλάδα είτε με Έλληνες που παίζουν έξω, το όνομα του Άρη κάνει θραύση.

Η οργάνωση του Άρη θεωρώ και πιστεύω ότι έχει δρόμο, πρέπει η ομάδα να χτίσει πάνω στις επιτυχίες των τελευταίων δυο χρόνων, η ομάδα χρειάζεται το δικό της τεχνικό τιμ και όχι ανάλογα με τις ορέξεις του κάθε προπονητή. Η ομάδα φέτος θα έχει ειδικά πρωτόκολλα λειτουργίας, θα είμαι εγώ ο υπεύθυνος αλλά και κατά διαστήματα ο προπονητής με το τεχνικό επιτελείο.

Κάναμε δυο ανανεώσεις πρόσφατα (σ.σ. Κουέστα – Ματίγια), είναι παιδιά που άξιζαν, απόδειξαν ότι γουστάρουν να φοράνε τη φανέλα του Άρη. Έχω μιλήσει με πολλούς παίκτες, όποιος κοιτάζει μόνο το οικονομικό και όχι όλο το πρότζεκτ, από εμένα ακυρώνεται. Να γουστάρουν να έρχονται εδώ, να παίζουν γι’αυτό το κόσμο.

Η ομάδα δημιουργεί υπεραξίες, το είδαμε σε αρκετούς παίκτες. Έγινε σωστή δουλειά φέτος, θα γίνει ακόμα καλύτερη. Κάνουμε σωστές κινήσεις και όχι κινήσεις πανικού γιατί κάναμε προεργασία. Πιστεύω ότι ο Άρης έχει τον χρόνο, την ικανότητα και τα στελέχη για να φέρουμε παίκτες που ταιριάζουν στην φιλοσοφία της ομάδας.

Όσο θα βρίσκομαι εγώ υπεύθυνος στο ποδοσφαιρικό κομμάτι, έχω υποσχεθεί στον πρόεδρο πως λάθη που έγιναν κατά το παρελθόν, δεν θα ξαναγίνουν. Να φέρουμε παίκτες που γουστάρουν να παίξουν εδώ.

Πολύ σύντομα θα έχουμε επίσημες ανακοινώσεις κάποιων παικτών, αλλά λόγω του ban που είχαμε, γιατί σήμερα άνοιξε το σύστημα, είμαστε πλέον σε θέση να υπογράφουμε συμβόλαια. Στη προετοιμασία στόχος είναι να έχουμε το βασικό κορμό και τους παίκτες που θα πλαισιώσουν την ομάδα.

Συνεχίζουμε τις συζητήσεις με παίκτες και έχουμε καταλήξει στις επιλογές μας, εμείς τους ψάχνουμε με συγκεκριμένο πλάνο γιατί ξέρουμε τι θέλουμε. Εύχομαι να έχουμε μια καλή σεζόν, να είμαστε όλοι υγιείς γιατί με βάση όλα όσα έγιναν, η υγεία ήταν και τώρα έγινε κυριολεκτικά πάνω από όλα.

Ποδόσφαιρο χωρίς κριτική δεν υπάρχει. Είτε την αποδέχεσαι είτε όχι. Εγώ κλείνω τα αυτιά μου και έχω ανοικτά τα μάτια μου στο ποδόσφαιρο. Δεν με ενδιαφέρει, όταν είσαι σίγουρος για την δουλειά σου, είτε θα πετύχει είτε όχι. Οπότε δεν δίνω βάση σε αυτά τα πράγματα. Μάλιστα το τελευταίο χρονικό διάστημα είχαν μιλήσει κάποιοι που κατέστρεψαν τον Άρη και έδιναν συμβουλές για εμένα, αν είναι να τους μοιάσω καλύτερα να μην γίνω ποτέ ποδοσφαιρικός διευθυντής.

Εγώ θα κάνω ότι περνάει από το χέρι μου σαν επαγγελματίας πρώτα και δεύτερον, σαν ένας άνθρωπος που πονάει τον Άρη. Όσο θα είμαι στην ομάδα, γιατί είμαι εδώ γιατί με πιστεύει ο πρόεδρος και ο κόσμος, όταν δεν θα με πιστεύει ο πρόεδρος και ο κόσμος, έτσι… είναι το ποδόσφαιρο. Οι παίκτες κάθε χρόνο αλλάζουν… Χαίρομαι που συνεχίζω στον Άρη γιατί ειδικά στην Ελλάδα ο τεχνικός διευθυντής έχει ημερομηνία λήξεως. Θέλω να μείνω πολλά χρόνια στην ομάδα αλλά αυτό θέλω να το αποδείξω με πράξεις».

