Αυξημένος παραμένει ο αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα, με τα 75 νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν την Κυριακή – μετά το σοκ των 110 κρουσμάτων του Σαββάτου – να μην αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού στην κυβέρνηση.

Η έξαρση των κρουσμάτων βρίσκει σε συναγερμό την κυβέρνηση, η οποία θέλει να περάσει το μήνυμα της αφύπνισης των πολιτών, καθώς και ότι η χαλάρωση είναι επικίνδυνη.

Πράγματι, έπειτα από τους δύσκολους μήνες του lockdown, οι πολίτες – και δη οι πιο νέοι εξ αυτών – έχουν την ανάγκη να ξεδώσουν εν μέσω του καλοκαιριού. Όπως είχε αναφέρει και ο ΠΟΥ, και όπως δείχνουν και τα επιδημιολογικά δεδομένα του ΕΟΔΥ με την πτώση της μέσης ηλικίας των κρουσμάτων στα 45 έτη, ο ιός πλέον κυκλοφορεί και μεταδίδεται κυρίως από τους νεότερους σε ηλικία, οι οποίοι μπορεί όντας ασυμπτωματικοί να βγουν έξω και να συναθροιστούν διασπείροντας έτσι περαιτέρω την πανδημία.

Από την άλλη, ερωτήματα τίθενται και για τη διαχείριση από την κυβέρνηση των τελευταίων μηνών, από τη στιγμή δηλαδή που άρχισε η άρση των περιοριστικών μέτρων. Ο Μάιος ήταν σίγουρα ένας δοκιμαστικός μήνας, κατά τον οποίο με διστακτικά βήματα η κοινωνία επέστρεφε στην κανονικότητα.

Μπορεί το άνοιγμα του τουρισμού να μην ήταν τόσο επικίνδυνο όσο αρχικά νόμιζαν οι πολίτες, ωστόσο ήταν η αφορμή για να εισέλθουν ξένα κρούσματα στη χώρα μας και στη συνέχεια να υπάρξει εγχώρια διασπορά. Αυτό το γεγονός, σε συνδυασμό με τους ελλιπείς ελέγχους και την αδυναμία να υπάρξουν αποστάσεις σε χώρους όπως τα ΜΜΜ, σαφώς δεν επιδεικνύουν χαλαρότητα ή άρνηση συμμόρφωσης εκ μέρους των πολιτών.

Εξάλλου, έκπληξη και κριτική προκάλεσε και το γεγονός ότι μία μέρα μετά την ανακοίνωση των 110 κρουσμάτων, ανακοινώθηκε επίσης και η αύξηση των επιτρεπόμενων επιβατών στα πλοία. Η κυβέρνηση κέρδισε τα εύσημα για τη διαχείριση του πρώτου κύματος της πανδημίας και επιθυμεί να συνεχίσει το «success story» της Ελλάδας απέναντι στον κορωνοϊό, οπότε δεν αποκλείεται να τεθούν και τα παραπάνω ζητήματα στις τηλεδιασκέψεις.

Κωδικός «αφύπνιση» από το Μαξίμου

Πάντως, η κατάσταση αξιολογείται σοβαρή όχι όμως δραματική, όπως κρίνει η κυβέρνηση. «Δεν μπορεί να υπάρχει κανενός είδους εφησυχασμός» έλεγαν κυβερνητικές πηγές.

Οι ειδικοί εστιάζουν σε γάμους, μπαρ και εργοστάσια όπου είναι δυνητικά γεγονότα υπερμετάδοσης του ιού. Οι έλεγχοι αναπροσαρμόζονται διαρκώς τόσο γεωγραφικά όσο και ποιοτικά με στόχο την τήρηση των μέτρων.

Στόχος της κυβέρνησης, μετά την έξαρση των κρουσμάτων που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες είναι να αφυπνιστεί η κοινή γνώμη στην ανάγκη να τηρούνται τα μέτρα προστασίας και να αποφεύγονται οι συνωστισμοί, οι οποίοι θεωρούνται ο βασικός παράγοντας εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Για τον λόγο αυτό, θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση τόσο στην ενημέρωση της κοινής γνώμης, αλλά και στους ελέγχους και την επιβολή κυρώσεων, προκειμένου να αποτραπεί η χαλάρωση των πολιτών.

