Από την Παρασκευή μέχρι τις 14 Αυγούστου η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα βρίσκεται στη Νάξο για τις θερινές της διακοπές. Οσο εκείνη θα χαλαρώνει μακριά από τις προεδρικές της υποχρεώσεις, κάποιοι άλλοι θα τσουρουφλίζονται στην Αθήνα περιμένοντας τον ανασχηματισμό. Σύμφωνα με πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου, το βασικό Υπουργικό Συμβούλιο θα μείνει ίδιο και ο Πρωθυπουργός θα κάνει περιορισμένες και στοχευμένες αλλαγές. Σε αυτές όμως πιθανολογείται ότι θα περιλαμβάνονται και κάποιοι βουλευτές της ΝΔ. Ωστόσο, κανένας από τους γνωρίζοντες δεν αποκλείει κανένα ενδεχόμενο, με αποτέλεσμα αυτός ο «μη ανασχηματισμός», όπως τον λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, να έχει αποκτήσει δυσανάλογο με τη σημασία του σασπένς. Στις αρχές της εβδομάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έρθει στην Αθήνα για λίγες ημέρες από τα Χανιά, στα οποία θα επιστρέψει την Παρασκευή, και κανένας δεν βάζει το χέρι του στη φωτιά ότι δεν θα κάνει τις αλλαγές που σκέπτεται στην κυβέρνηση, οι οποίες θα είναι περιορισμένες και θα σχετίζονται με τη διαχείριση του πακέτου των 32 δισ. ευρώ και με την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος κορωνοϊού.

Οποτε και αν γίνουν οι αλλαγές αυτές, τώρα ή μετά τον Δεκαπενταύγουστο, θεωρείται βέβαιη η αναβάθμιση του υφυπουργού Θεόδωρου Σκυλακάκη σε αναπληρωτή υπουργό, με πιθανότερο διάδοχό του τον γενικό γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής Θάνο Πετραλιά, ενώ ακούγεται έντονα και η αναβάθμιση σε αναπληρωτή υπουργό του υφυπουργού Ανάπτυξης Νίκου Παπαθανάση. Στο υπουργείο Περιβάλλοντος αναμένεται να καλυφθεί η θέση του υφυπουργού Γεράσιμου Θωμά, ο οποίος παραιτήθηκε για να αναλάβει γενικός διευθυντής Φορολογίας και Τελωνειακής Ενωσης στην Κομισιόν. Αντιθέτως, κενή φαίνεται ότι θα μείνει η θέση του επίσης παραιτηθέντος για προσωπικούς λόγους υφυπουργού Δικαιοσύνης Δημητρίου Κράνη. Αν οι αλλαγές γίνουν τις προσεχείς ημέρες, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να επιστρέψει στην Αθήνα για την ορκωμοσία των νέων μελών της κυβέρνησης. Τα χρονικά περιθώρια είναι ούτως ή άλλως στενά, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης την ερχόμενη Πέμπτη θα επισκεφθεί τη Χάλκη και κατόπιν θα πάει στα Χανιά μέχρι τις 17 Αυγούστου. Με τόσες υποχρεώσεις που θα κουβαλήσει μαζί του – συσκέψεις για τον κορωνοϊό, ελληνοτουρκικά κ.ά. – δύσκολα θα ξεκουραστεί, αλλά ίσως του επιβάλλουν πιο χαλαρούς ρυθμούς οι συνεργάτες του και οι υπουργοί. Από τώρα μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο θα είναι μια περίοδος ανάπαυλας για την κυβέρνηση, καθώς με την επιστροφή ξεκινά μια πολύ δύσκολη και απαιτητική περίοδος.

Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου ξεκινούν οι διερευνητικές επαφές Αθήνας – Αγκυρας. Ο κορωνοϊός αποτελεί διαρκή ανησυχία και επιπλέον ανοίγουν τα σχολεία και χρειάζεται να γίνουν προμήθειες αντιγριπικών εμβολίων. Ως τις 24 Αυγούστου πρέπει να έχει παραδοθεί, από τους συμμετέχοντες στη νέα δομή για το Ταμείο Ανάκαμψης, το πρώτο αναπτυξιακό σχέδιο το οποίο θα αποτελέσει τμήμα της ομιλίας του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Αύριο ή την Τρίτη θα γίνει η πρώτη επίσημη συνεδρίαση της πενταμελούς Εκτελεστικής Επιτροπής για την εκπόνηση του αναπτυξιακού σχεδίου και θα ακολουθήσει ένα brainstorming με τα μέλη των πέντε ομάδων εργασίας. Τα πέντε μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής, που αποτελούν μια σφικτή ομάδα η οποία εργάζεται ήδη από τις 10 Ιουλίου, θα αναλάβουν να παρακολουθούν από μια ομάδα εργασίας. Ο Θεόδωρος Σκυλακάκης την «πράσινη» ανάπτυξη, ο Ακης Σκέρτσος την ψηφιακή πολιτική, ο Μιχάλης Αργυρού την απασχόληση, ο Δημήτρης Σκάλκος τις υποδομές και ο Αλέξης Πατέλης την ανάπτυξη. Ο προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού θα αναλάβει και την επαφή με τις Βρυξέλλες και την Κομισιόν, που ακόμα δεν έχει καταλήξει ούτε στο οργανωτικό σχήμα το οποίο θα τεθεί υπό την εποπτεία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ούτε στους κανόνες λειτουργίας του Ταμείου Ανάκαμψης.

Μουτζούρες στο Αιγαίο

Στις 15 Αυγούστου η κυρία Σακελλαροπούλου θα επισκεφθεί τη Μυτιλήνη. Οι επισκέψεις των Προέδρων της Δημοκρατίας είναι τιμητικές για έναν τόπο, αλλά ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, όπως έχει δείξει και στο παρελθόν, δεν καταλαβαίνει ούτε από ευγένεια ούτε από ευπρέπεια. Πριν από λίγους μήνες είχε προσβάλει δημοσίως τον Πρωθυπουργό, τώρα αντιδρά στην επίσκεψη της Προέδρου επειδή θα παραστεί στα εγκαίνια του κέντρου υγείας στη Μόρια, σε χώρο που νοικιάστηκε και θα εξοπλιστεί με χρήματα της ολλανδικής κυβέρνησης, γιατί κατά τη γνώμη του θα συμβάλει στην παραμονή του ΚΥΤ προσφύγων στη θέση του. Η παρέμβαση του περιφερειάρχη στη διαμόρφωση του προγράμματος της Προέδρου της Δημοκρατίας είναι πρωτοφανής και έχει ενοχλήσει το Μέγαρο Μαξίμου, για τον πρόσθετο λόγο ότι ο ανεξέλεγκτος Κώστας Μουτζούρης είναι σαρξ εκ της σαρκός της ΝΔ.

Τι κομίζει ο Γερμανός

Αύριο, Δευτέρα, ο Νίκος Δένδιας θα υποδεχθεί στο γραφείο του έναν άνθρωπο που δεν αποκλείεται να μας απασχολήσει πολύ τα επόμενα χρόνια. Πρόκειται για τον πρωθυπουργό του γερμανικού κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Αρμιν Λάσετ. Ο κ. Λάσετ είναι Χριστιανοδημοκράτης και είναι μεταξύ των διεκδικητών της ηγεσίας της CDU μετά την ανακοίνωση της Ανγκελα Μέρκελ ότι αποχωρεί, αλλά και την αποτυχία της αρχικής διαδόχου της, της Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ, να αντέξει στον δύσκολο αυτόν θώκο. Ο γερμανός πολιτικός, ηγέτης ενός εκ των ισχυρότερων ομοσπονδιακών κρατιδίων, πέραν του έλληνα υπουργού Εξωτερικών, θα επισκεφθεί επίσης τον καταυλισμό προσφύγων της Μόριας στη Λέσβο. Ο λόγος είναι απλός. Πέραν του γενικότερου γερμανικού ενδιαφέροντος για το Μεταναστευτικό, η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία υποδέχθηκε επίσης ασυνόδευτους ανηλίκους από την Ελλάδα στο πλαίσιο της κοινής πρωτοβουλίας της ελληνικής κυβέρνησης (αρμόδιος για την εκτέλεση της οποίας είναι ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργος Κουμουτσάκος) και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στο υπουργείο Εξωτερικών πάντως φαίνεται να αντιλαμβάνονται και τη στενή σχέση ποδοσφαίρου και πολιτικής. Και δεν αναφέρομαι μόνο στη μάσκα προστασίας με το έμβλημα του Παναθηναϊκού (που οφείλω να παραδεχθώ ότι με στενοχώρησε…) την οποία φόρεσε ο Νίκος Δένδιας κατά τη συνάντησή του με την ισπανίδα ομόλογό του Αράντσα Γκονζάλεθ Λάγια, αλλά και στο γεγονός ότι ο έλληνας υπουργός έλαβε και μανικετόκουμπα με το πρόσωπο του θρυλικού Φέρεντς Πούσκας από τον ούγγρο συνάδελφό του Πίτερ Σιχάρτο λίγες ημέρες νωρίτερα. Με την κυρία Γκονζάλεθ Λάγια τα πράγματα είναι ελαφρώς πιο περίπλοκα βέβαια… Μαθαίνω ότι εκείνη υποστηρίζει τη Ρεάλ Σοσιεδάδ, ενώ τα αδέλφια της την άλλη και πιο γνωστή Ρεάλ, τη Ρεάλ Μαδρίτης, που έχει και σχέσεις με τον Παναθηναϊκό… Θέλω να ελπίζω ότι η αβροφροσύνη Δένδια θα επιφέρει και μία στροφή της Μαδρίτης προς πιο φιλελληνικές σχέσεις στα ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου.

