Στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» και τους Γιώργο Χουδαλάκη και Μαρία Κάτση, μίλησε η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου.

Ψαλιδισμένα αναδρομικά ύψους 1,4 δισ. ευρώ, αλλά όχι σε όλους τους παλιούς συνταξιούχους, θα δώσει εφάπαξ εντός του έτους η κυβέρνηση, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις.

Τα εφάπαξ ποσά θα καταβληθούν στους συνταξιούχους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα ανεξάρτητα εάν είχαν καταθέσει αγωγές ή όχι. Ωστόσο τα αναδρομικά ποσά που αποφάσισε να δώσει η κυβέρνηση θα αφορούν μόνο τις περικοπές στις κύριες συντάξεις και όχι τις περικοπές στις επικουρικές και στα δώρα.

Επιπλέον, η κυβέρνηση επιχειρεί να μπλοκάρει ένα νέο κύμα προσφυγών στη Δικαιοσύνη για διεκδικήσεις από τους συνταξιούχους με την τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή, ξεκαθαρίζοντας ότι με την καταβολή των αναδρομικών ποσών για τον 11μηνο αποσβήνονται οι αξιώσεις των συνταξιούχων.

Η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας στο «MEGA Σαββατοκύριακο», σχολίασε την απόφαση της κυβέρνησης κάνοντας λόγο για αυταρχισμό και αλαζονεία.

Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι: «Η απόφαση του ΣτΕ βγήκε πριν από ένα μήνα, όπως ξέρετε κυβέρνηση ήταν η ΝΔ».

«Η απόφαση είναι πολύ σαφής, λέει ότι οι περικοπές που έγιναν από τον κ. Βρούτση υπουργό της κυβέρνησης Σαμαρά το 2012, είναι αντισυνταγματικές. Ότι ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ, η ασφαλιστική μεταρρύθμιση, ο νόμος Κατρούγκαλου όπως ονομάστηκε θεράπευσε αυτή την αντισυνταγματικότητα από τον Μάρτιο του 2016. Οφείλονται δηλαδή αναδρομικά στους συνταξιούχους από τις περικοπές που έγιναν από τον κ. Βρούτση».

«Η απόφαση της κυβέρνησης δεν θίγει απλά τα δικαιώματα των συνταξιούχων, αλλά ενέχει κι έναν αυταρχισμό και μια αλαζονεία. Λέει ουσιαστικά στους συνταξιούχους ότι ενώ σας οφείλω 4, είναι ενδεικτικό, σας δίνω 1 και τα υπόλοιπα τρία διαγράφονται».

«Η δε τροπολογία λέει ότι όσοι πρόκειται να λάβουν τα κουρεμένα αναδρομικά δεν πρέπει να έχουν άλλο δικαίωμα και αξίωση από την κυβέρνηση. Από τα 3,9 δισεκατομμυρίων ευρώ, η κυβέρνηση ήρθε και νομοθέτησε για 900 εκατ. ενώ παράλληλα διέγραψε δια νόμου όλων των υπολοίπων αξιώσεων».

Ερωτηθείσα για τα επίπεδα ρευστότητας και το αν έχει τη δυνατότητα το κυβερνών κόμμα να δαπανήσει χρήματα στα αναδρομικά των συνταξιούχων, η κυρία Αχτσιόγλου αναφέρθηκε στην άρση του συμφώνου σταθερότητας που επιτρέπει στη χώρα να δαπανήσει χωρίς πλαφόν.

«Η κυβέρνηση είπε ότι οι συνταξιούχοι δεν δικαιούνται κάτι άλλο. Παραβίασε την απόφαση του ΣτΕ και προέβλεψε στο νόμο της όρο, ότι θα λάβετε αυτά και τίποτα άλλο.

Δεν είπε ότι δεν φτάνουν τα χρήματα, αλλά ότι ‘αυτό θα κάνω γιατί αυτό είναι το σωστό’, δηλαδή ψέματα.

Το 2020 το σύμφωνο σταθερότητας έχει ανασταλεί, δεν έχει ταβάνι δαπανών η χώρα, μπορεί να δαπανήσει χωρίς να έχει κάποιο όριο. Το ερώτημα είναι ερώτημα ρευστότητας, μπορούμε αλλά έχουμε να δαπανήσουμε;», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ άφησε ένα μαξιλαράκι ασφαλείας 37 δισ. ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι αυτό το μαξιλάρι έχει θιγεί λίγο, άρα αποθεματικά και διαθέσιμα και ρευστότητα υπάρχουν, άρα γιατί δεν τα δαπανά;

Αν δεν υπάρχει θα πρέπει η κυβέρνηση να λογοδοτήσει, που δαπανιούνται τα λεφτά;», συμπλήρωσε για να σημειώσει πως οι πολιτικές επιλογές της Νέας Δημοκρατίας θα οδηγήσουν τη χώρα σε περίοδο μακράς ύφεσης.

«Η κυβέρνηση δεν δαπανά για να στηρίξει την πραγματική οικονομία, τους μισθούς των εργαζομένων, έχουμε ραγδαία πτώση στα έσοδα. Τα επιδόματα δεν στηρίζουν την Εργασία, ήταν αντίδωρο στις αναστολές, υιοθετεί υφεσιακή πολιτική. Η Ελλάδα θα έχει μια παρατεταμένη ύφεση, έχουν γίνει οι επιλογές που της δίνουν διάρκεια».