Ταυτόχρονα, τα δεδομένα της πορείας του κορωνοϊού θα αξιολογούνται συνεχώς ώστε να λαμβάνονται αναλόγως και αποφάσεις για τη λήψη μέτρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αύριο, Δευτέρα στις 9:30 το πρωί θα γίνει η τηλεδιάσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την αξιολόγηση της κατάστασης της επιδημίας στη χώρα.

Η τηλεδιάσκεψη αυτή θα γίνεται τρεις φορές την εβδομάδα, Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή, για όλο τον Αύγουστο, κατά πληροφορίες.

Από αύριο, επίσης, τίθεται σε ισχύ το νέο μέτρο για τους όρθιους στα μπαρ.

Γώγος: Επικίνδυνη κατάσταση – Δεν αρκεί μόνο η μάσκα

Είμαστε σε μια φάση μεγάλης έξαρσης, προειδοποιεί ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε στη χρήση της μάσκας.

Ο καθηγητής τόνισε πως αυτή τη στιγμή είμαστε σε μια σημαντική αύξηση, στα επίπεδα του Μαρτίου, αλλά τα περισσότερα κρούσματα οφείλονται και στο γεγονός ότι γίνονται τριπλάσια τεστ.

«Αν το δούμε δυναμικά, τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται και μπορούν να οδηγήσουν και σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις αν δεν πάρουμε εγκαίρως τα μέτρα μας. Αν το δούμε ποιοτικά, μεγάλος αριθμός κρουσμάτων προέρχεται από τα clusters, δηλαδή συσσωρεύσεις κόσμου, όπου μεταδίδεται πολύ γρήγορα ο ιός. Όλα αυτά έχουν αρχίσει και δημιουργούν τις “κόκκινες” γραμμές», είπε ο κ. Γώγος μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Όπως, μάλιστα, εξήγησε, αν συνεχίσουμε έτσι ο δείκτης R θα φτάσει το 1.

Óôéãìéüôõðï áðü ôï êÝíôñï ôçò ÁèÞíáò ôï ÓÜââáôï 1 Áõãïýóôïõ 2020. Ç æÝóôç êáé ç äõóöïñßá Þñèáí íá ðñïóôåèïýí óôá íÝá ìÝôñá ðïõ åðéâÜëëïõí ïé áñ÷Ýò ãéá ìåßùóç ôùí êñïõóìÜôùí êïñïíïúïý óôçí ÁèÞíá êáé ôçí õðüëïéðç ÷þñá. Ç ðëåéïøçößá ôùí êáôïßêøí öïñÜ ìÜóêá áêüìá êáé óôï äñüìï êáé ü÷é ìüíï óå êëåéóôïýò ÷þñïõò üðùò áðïöÜóéóå ç êõâÝñíçóç, Ýðåéôá áðü ôçí áýîçóç ôùí êñïõóìÜôùí ðïõ ðáñáôçñåßôáé ôéò ôåëåõôáßåò çìÝñåò.
(EUROKINISSI/ÂÁÓÉËÇÓ ÑÅÐÁÌÐÇÓ)

«Είμαστε σε μια φάση μεγάλης έξαρσης. Είμαστε στο προηγούμενο κύμα ακόμα που ανεβοκατεβαίνει. Είμαστε αυτή τη στιγμή σε μια πραγματικά επικίνδυνη φάση, η οποία πρέπει να ελεγχθεί, γιατί μπορεί να οδηγήσει σε δύσκολες καταστάσεις.», επεσήμανε.

Στη συνέχεια ο κ. Γώγος είπε πως δεν φτάνει μόνο το μέτρο της μάσκας. «Πρέπει να προσπαθήσουμε να κρατήσουμε το δεδομένο των αποστάσεων. Αν κρατήσουμε την απόσταση ελαττώνεται κατά πολύ η δυνατότητα μετάδοσης του ιού. Μην επαναπαυόμαστε στη χρήση της μάσκας.»