Οι Γάλλοι επιμένουν για τις φρεγάτες

Η υπόθεση της προμήθειας των φρεγατών Belh@rr@ δεν έχει, όπως μαθαίνω, οριστικά τελειώσει. Το Παρίσι εμφανίζεται αποφασισμένο να επιμείνει για την πώλησή τους, κάτι που, όπως πληροφορούμαι, επιβεβαίωσε η γαλλίδα υπουργός Εθνικής Αμυνας Φλοράνς Παρλί στην πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον έλληνα ομόλογό της Νίκο Παναγιωτόπουλο την περασμένη Πέμπτη. Οι Γάλλοι αναμένεται να επανέλθουν με νεότερες προτάσεις τον προσεχή Σεπτέμβριο, καθώς το υψηλό κόστος της προμήθειας λειτουργεί ανασχετικά. Από την άλλη πλευρά, βέβαια, η Γαλλία εξακολουθεί να αποτελεί κρίσιμο στρατηγικό εταίρο για τη χώρα μας έναντι της Αγκυρας και αυτό δεν περνά διόλου απαρατήρητο.

Οι διακοπές του Στουρνάρα

Ξέρετε με ποιον θα κάνει «παρέα» στις διακοπές του ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας (φωτογραφία); Με τον Ολι Ρεν, πρώην επίτροπο οικονομικών στα πέτρινα χρόνια των μνημονίων και σήμερα συνάδελφό του, αφού είναι ο κεντρικός τραπεζίτης της Φινλανδίας. Στις διακοπές του στη Σύρο ο κ. Στουρνάρας θα έχει «συντροφιά» όχι βεβαίως τον ίδιο τον επίτροπο αλλά το βιβλίο του, που έχει τίτλο «Βαδίζοντας στην κόψη του ξυραφιού», το οποίο μόλις εκδόθηκε και αναφέρεται στις οικονομικές κρίσεις. Δεν γνωρίζω πόσο σκοπεύει να μείνει στη Σύρο ο κ. Στουρνάρας, αλλά έμαθα ότι πήρε μαζί του και άλλα βιβλία για να διαβάσει, όπως αυτό του γάλλου πρώην τραπεζίτη και πρώην διευθυντή του ΔΝΤ Ζακ ντε Λαροσιέ για τις χρηματοοικονομικές κρίσεις, καθώς και ένα ιστορικό βιβλίο. Είναι του συγγραφέα Αντριου Ρόμπερτς με τίτλο «Ηγεσία πολέμου από ηγέτες που έγραψαν Ιστορία». Στο εξώφυλλο έχει τη φωτογραφία του Τσόρτσιλ με στρατιωτική στολή καπνίζοντας ένα τεράστιο πούρο, αλλά ξεφυλλίζοντάς το βρίσκεις ιστορίες για τον Μέγα Ναπολέοντα, τον Χίτλερ, τη Θάτσερ, τον Στάλιν, τον Ντουάιτ Αϊζενχάουερ, τον Οράτιο Νέλσον, τον Ντε Γκωλ και τον Μαντέλα.