Από χθες είναι ανοιχτή η πλατφόρμα μέσω της οποίας μπορούν, όσοι έχουν δάνειο με υποθήκη την πρώτη κατοικία και έχουν πληγεί από την πανδημία του κορωνοϊού, να υποβάλουν αίτηση προκειμένου να τύχουν επιδότηση της δόσης του δανείου τους η οποία φτάνει έως και το 90%.

Η πλατφόρμα αναμένεται να παραμείνει ανοιχτή έως το τέλος Σεπτεμβρίου, ενώ εντός του Οκτωβρίου θα ολοκληρωθεί η διαδικασία επιλογής των δανειοληπτών και να ξεκινήσουν οι σχετικές πληρωμές.

Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» και τους Ντίνο Σιωμόπουλο και Τζωρτζίνα Μαλλιαρόζη ο δικηγόρος Δημήτρης Λυρίτσης, ανέφερε πως «πρόκειται για μια εύχρηστη πλατφόρμα, που ο πολίτης πρέπει απλώς σε κάθε του βήμα να προσέχει τα στοιχεία που βάζει. Χρειάζεται συνεχώς έλεγχος, γιατί ένα λάθος μπορεί να οδηγήσει σε ακύρωση της αίτησης και να ξεκινήσουμε εκ νέου τη διαδικασία».

Σύμφωνα με τον κ. Λυρίτση στην προηγούμενη αίτηση για την προστασία της κύριας κατοικίας είχαν γίνει πολλά λάθη σε ό,τι αφορά στην ανάκτηση των στοιχείων. «Ένα νούμερο, ένα κόμμα στη διεύθυνση μπορεί να ακυρώσει μια αίτηση», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως «από την στιγμή που γίνεται οριστική υποβολή αιτήσεως δεν ακυρώνεται».

Υπογράμμισε δε ότι για πρώτη φορά εξυπηρετούνται και οι ενήμεροι δανειολήπτες, για τους οποίους υπάρχει κρατική επιδότηση της μηνιαίας δόσης, η οποία ξεκινά από 90% για το πρώτο τρίμηνο, 80% για το δεύτερο και 70% για το τρίτο τρίμηνο και το ανώτατο όριο της επιδότησης ορίζεται σε 600 ευρώ. Για τους δανειολήπτες με κόκκινα δάνεια η κρατική επιδότηση ξεκινά από 80% για το πρώτο τρίμηνο και μειώνεται σε 70% για το δεύτερο και 60% για το τρίτο τρίμηνο.

Η διαδικασία

Οι δανειολήπτες θα μπορούν να εισέρχονται στη νέα πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους χρησιμοποιώντας τους κωδικούς του Taxisnet και να δηλώνουν ποια είναι η πρώτη τους κατοικία, κάνοντας τα παρακάτω βήματα.

Το πρώτο βήμα είναι να μπουν στην ιστοσελίδα της Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, keyd.gov.gr. Μπαίνοντας στην ιστοσελίδα, επιλέγουν το «Προστασία Πρώτης Κατοικίας».

Η επόμενη επιλογή είναι η «Αίτηση υπαγωγής στη διαδικασία συνεισφοράς Δημοσίου στην αποπληρωμή δανείων με εξασφάλιση στην κύρια κατοικία».

Ακολουθεί η «είσοδος στην υπηρεσία», ενώ πατώντας στο συγκεκριμένο πλαίσιο, οδηγούνται στην κατηγορία «Επιδότηση δανείων κύριας κατοικίας πληγέντων κορωνοϊού».

Εκεί θα πρέπει να πατήσουν ξανά το πλαίσιο «Είσοδος στην υπηρεσία» και μετά να συμπληρώσουν πάλι τους κωδικούς του Taxisnet και μετά να πατήσουν «Σύνδεση».

Τότε, εμφανίζεται ένα κείμενο «δήλωση άρσης φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου», όπου χρειάζεται να πατήσουν «Συμφωνώ», προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία.

Στη συνέχεια ακολουθεί η σελίδα με τα στοιχεία της αίτησης. Εκεί συμπληρώνουν τα στοιχεία τους, όπως επίσης και τα στοιχεία επικοινωνίας (μέσω των οποίων θα σταλεί ένας κωδικός επιβεβαίωσης για ασφάλεια).

Αφού συμπληρώσουν τον κωδικό ασφαλείας, ακολουθούν τα στοιχεία της ακίνητης περιουσίας και η διαδικασία ολοκληρώνεται με την υποβολή της αίτησης.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως το σύστημα αντλεί τα υπόλοιπα στοιχεία για τα δάνεια και τη δραστηριότητα των δανειοληπτών από την ΑΑΔΕ και σε συνεργασία με τις τράπεζες θα πραγματοποιείται έλεγχος και διασταύρωση των στοιχείων προκειμένου να καθοριστεί αν ο αιτών είναι επιλέξιμος ή όχι.