Να δώσει νέα πνοή στο εγχείρημα της διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία επιχειρεί ο Αλέξης Τσίπρας το τελευταίο διάστημα με συνεχείς περιοδείες. Ο πρώην πρωθυπουργός προσπαθεί να αναζωογονήσει πολιτικά το σχέδιο μετασχηματισμού και να δώσει δυναμική στη διαδικασία εγγραφής μελών. Παράλληλα, οι τελευταίες περιοδείες τόσο του ίδιου του κ. Τσίπρα όσο και των κεντρικών στελεχών γίνονται και με το σκεπτικό ότι το κόμμα πρέπει να είναι έτοιμο για όλα τα ενδεχόμενα από το φθινόπωρο. Το εκλογικό σενάριο ήδη συζητείται στο επιτελείο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, εξετάζεται ως μια πιθανή πολιτική κίνηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά δεν θεωρούν ότι έχει ακόμη πολλές πιθανότητες.

Στοίχημα η συμμετοχή των ψηφοφόρων

Χωρίς να αποκλείεται ο εκλογικός αιφνιδιασμός και με σαφή εντολή για κομματική ετοιμότητα, ο κ. Τσίπρας θέλει, έστω και εν μέσω θέρους, να δείξει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία «είναι εδώ». Και όπως λένε στο επιτελείο του, «κόντρα σε όλες τις δημοσκοπήσεις», ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία παίζει ενεργά και δημιουργικά στο πολιτικό παιχνίδι ως πρωταγωνιστής και όχι ως κομπάρσος. Παράλληλα, ο στόχος είναι να αυξηθεί η συμμετοχή των ψηφοφόρων στην επιχείρηση διεύρυνσης και μετασχηματισμού. Ηδη, από όλες τις πλευρές αναγνωρίζεται ότι η επιχείρηση διεύρυνσης στον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ έχει πάρα πολύ δρόμο. Τα μηνύματα δεν είναι τα αναμενόμενα και παρατηρείται αναντιστοιχία στην παρουσία των φίλων του κόμματος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στις κομματικές εκδηλώσεις. «Πάρα πολλοί ψηφοφόροι μας, κυρίως νέοι, επιλέγουν την πολιτική μέσω του Διαδικτύου και εκεί υπάρχει μεγάλη και σημαντική συμμετοχή, αλλά υστερούμε σε μαζικότητα στις εκδηλώσεις που κάνουμε ανά την επικράτεια» λέει στέλεχος του κόμματος.

Η διαδικασία της διεύρυνσης, η οποία καθίσταται για τον ίδιο τον κ. Τσίπρα ζωτικής σημασίας από το φθινόπωρο, πρέπει να αντιμετωπίσει και το μεγάλο εμπόδιο που ονομάζεται «γραφειοκρατική κομματική νομενκλατούρα» κατά την αναφορά έμπειρου στελέχους. Σε διάφορους ομόκεντρους κύκλους με την ομάδα των «προεδρικών» κυριαρχεί η αντίληψη ότι έχει καθυποταχθεί η πολιτική στον οργανωτισμό και αυτό πρέπει να αντιστραφεί άμεσα.

Το μεγάλο στοίχημα της εφετινής ΔΕΘ

Ως εκ τούτου, κρίνεται πως τούτες οι θερινές ημέρες μπορούν να αξιοποιηθούν ώστε να διορθωθούν λάθη στη στρατηγική και αδυναμίες, και να τεθεί σε νέα βάση το σχέδιο μετασχηματισμού. Εξάλλου, η εφετινή ΔΕΘ θα είναι μια σημαντική χρονική στιγμή για τον κ. Τσίπρα που θα επιχειρήσει μια ολική επανεκκίνηση. Γι’ αυτό θέλουν και στο επιτελείο του να προχωρήσει με άλλους ρυθμούς η διαδικασία της διεύρυνσης, ώστε παράλληλα με την κατάθεση του νέου σχεδίου προγράμματος να δοθεί ολοκληρωμένη εικόνα για τον νέο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Στο ενδιάμεσο θα υπάρξουν και οι απαραίτητες αλλαγές σε πρόσωπα με τον ανασχηματισμό των τομεαρχών και του «φρεσκαρίσματος» της ηγετικής ομάδας του κ. Τσίπρα.

Ωστόσο η διαδικασία της διεύρυνσης είναι σημαντική για τον κ. Τσίπρα που θέλει να μπουν πιο ενεργά όλοι οι πρωτοκλασάτοι στην πρώτη γραμμή. Και τούτο διότι μόνο με αυτόν τον τρόπο θα αντιμετωπιστεί η χαλαρή απήχηση της εκστρατείας εγγραφής νέων μελών που συναντά πολλές δυσκολίες. Ο πήχης παραμένει πολύ χαμηλά, καθώς σε πολλούς νομούς οι βουλευτές κινούνται με τη λογική της δημιουργίας όχι παράταξης, ούτε καν μεγάλου κόμματος, αλλά «κόμματος ΙΧ (σ.σ.: ιδιωτικής χρήσης)», με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Ακόμη, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, μεγάλος αριθμός των πασοκογενών που μετακινούνται προς τον ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτελούν δυνατά χαρτιά στις τοπικές κοινωνίες. Αρκετοί έχουν αρνητικό πολιτικό φορτίο και υπάρχει η εκτίμηση πως χρησιμοποιούν το κόμμα ως «όχημα» για την εξυπηρέτηση των δικών τους προσωπικών σχεδίων.

