Ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, καθηγητής Μικροβιολογίας στο τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας ΠΑΔΑ, μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» και τους Ντίνο Σιωμόπουλο και Τζωρτζίνα Μαλλιαρόζη για την επιτακτική ανάγκη τήρησης των μέτρων προφύλαξης για τον κοροναϊό.

Σε συναγερμό βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές με τα αυξημένα κρούσματα του κοροναϊού που καταγράφονται στην χώρα μας τις τελευταίες μέρες. Οι ειδικοί για ακόμη μία φορά κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για να αποφευχθεί μια μαζική εξάπλωση της νόσου.

«Παρά τη λαϊκή παροιμία που λέει »όπου δεν πίπτει λόγος, πίπτει ράβδος», πιστεύω ότι είναι ένα θέμα δημόσιας υγείας, και ο πληθυσμός πρέπει να πεισθεί, ότι πρέπει να υπακούσει στα μέτρα. Ο ιός βρίσκεται φωλιασμένος σε συμπολίτες μας, σε όλη τη χώρα, άρα μια στραβή κίνηση μπορεί να φέρει διασπορά», σημείωσε ο κ. Βατόπουλος.

«Να φοράμε την μάσκα, να πλαίνουμε τα χέρια μας, να κρατάμε αποστάσεις. Είναι απλά τα μέτρα, αλλά ξέρω ότι είναι και δύσκολα γιατί αντιβαίνουν στην καθημερινότητά μας ως τώρα, αλλά ο ιός μπορεί εύκολα να διασπαρεί», συμπλήρωσε καθιστώντας σαφές ότι οι όλοι οφείλουμε συνειδητά να τηρήσουμε τα μέτρα κατά της διασποράς του ιού.

Ερωτηθείς για το αν πρέπει να επιβληθούν νέα, πιο αυστηρά μέτρα, αναφορικά και στα μαγαζιά διασκέδασης, σημείωσε ότι «πρόκειται για διοικητικές λεπτομέρειες που θα πάρει η πολιτεία.

Αν γίνονται κρυφά πάρτι στη Μύκονο, πρέπει να σταματήσουν. Σε όλους τους χώρους, θα πρέπει να μην υπάρχει συνωστισμός, αν δεν πεισθεί ο κόσμος μόνος του, θα πρέπει να γίνει διά της ράβδου».

«Δεν θέλουμε να διαχωρίζουμε το υποχρεωτικά από τη σύσταση, είναι επιβεβλημένο να φορά μάσκα. Πρέπει να πειστεί μόνος του, να το κάνει».

Σχετικά με την χρήση μάσκας σε χώρους λατρείας, ο κ. Βατόπουλος ήταν ξεκάθαρος, «ο κοροναϊός δεν ξεχωρίζει χώρους»

«Πιστεύω ότι πρέπει και στους ιερούς Ναούς, να φορά ο κόσμος μάσκα. Ο κοροναϊός δεν ξεχωρίζει χώρους. Είναι σημαντικότερο να πεισθεί ο άλλος ότι αυτό γίνεται για την υγεία του».