«Υπάρχει μια πολύ σαφής επιβάρυνση της επιδημίας στην Ελλάδα, αλλά δεν είμαστε ακόμη στο δεύτερο κύμα» εκτιμά ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας, ο οποίος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις εστίες υπερμετάδοσης, δηλαδή τις συναθροίσεις σε γάμους, τελετές, beach bars, κλπ.

Μιλώντας στον ρ/σ Θέμα, ο κ. Σύψας ανέφερε ότι «συγκριτικά με άλλες χώρες η Ελλάδα είναι από τις πιο ασφαλείς στον κόσμο», ωστόσο δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για την αύξηση των κρουσμάτων στα μεγάλα αστικά κέντρα, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τον κ. Σύψα, «ήδη έχουν ληφθεί κάποια πρώτα μέτρα και είναι σίγουρο ότι αν επιδεινωθεί η κατάσταση έπονται νέα μέτρα, δηλαδή θα κλείνουν τα μπαρ στις 11 ή 12 το βράδυ και θα κατέβει το πλαφόν των καλεσμένων στο γάμο και άλλο».

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας εκτίμησε ακόμη πως υπάρχει «μια πολύ ρευστή ισορροπία ανάμεσα στην οικονομική λειτουργία των επιχειρήσεων και τη δημόσια υγεία», φέρνοντας ως παράδειγμα τα αεροπλάνα που έχουν 100% πληρότητα, ενώ σύμφωνα με τον κ. Σύψα η πληρότητά τους έπρεπε να είναι 30%- 40%. Με αυτά τα δεδομένα, «καλούμε τους πολίτες να απομακρύνεται ο ένας από τον άλλο και να φορά συνεχώς την μάσκα» υπογράμμισε ο ίδιος, επαναλαμβάνοντας πως «ο στόχος, το σύνθημα είναι φοράτε παντού μάσκα».

Ερωτηθείς αναφορικά με το χρόνο διάθεσης των εμβολίων στην αγορά, «τα εμβόλια είναι μια διαδικασία μακροχρόνια, επίπονη και δύσκολη» περιέγραψε ο κ. Σύψας και γνωστοποίησε πως είναι «στόχος μη εφικτός τον επόμενο χρόνο ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού».

«Ακόμη και το επόμενο καλοκαίρι θα έχουμε συνθήκες ανάλογες με το φετινό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Καθηγητής Λοιμωξιολογίας.

Αναφερόμενος στο άνοιγμα των σχολείων, ο κ. Σύψας είπε πως υπάρχουν δύο σενάρια: το ένα να ανοίξουν κανονικά τα σχολεία με μαθητές και δασκάλους να φορούν μάσκα και το χειρότερο σενάριο, δηλαδή να λειτουργήσουν τα σχολεία όπως τον προηγούμενο Απρίλιο, μέρα παρά μέρα και εξ αποστάσεως.