Πρόβλημα η απουσία ιδεολογικής συζήτησης

Το άλλο σημαντικό πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι το γεγονός ότι δεν γίνεται ιδεολογική συζήτηση και έχουν μπει τα οργανωτικά θέματα στην πρώτη γραμμή. Ο Αλ. Τσίπρας, όπως λένε αρκετοί, είχε την ευκαιρία να ανοίξει τη μεγάλη συζήτηση και σε ιδεολογικό πεδίο, αλλά έπεσε στην «παγίδα» του οργανωτισμού που εξουδετερώνει την πολιτική. «Τώρα έχει την ευκαιρία να το αλλάξει αυτό και να κάνειrestart» λέει στέλεχος της νεότερης γενιάς. Στις τάξεις αυτής δίνεται μεγάλη έμφαση στην ανάγκη αυξημένης συμμετοχής των ψηφοφόρων στις διαδικασίες τουΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Μάλιστα τονίζουν ότι με αυτόν τον τρόπο θα αποδυναμωθούν οι «μικρές βαρονίες» που δημιουργούνται και αποτελούν ένα κακέκτυπο αντίγραφο του ΠαΣοΚ και της ΝΔ.

Η στρατηγική

Ηπιος στα εθνικά, σκληρός για οικονομία, πανδημία

Η προ ημερών ομιλία του κ. Τσίπρα στη Βουλή για τα φορολογικά έδειξε πώς θα κινηθεί: Ναι στην κριτική στάση στους χειρισμούς της κυβέρνησης στα εθνικά ζητήματα, όπως π.χ. στα ελληνοτουρκικά, αλλά χαμηλοί τόνοι και στήριξη όποιων θετικών πρωτοβουλιών αναληφθούν. Από την άλλη πλευρά, ιδιαίτερα σκληρή στάση στα ζητήματα της οικονομίας και της αντιμετώπισης της πανδημίας. Ειδικά για την οικονομία οι εκτιμήσεις του κ. Τσίπρα είναι ιδιαίτερα αρνητικές για το άμεσο μέλλον και εστιάζει στο πρόγραμμα-σχέδιο της Επιτροπής Πισσαρίδη που κατά τον πρώην πρωθυπουργό και το οικονομικό επιτελείο περιέχει άκρως μνημονιακές – νεοφιλελεύθερες προτάσεις. Ακόμα θα εντείνει την κριτική του στα διάφορα ζητήματα που αφορούν το κράτος δικαίου και το κυβερνητικό δόγμα «νόμος και τάξη», με ιδιαίτερα επιθετικούς τόνους για τις επιχειρήσεις καταστολής. Μεταξύ άλλων θα υπερασπίζεται το σύνολο της κυβερνητικής θητείας του και η γραμμή είναι όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ από εδώ και πέρα να κάνουν συγκρίσεις ειδικά στην οικονομία αλλά και σε άλλα μείζονα ζητήματα, όπως π.χ. στην Παιδεία με τη σφοδρή επίθεση του Νίκου Φίλη στην αρμόδια υπουργό Νίκη Κεραμέως. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Τσίπρας ετοιμάζεται για κάλεσμα στους εργαζομένους, στη νεολαία, στη μεσαία τάξη, στους αγρότες, στους ανθρώπους του πνεύματος, κ.ά. για «να είναι σε εγρήγορση», διότι κατά τον ίδιο η πορεία προς τα εμπρός για τη χώρα δεν ακυρώθηκε αλλά «απλά ανεστάλη».

Εξορμήσεις και τον Αύγουστο με στόχο την εξωστρέφεια

Οι εξορμήσεις του Τσίπρα (προ ημερών βρέθηκε στην Κω) θα συνεχιστούν ακόμα και τον Αύγουστο και εντάσσονται στο πλαίσιο της επιχείρησης εξωστρέφειας του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ίδιος θα τονίσει και πάλι με ένταση το σύνθημα «Πάρτε τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στα χέρια σας». Παράλληλα, για να περάσει και το μήνυμα στην κοινωνική βάση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αντέχει και δεν κάμφθηκε από την ήττα και παρά τη μεγάλη διαφορά στις δημοσκοπήσεις, θα αυξήσει κατακόρυφα τους επιθετικούς τόνους σε σειρά ζητημάτων.
Η επόμενη περίοδος θα έχει στον πυρήνα την άκρως επιθετική στάση έναντι της κυβέρνησης.