Λίγες ώρες μετά τη νέα τουρκική NAVTEX σε θαλάσσια περιοχή εντός της κυπριακής ΑΟΖ ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε τη διαβεβαίωση ότι «η Τουρκία θα προστατεύσει τα δικαιώματά της στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».

Θα συνεχίσουμε έως τέλους να προστατεύουμε τα δικαιώματά μας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο» τόνισε, χαρακτηριστικά, όπως μετέδωσε το πρωί της Πέμπτης το πρακτορείο Anadolu.

Δεν παρέλειψε, παράλληλα, να απειλήσει με «χρήση όλων των κυριαρχικών δικαιωμάτων», επικαλούμενος ως παράδειγμα το ζήτημα της Αγίας Σοφίας. «Δεν θα διστάσουμε να χρησιμοποιήσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, όπως κάναμε με το Μεγάλο Τέμενος της Αγίας Σοφίας, το οποίο άνοιξε ξανά ως τζαμί» τόνισε, χαρακτηριστικά.

Ειδική αναφορά έκανε και στις ευρύτερες εξελίξεις της Μεσογείου, διαμηνύοντας ότι «η Τουρκία θα συνεχίσει τις προσπάθειες σε Ιράκ, Συρία και Λιβύη, προκειμένου να διασφαλίσει τη νίκη μας και τη νίκη των συμμάχων μας».

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών επεσήμανε την ανάγκη υιοθέτησης ενός συγκεκριμένου καταλόγου με κυρώσεις έναντι της Τουρκίας.

«Δεν θα ανεχθούμε παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας. Θέλουμε να υπάρξει οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Η Άγκυρα έκανε ένα θετικό βήμα, αλλά απαιτείται συνέχεια», ανέφερε ο κ. Πέτσας.

«Η Τουρκία εξέδωσε Navtex στην Κύπρο και αυτό είναι απαράδεκτο. Στηρίζουμε αταλάντευτα την Κύπρο. Ο πρωθυπουργός είχε επικοινωνία το πρωί με τον Νίκο Αναστασιάδη», πρόσθεσε.

Το πλοίο Barbaros

Το βλέμμα, τόσο της Λευκωσίας, όσο και της Αθήνας είναι εστιασμένο στο τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Barbaros» το οποίο βρίσκεται στα ανατολικά της Αμμοχώστου και της Αγίας Νάπας.

Η τουρκική Navtex έχει ισχύ έως τις 20 Σεπτεμβρίου του 2020 και αφορά τη διενέργεια σεισμογραφικών ερευνών στη θαλάσσια περιοχή των Κατεχομένων, εντός της διεθνώς αναγνωρισμένης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με το MEGA το ερευνητικό πλοίο Barbaros φέρεται να απέπλευσε από το λιμάνι που βρισκόταν αγκυροβολημένο και κατευθύνεται στις παράνομα δεσμευμένες περιοχές της Κυπριακής ΑΟΖ. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, το τουρκικό ερευνητικό συνοδεύει μια τουρκική κορβέτα.

Η κίνηση του Barbaros επιβεβαιώνεται και από το σύστημα εντοπισμού των πλοίων marinetraffic, όπου διακρίνεται να έχει βγει από το λιμάνι που βρισκόταν, χωρίς ωστόσο να δηλώνεται ο τελικός προορισμός του. Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις παραμένουν σε επιφυλακή.

Η Άγκυρα «μεταφέρει» την ένταση

Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA και τους Ντίνο Σιωμόπουλο και Τζωρτζίνα Μαλλιαρόζη μίλησαν οι κ.κ. Πολύκαρπος Αδαμίδης, καθηγητής Κοινοτικού Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων στην Σχολή Ευελπίδων και Δημήτρης Καιρίδης, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Παντείου Πανεπιστημίου και βουλευτής της ΝΔ, αναφορικά με τις εξελίξεις στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας.

«Οι Τούρκοι ακολουθούν την τακτική μια στο καρφί και μια στο πέταλο. Εφόσον απέσυραν για ένα τουλάχιστον μήνα το Ορούτς Ρέις, τελικά απέστειλαν στα ανοιχτά της Αμμοχώστου, το γεωτρύπανό τους το Μπαρμπαρός. Οι Τούρκοι δοκιμάζουν τα νεύρα μας και τα αντανακλαστικά μας. Λένε ότι αφού η περιοχή αυτή αποτελεί τη θαλάσσια προβολή της κατεχόμενης Αμμοχώστου, έχουν κάθε δικαίωμα για έρευνας. Ξεκίνησαν με την Αγία Σοφία, συνέχισαν με το Ορούτς Ρέις, και τώρα με την αποστολή του Μπαρμπαρός στα ανοιχτά της Αμμοχώστου», σημείωσε ο κ. Αδαμίδης.

