Η χώρα, μετά τη θερινή αύξηση των κρουσμάτων, άρχισε τώρα που πλησιάζει η Γιορτή της Παναγίας την προσπάθεια να θωρακιστεί έναντι του κορωνοϊού. Ενα ακόμη μέτρο ανακοινώθηκε, την ώρα που τα νέα κρούσματα έφτασαν τα 77 (με 210 νεκρούς). Μετά από τηλεδιάσκεψη της επιστημονικής επιτροπής (περιλαμβανομένου και του Σωτήρη Τσιόδρα) με τον Πρωθυπουργό αποφασίστηκε το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε όλους τους χώρους (εσωτερικούς και εξωτερικούς) των πλοίων με στόχο τα ασφαλή ταξίδια και τις ασφαλείς διακοπές. Και τούτο γιατί επειδή οι περισσότεροι εκδρομείς μη θέλοντας να φορέσουν μάσκα, συγκεντρώνονταν στο κατάστρωμα όπου δεν ήταν υποχρεωτική η χρήση μάσκας με αποτέλεσμα να παρατηρείται εκεί συνωστισμός.
***
Βαλίτσα, μαγιό και… μάσκα για τους ταξιδιώτες

Το νέο μέτρο που ανακοινώθηκε (της χρήσης δηλαδή μάσκας και στο κατάστρωμα) επιβεβαίωσε το γεγονός πως η μάσκα θα γίνει προέκταση του… προσώπου μας ακόμη κι αν ταξιδεύουμε επί ώρες με πλοίο προς τον αγαπημένο μας προορισμό.
Εάν όμως δεν σταματήσει η χαλάρωση που παρατηρείται, εάν δηλαδή δεν αναχαιτισθεί η διασπορά των κρουσμάτων, να ξέρετε, ότι κάθε μέρα που θα περνά θα λαμβάνονται νέα μέτρα. Άρχισε με την απαγόρευση των πανηγυριών, συνεχίστηκε με τηνχρήση μάσκας και στο κατάστρωμα των πλοίων, θα υπάρξουν και άλλα μέτρα. Η επιστροφή του SMS στο 13033 για τις ευπαθείς ομάδες, τα τοπικά lockdown είναι μερικά από τα μέτρα που τις τελευταίες μέρες ακούγονται συνεχώς. Τις προτάσεις των επιστημόνων για τα ποια μέτρα θα εφαρμοστούν θα ακολουθήσει πιστά η κυβέρνηση. Πότε θα δώσουν το πράσινο φως οι ειδικοί για τη λήψη νέων μέτρων; Θα εξαρτηθεί από την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας.

***
Λουκέτο σε μπαρ

Πονοκέφαλος ωστόσο παραμένουν ακόμη τα πάρτι, οι γάμοι και η… Καβάλα (με το εργοστάσιο επεξεργασίας κρέατος). Υπάρχει, πώς να το κάνουμε θέμα, με τον συνωστισμό στα μπαρ. Εξετάζονται πολλά σενάρια. Ενα σενάριο προβλέπει το μειωμένο ωράριο. Σενάριο όμως που προβληματίζει αφού σκέφθηκαν ότι εάν κλείσουν για παράδειγμα τα μπαρ τα μεσάνυχτα όλος ο κόσμος που ήταν μέσα θα συγκεντρωθεί έξω από το μπαρ. Έτσι ο συνωστισμός δεν αποφεύγεται. Το επικρατέστερο σενάριο είναι εάν παρατηρηθεί σε κάποιο μπαρ συνωστισμός τότε να επιβάλλεται πρώτα τσουχτερό πρόστιμο και εν συνεχεία να μπαίνει λουκέτο.

***
Κουδούνι αφύπνισης

Στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη ο πρωθυπουργός χτύπησε το κουδούνι της αφύπνισης, ενώ αποφασίστηκε ότι όσοι εργάτες γης εξέρχονται από τη χώρα, δεν θα έχουν δικαίωμα εισόδου σε αυτή, μέχρι νεωτέρας. Δεν μπορούμε να πάμε σε δεύτερο καθολικό lockdown, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

***
Ατομική ευθύνη και στους επικεφαλής των κομμάτων

«Άγνοια, διαστρέβλωση, θράσος και καιροσκοπισμός», αυτά τα στοιχεία διακρίνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, στην ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα, σχετικά με την νέα έξαρση του κορωνοϊού στη χώρα μας. Σε δήλωση-απάντηση στην ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα, ο Στέλιος Πέτσας καταγγέλλει ότι ο πρώην πρωθυπουργός παραμένει «ανεύθυνα ίδιος», ενώ σημειώνει πως «ας καταλάβει επιτέλους ο κ. Τσίπρας, ότι η ατομική ευθύνη αφορά και τους επικεφαλής των κομμάτων»…

***
Σημειώνεται ότι ο κ. Τσίπρας σε ανάρτησή του είχε αναφέρει μεταξύ άλλων: «Τα έκαναν όλα λάθος και ξαναγυρίσαμε στο σημείο μηδέν. Ας σταματήσουν τουλάχιστον να μας κουνάνε και το δάχτυλο», σημειώνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει: «αντί να πατήσουν πάνω στη συλλογική επιτυχία και να σχεδιάσουν με ασφάλεια τα επόμενα βήματα, πορεύτηκαν με μόνη πυξίδα τη πολιτική σκοπιμότητα» και σχολιάζει πως «η επικοινωνιακή προσπάθεια συγκάλυψης των κυβερνητικών ευθυνών είναι τουλάχιστον ανήθικη».