Για τις μεταγραφές: «Έγιναν δυο ανανεώσεις πρόσφατα όπως είπα, σήμερα αναμένεται να είναι εδώ ο Σάκιτς για να περάσει τα ιατρικά τεστ, υπάρχουν και άλλοι παίκτες αλλά δεν θέλουμε να πούμε ακόμα τα ονόματά τους. Να σας πω την αλήθεια, δεν μου αρέσει αυτό το πράγμα που γίνεται τα τελευταία χρόνια στην ομάδα. Ο Άρης, είναι ένα σοβαρό σωματείο και πρέπει να ανακοινώνει τους παίκτες έτσι όπως τους αρμόζει.

Και νομίζω ότι φέτος αξίζουν λίγο καλύτερη ανακοίνωση αυτοί οι ποδοσφαιριστές, οπότε ας μου επιτρέψετέ να μην αποκαλύψω κάποιο όνομα. Πρώτα οι υπογραφές. Και όπως σας είπα, πριν λίγο άνοιξε το σύστημα TMS. Λίγες ημέρες ακόμα υπομονή και να είστε σίγουροι ότι ο κόσμος θα είναι ευχαριστημένος από αυτό που θα δει. Αυτό που ήταν πέρυσι το αδύνατο σημείο της ομάδας, ήταν το πολύ μεγάλο ρόστερ και κακό ορθολογικά. Δεν είχε καμία βάση το ρόστερ.

Ήμασταν πολύ δυνατοί επιθετικά με τρία άτομα σε κάθε θέση και δεν είχαμε λύσεις σε διάφορες άλλες θέσεις. Αυτό τελειώνει. Εμείς δουλεύουμε με ευρωπαϊκά πρότυπα και άμα μου πείτε 18 ποδοσφαιριστές της Μπαρτσελόνα χωρίς να κοιτάξετε το κινητό σας, θα σας παραδεχτώ.

Όλοι ξέρετε τους 14-15. Ο Άρης, το πλάνο που έχουμε, είναι να είναι μια 24άδα μαζί με τους πιτσιρικάδες που τους λέω εγώ, γιατί έτσι θα δώσεις και το κίνητρο σε όλους να διεκδικήσουν μια θέση. Αμα έχεις 28-30 άτομα, καταλαβαίνεται πως οι μισοί ξέρουν πως δεν έχουν πιθανότητες.

Οπότε θεωρούμε πως καλύτερα να έχουμε πιο μικρό ρόστερ αλλά ορθολογικά, παρά ένα τεράστιο που θα μας επιβαρύνει οικονομικά αλλά και να μην παίξουν ποτέ κάποια παιδιά. Ο Ντουάρτε μόλις έκανε την επέμβαση και είναι σε αποθεραπεία.

Είναι πολύ δύσκολη η περίπτωση του, με τον Σούντγκρεν προσπαθούμε να βρούμε λύση για να ολοκληρωθεί η συνεργασία μας, είναι και κάποια πράγματα για εμένα, που ενδεχομένως δεν ήθελα να τοποθετηθώ την περασμένη χρονιά γιατί δεν είχαμε και την δυνατότητα των αλλαγών.

Με τους περισσότερους συνεργαστήκαμε άψογα, δεν είχαμε κανένα πρόβλημα αλλά από την άλλη, είναι επαγγελματίες, είμαστε επαγγελματίες και εφόσον δούμε ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουν να παίζουν για την ομάδα, θα πρέπει να βρούμε μια σωστή λύση για να ολοκληρώσουμε την συνεργασία μας.

Ως προς αυτή την κατεύθυνση, θα κινηθούμε για τον Σούντγκρεν και η υπόθεση του Ντουάρτε είναι λίγο διαφορετική γιατί το παιδί εκεί που πήγε να κάνει ένα ξεκίνημα να παίξει ξανά, τραυματίστηκε και δεν είναι μια εύκολη κατάσταση»