Οι υγειονομικές αρχές της Γαλλίας επιβεβαιώνουν «αξιοσημείωτη αύξηση» της τάξης του 54% στον αριθμό των κρουσμάτων κοροναϊού σε ολόκληρη τη γαλλική ενδοχώρα εντός της τελευταίας εβδομάδας.

Η αύξηση αφορά όλες τις ηλικιακές ομάδες, όμως οι αρχές δημόσιας υγείας σημειώνουν ότι το πλέον ανησυχητικό φαινόμενο είναι η αύξηση εκείνων που αφορούν τις ηλικίες 20 έως 30 ετών. Επιπλέον έχει υπάρξει και αύξηση του αριθμού των ασθενών που νοσηλεύονται με κοροναϊό, αν και τα στοιχεία παραμένουν σταθερά στην περίπτωση εκείνων που απαιτούν εντατική θεραπεία.

Καθώς η Γαλλία προετοιμάζεται για καύσωνα, οι πολίτες ενθαρρύνονται να επιμείνουν στη χρήση μασκών παρά τις υψηλότατες θερμοκρασίες, που αναμένεται να φτάσουν τους 41 βαθμούς Κελσίου σε ορισμένες περιοχές.

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων για τις τελευταίες 24 ώρες έφτασε τα 1.377, σημειώνοντας ελάχιστη μείωση από την προηγούμενη ημέρα που είδε το πρώτο ρεκόρ κρουσμάτων μετά τον Μάιο, ενώ ο αριθμός των υπό εξέταση συρροών κρουσμάτων αυξήθηκε από τις 10 στις 151. Χθες καταγράφηκαν 16 θάνατοι από τον φονικό ιό, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών στους 30.254.

Αξιοσημείωτη αύξηση των κρουσμάτων

Σε έκθεση για το διάστημα 20 – 26 Ιουλίου, η Santé Publique France αναφέρει ότι ο αριθμός των θετικών κρουσμάτων στη Γαλλία, συμπεριλαμβανομένων των υπερπόντιων περιοχών, έχει αυξηθεί για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα, με την αύξηση να είναι «αξιοσημείωτη». Σχεδόν 458.000 ασθενείς έχουν εξεταστεί με τους 6.407 να έχουν βγει θετικοί στον ιό, αύξηση της τάξης του 44% σε σχέση με τα θετικά τεστ της περασμένης εβδομάδας.

Από εκείνος που εξετάστηκαν, σχεδόν οι 440.000 ζουν στην γαλλική ενδοχώρα, με τους 5.592 να βγαίνουν θετικοί, αύξηση 54% από την προηγούμενη εβδομάδα. Ο αριθμός των συνολικών τεστ που πραγματοποιήθηκαν αυξήθηκε κατά μόλις 27%.

«Την τριακοστή εβδομάδα, η αύξηση των θετικών κρουσμάτων είναι πολύ υψηλότερη από την αύξηση των τεστ», διαπίστωσε η έκθεση.

Περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς που βγήκαν θετικοί ήταν ασυμπτωματικοί. Επιπλέον, το 69% των θετικών κρουσμάτων αφορά άτομα ηλικίας 15 – 44 ετών, με τη μεγαλύτερη αύξηση να εντοπίζεται μεταξύ των ατόμων 20 έως 25 ετών.

Ο δείκτης R, δηλαδή ο αριθμός που δείχνει πόσα άτομα θα μολύνει κάθε φορέας του ιού κατά μέσο όρο, αυξήθηκε από το 1,35 στο 1,42.

Η αύξηση των συρροών λέγεται ότι προέκυψε ως αποτέλεσμα των μεγάλων οικογενειακών συγκεντρώσεων και άλλων δημόσιων και ιδιωτικών εκδηλώσεων.

Η αρχή δημόσιας υγείας της Γαλλίας αποδίδει την αύξηση μεταξύ άλλων και στην «απεμπόληση της συστηματικής τήρησης των μέτρων πρόληψης (τήρηση απόστασης τουλάχιστον ενός μέτρου, αποφυγή χειραψιών και εναγκαλισμών»).

Πάντως, παρά τη δραματική αύξηση των κρουσμάτων, ο Γάλλος πρωθυπουργός δήλωσε αποφασισμένος να αποφύγει πάση θυσία ένα δεύτερο lockdown, θεωρώντας πως οι συνέπειές του θα ήταν πιο συντριπτικές από εκείνες που θα απέτρεπε.

Πηγή: www.theguardian.com