***
Μάσκες και στο Πεντάγωνο

Με απόφαση του υπουργού Εθνικής Αμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου θα είναι από σήμερα υποχρεωτική η χρήση μάσκας και στο υπουργείο καθώς και στις μονάδες. Ηδη οι στρατονόμοι στην είσοδο του υπουργείου φορούν μάσκες, όπως και στα γραφεία, καθώς (από σήμερα) και στο ΓΕΕΘΑ. Το μέτρο της χρήσης μάσκας θα επεκταθεί και στις στρατιωτικές μονάδες λίαν συντόμως.

Ο Τσιόδρας πάντα στις επάλξεις

Ποτέ δεν έλειψε από το υπουργείο Υγείας και από το λειτούργημά του όλο αυτό τα διάστημα, που σταμάτησε η ενημέρωση των 6 μ.μ. ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και σύμβουλος του Πρωθυπουργού για θέματα Υγείας και Covid-19 Σωτήρης Τσιόδρας. Κι αν δεν εμφανίζεται στην τηλεόραση παρά την αύξηση των κρουσμάτων, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν θέλει να δώσει λάθος μήνυμα και να πανικοβληθεί ο κόσμος. Ο επιστήμονας που μας έβγαλε νικητές απέναντι στην πανδημία, που ένας ολόκληρος λαός κρεμόταν από τα χείλη του καθημερινά στις 6 το απόγευμα, πηγαίνει καθημερινά στο γραφείο που του έχει παραχωρηθεί στο υπουργείο Υγείας, μετέχει καθημερινώς στις τηλεδιασκέψεις, συνομιλεί, όπως βεβαιώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας με τον Πρωθυπουργό κάθε μέρα, έχει συνεχή επαφή με επιστήμονες στο εξωτερικό, ενημερώνεται από τις επιστημονικές ανακοινώσεις και γενικά ο κ. Τσιόδρας, μπορεί να μην εμφανίζεται με τον κ. Χαρδαλιά στην τηλεόραση, αλλά βρίσκεται συνεχώς απέναντι στον φονικό ιό.

***
Μάσκα συνεχώς και παντού

Οπως μου λέει ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο κ. Τσιόδρας έρχεται στο υπουργείο Υγείας πολλές φορές νωρίτερα ακόμα και από την πολιτική ηγεσία. Τόσο νωρίς. Ολο το διάστημα που παραμένει στο υπουργείο (και μένει εκεί πολλές ώρες) φορά τη μάσκα του. Δεν την βγάζει ποτέ. Ωσάν να θέλει να δώσει το καλό παράδειγμα. Κλειστός χώρος, σου λέει, η μάσκα είναι απαραίτητη. Αλλά και στις δημόσιες εμφανίσεις του φοράει μάσκα. Πήγε να παρακολουθήσει τους Πέρσες στην Επίδαυρο, εμφανίστηκε μα μάσκα (καθώς και η σύζυγός του). Πήγε στο Μαξίμου σε τηλεδιάσκεψη, έβαλε μάσκα και ήταν ο μονός με μάσκα απ΄όλο το πάνελ. Ενα άλλο χαρακτηριστικό του που πρόσεξαν οι συνεργάτες του κ. Τσιόδρα είναι ότι αποφεύγει να αγγίζει οτιδήποτε. Αποφεύγει να ακουμπάει τα χέρια του στο τραπέζι ή να αγγίζει αντικείμενα.