«Αν τηρήσουμε τα μέτρα είναι ένα είδος πιο “αθώου” lockdown, χωρίς να κάνουμε lockdown. Είναι σα να κλεινόμαστε σπίτια μας.», είπε ο καθηγητής.

Οι ειδικοί έχουν ανησυχήσει, επίσης, με τα κρούσματα σε στρατό και αστυνομία, επεσήμανε ο κ. Γώγος, ενώ προσέθεσε πως αυτό που τον προβληματίζει είναι η χαλάρωση των νέων που είναι ασυμπτωματικοί φορείς, καθώς μεταδίδουν το ιό. «Πρέπει να καταλάβουν ότι αυτή τη στιγμή στην πανδημία ότι είναι κεντρικός μοχλός στη διαχείριση. Έρχεται ο χειμώνας. Ο,τιδήποτε συμβεί αυτή τη στιγμή θα το βρούμε μπροστά μας.»

75 νέα κρούσματα

Συνολικά 75 νέα κρούσματα κορωνοϊού ανακοίνωσε την Κυριακή ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) εκ των οποίων τα 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4.662, εκ των οποίων το 54.7% αφορά άνδρες.

Τα 1.290 (27.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και τα 2.308 (49.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Δώδεκα συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, με διάμεση ηλικία τα 64 έτη. Δύο (16.7%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 66.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω, ενώ 128 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε δύο ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 208 θανάτους συνολικά στη χώρα. Οι 67 (32.2%) ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα NA έτη και το 95.7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο χάρτης των 75 νέων κρουσμάτων

Τα 28 από τα νέα 75 κρούσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ εντοπίζονται σε Θεσσαλονίκη και Καβάλα, 15 εκ των οποίων συνδέονται με τις δύο ήδη προσδιορισμένες εστίες.

Aναλυτικότερα:

– τέσσερα (4) κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
– πέντε (5) εισαγόμενα κρούσματα, που προσήλθαν αυτοβούλως,
– δεκαεννέα (19) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής, τρία (3) εκ των οποίων σχετίζονται με συρροή στην εθνική ομάδα υδατοσφαίρισης.
-δεκαπέντε (15) κρούσματα από την περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης, *τέσσερα (4) από τα οποία σχετίζονται με τον γάμο στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης*.
-Δεκατρία (13) κρούσματα από την περιφερειακή ενότητα Καβάλας, *έντεκα (11) από τα οποία σχετίζονται με συρροή στο εργοστάσιο επεξεργασίας κρέατος*.
-Τέσσερα (4) κρούσματα από την περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής.
-Ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Αρκαδίας.
-Ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ημαθίας.
-Ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ιωαννίνων.
-Ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Καστοριάς.
-Ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Κέρκυρας.
-Ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης.
-Ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Κορινθίας.
-Ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Πιερίας.
-Ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Χανίων.
-Δύο (2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου Κρήτης.
-Δύο (2) κρούσματα από την περιφερειακή ενότητα Ξάνθης.
-Δύο (2) κρούσματα από την περιφερειακή ενότητα Φθιώτιδας.

Τα νέα μέτρα

Αναρτήθηκε την Κυριακή στην ηλεκτρονική σελίδα του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων η απόφαση με τους αναλυτικούς κανόνες τήρησης αποστάσεων και άλλα μέτρα προστασίας σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, δημόσιες υπηρεσίες και άλλους χώρους συνάθροισης κοινού στο σύνολο της επικράτειας, προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού.

Οι διοικήσεις ιδιωτικών επιχειρήσεων, η λειτουργία των οποίων δεν έχει απαγορευθεί στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων αντιμετώπισης του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού, οφείλουν να διασφαλίζουν την τήρηση συγκεκριμένων μέτρων κατά την προσέλευση των καταναλωτών, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην απόφαση.