Η εξαφάνιση μελισσών από πολλές αγροτικές περιοχές του κόσμου περιορίζει την παραγωγή ορισμένων τροφίμων και πλήττει τη σοδειά, σύμφωνα με νέα μελέτη. Η μείωση του πληθυσμού επικονιαστών αναμένεται να έχει σοβαρές συνέπειες στην παγκόσμια διατροφική αλυσίδα.

Οι μέλισσες απειλούνται με εξαφάνιση. Ο περιορισμός των εκτάσεων άγριων λουλουδιών, η χρήση τοξικών ζιζανιοκτόνων και η κλιματική αλλαγή συμβάλλουν στην τραγική μείωση του πληθυσμού τους.

Επιπλέον, ολοένα και περισσότερες ασθένειες προσβάλλουν ολόκληρα μελίσσια.

Το γεγονός αυτό οδηγεί σε απώλεια του 75% των παγκόσμιων καλλιεργειών τροφίμων που εξαρτώνται άμεσα από επικονιαστές.

«Η κατάσταση είναι ήδη κρίσιμη και όπως όλα δείχνουν βρισκόμαστε μόνο στην αρχή. Η μελέτη αποδεικνύει ότι αυτό δεν είναι ένα πρόβλημα που θα μας απασχολήσει τα επόμενα 10 με 20 χρόνια, καθώς συμβαίνει αυτή τη στιγμή».

Σύμφωνα με την Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, το ποσοστό αγροτικών διατροφικών προϊόντων που εξαρτώνται από τους επικονιαστές και άλλα έντομα, έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια κατά 300%.

Κατά συνέπεια, η εξαφάνιση των μελισσών μπορεί να προκαλέσει μεγάλες ελλείψεις σε ζωτικής σημασίας σοδειές, όπως μήλα, πορτοκάλια, κεράσια και πολλά λαχανικά. Γι’αυτό οι ειδικοί επισημαίνουν πως θα πρέπει να ληφθούν άμεσα στοχευμένα μέτρα για την προστασία τους.