***
Ελάτε στις ΜΕΘ να δείτε εάν υπάρχει ο κορωνοϊός

Για όλους αυτούς που αμφισβητούν την ύπαρξη του φονικού ιού Covid-19 και για όσους ισχυρίζονται ότι κορωνοϊός δεν υπάρχει και ότι είναι απλώς μια γρίπη, απαντά η καθηγήτρια Εντατικολογίας Αναστασία Κοτανίδου: «Όποιος νομίζει ότι δεν υπάρχει κορωνοϊός ας έλθει μια μέρα στις ΜΕΘ, να δει τους δια σωληνωμένους για να διαπιστώσει πόσο επιθετικός είναι αυτός ο ιός». Κατά την καθηγήτρια Εντατικολογίας έχουν αυξηθεί οι εισαγωγές στα νοσοκομεία γιατί έχουν αυξηθεί τα κρούσματα. Ερχονται, όμως όλοι στα νοσοκομεία, ακόμα και αυτοί που έχουν ήπια συμπτώματα ή είναι τελείως ασυμπτωματικοί. Πρώτα (τον Μάρτιο και τον Απρίλιο) η σύσταση ήταν όλοι αυτοί ( ασυμπτωματικοί ή με ήπια συμπτώματα) να μένουν στα σπίτια τους. Σήμερα δεν υπάρχει τέτοια σύσταση. Ερχονται στα νοσοκομεία μόλις διαπιστωθούν θετικοί. Τους κρατούν δύο ή τρεις μέρες και μετά τους στέλνουν στα σπίτια τους. Και κάτι ακόμα. Το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί τα τεστ. Γίνονται 12.000 την ημέρα (μόνον στις πύλες εισόδου γίνονται 5.000 τεστ), από πολλά εργαστήρια, ενώ στη διάρκεια του lockdown γίνονταν περίπου 600 από τρία εργαστήρια.

***
Ερχονται τα ισραηλινά drones

Τα ισραηλινά drones Heron άρχισαν να φθάνουν στην χώρα μας και εγκαθίστανται στη βάση τους, στην καρδιά του Αιγαίου, στην Σκύρο, όπως με πληροφορούν από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Ηδη, όπως βεβαιώνουν αξιωματούχοι στο Πεντάγωνο έφθασαν και οι ισραηλινοί τεχνικοί που θα εκπαιδεύσουν τους Ελληνες χειριστές. Η Ελλάδα πρόκειται να ενοικιάσει ( με σύστημα leasing) αρκετά drones από το Ισραήλ τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για τη φύλαξη των συνόρων μας. Η ενοικίαση θα γίνει για τρία χρόνια και μετά το πέρας των τριών ετών, υπάρχει και οψιόν αγοράς τους.

Να σημειώσω εδώ ότι τα Heron έχουν την δυνατότητα εκτέλεσης αποστολών σε απόσταση άνω των 1.000 χιλιομέτρων από τη βάση τους. Στην ουσία θα καλύπτουν ολόκληρο των ελλαδικό χώρο (θαλάσσιο και χερσαίο). Ο εξοπλισμός τους μεταξύ άλλων περιλαμβάνει ραντάρ θαλάσσιας επιτήρησης, αισθητήρες νύχτας και προαιρετικά σύστημα ηλεκτρονικής νοημοσύνης. Πέραν των ισραηλινών αναπτύσσονται και τα ελληνικά drones από το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και από άλλους επιστημονικούς φορείς.

***
Πυραυλάκατος Βλαχάκος

Το έβδομο πλοίο κλάσης Ρουσέν, η πυραυλάκατος «Υποπλοίαρχος Παναγιώτης Βλαχάκος», πρόκειται να καθελκυστεί την Τετάρτη, παρουσία του υπουργού Νίκου Παναγιωτόπουλου. Πριν από λίγες ημέρες (στις 28 Ιουλίου) είχε πραγματοποιηθεί η τελετή ονοματοδοσίας της πυραυλακάτου «Υποπλοίαρχος Καραθανάσης», (της έκτης κατά σειρά τύπου Ρουσέν) η οποία διαθέτει κατευθυνόμενους πυραύλους και έχει ενταχθεί στη Διοίκηση Ταχέων Σκαφών του Πολεμικού Ναυτικού. Στις πυραυλακάτους δόθηκαν ονόματα των ηρώων των Ιμίων.

***
Σχέσεις Πολιτείας- Εκκλησίας

Ηταν μία ενδιαφέρουσα συνεδρίαση της επιτροπής «Σχέσεις Πολιτείας- Εκκλησίας» αυτή που έγινε τις προάλλες. Και τούτο γιατί, όπως με πληροφόρησαν, αποφασίστηκε η αύξηση των οργανικών θέσεων των κληρικών σε 10.400 κάτι που αποτελούσε πάγιο αίτημα της Εκκλησίας της Ελλάδος. Επιπλέον αποφασίστηκε η προώθηση του νομοσχεδίου για την εκκλησιαστική εκπαίδευση με στόχο την ενίσχυση της δευτεροβάθμιας και μετά- δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Στην προώθηση των θεμάτων της Εκκλησίας κομβικό ρόλο, όπως αναφέρουν από την Αρχιεπισκοπή, διαδραματίζει ο στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο οποίος όλο αυτό το διάστημα κρατούσε σταθερά ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας ανάμεσα στον Πρωθυπουργό και στον Αρχιεπίσκοπο. Εχει, όπως τονίζουν στην Αρχιεπισκοπή, «συμβάλει αποφασιστικά στη διασφάλιση των ασφαλιστικών εργασιακών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των κληρικών κάτι που ο ΣΥΡΙΖΑ έπαιξε στα ζάρια». Σημαντικός επίσης ήταν ο ρόλος του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη και της υπουργού Παιδείας Νίκη Κεραμέως.