«Πιστεύω ότι οι Τούρκοι θα κλιμακώσουν τις προκλήσεις. Η δική μας αντίδραση πρέπει να είναι ότι παραμένουμε σε εγρήγορση, με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα. Είμαστε αποφασισμένοι και το έχουμε αποδείξει. Να κατοχυρώσουμε και να προασπίσουμε τα δικαιώματά μας», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Εμείς ως χώρα ουδέποτε ήμασταν ενάντια στον διάλογο. Διάλογος πάντα μέσα σε ένα πλαίσιο, αυτό του Διεθνούς Δικαίου. Το μόνο θέμα είναι ο καθορισμός της υφαλοκρηπίδας με ένα πλαίσιο κανόνων από το Δίκαιο της Θάλασσας. Έχουμε καταδείξει ότι και την ετοιμότητα έχουμε, και τα μέσα, και την αποτρεπτική ικανότητα. Όταν το απαιτήσουν οι καιροί έχουμε την υποχρέωση να κάνουμε χρήση αυτών των μέσων», τόνισε ο κ. Αδαμίδης στη συνέχεια, επισημαίνοντας ότι «είναι ένας προβλέψιμος μετρ εντυπώσεων ο Ερντογάν. Από τη μία αλλάζει το καθεστώς της Αγίας Σοφίας, και από την άλλη σε μια λεγόμενη ένδειξη καλής θέλησης επιτρέπει το αυτονόητο την λειτουργία στην Παναγία Σουμελά. Είναι ένας εξαιρετικά προβλέψιμος μετρ εντυπώσεων».

Αναφορικά με το αν έχουμε συμμάχους στο πλευρό μας απέναντι στην Τουρκία, ο ίδιος είπε ότι «τη σπουδαιότητα της Τουρκίας για τις δυτικές συμμαχίες δεν μπορεί κανείς να την αμφισβητήσει. Ο Ερντογάν είναι ένας ικανότατος πολιτικός. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, όμως, ότι το State Department καταδίκασε την αποστολή του Μπαρμπαρός στα ανοιχτά της Κύπρου».

«Είχαμε μια αναδίπλωση της Τουρκίας στο ελληνικό μέτωπο, χάρη στην ελληνική αποφασιστικότητα. Υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας για μια υποτίθεται συνεννόηση. Ήμαστε πάντοτε υπέρ του διαλόγου με βάση το Διεθνές Δίκαιο. Νομίζω όμως ότι η Τουρκία θα επανέλθει. Ήδη αυτά που κάνει στην Κύπρο είναι ανησυχητικά. Η Τουρκία επιχειρεί να διασπάσει την Ελλάδα από την Κύπρο. Οι Τούρκοι θεωρούν ότι η Ελλάδα έχει την ίδια επιρροή στους Ελληνοκύπριους που έχουν αυτοί στους Τουρκοκύπριους. Δεν μπορούν να κατανοήσουν ότι έχουμε να κάνουμε με μία ανεξάρτητη κυβέρνηση. Εμείς επαναλαμβάνουμε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ένα ανεξάρτητο κράτος», είπε από την πλευρά του ο κ. Καιρίδης.

«Εμείς έχουμε απόλυτα συγκεκριμένη στρατηγική που είναι και ευρωπαϊκή. Τα κυριαρχικά δικαιώματα κάθε κράτους μέλους πρέπει να γίνονται απολύτως σεβαστά. Η Τουρκία είναι ταραχοποιός τόσο στο Αιγαίο όσο και στην ανατολική μεσόγειο, και η στάση της ΕΕ πρέπει να είναι ενιαία εναντίον της», συνέχισε ο ίδιος.

«Δεν πρέπει να παρασυρόμαστε από την όποια χειρονομία καλής θέλησης, όπως αυτή με την Παναγία Σουμελά. Η Αγία Σοφία της Κωνσταντινόπουλος ήταν μόνο ένας κρίκος σε μια μακριά αλυσίδα, είχαν προηγηθεί άλλες εκκλησίες. Έχουμε μια διαρκή διολίσθηση της Τουρκίας. Υπάρχει συνολικό πρόβλημα με τον Ερντογάν. Θέλουμε τη διεθνή κινητοποίηση και υπάρχει διαρκής αντίδραση που νομίζω ότι θα ενταθεί», κατέληξε ο κ. Καιρίδης.

Δένδιας: Το Barbaros παραβιάζει την κυπριακή ΑΟΖ

Μήνυμα στήριξης προς της Κυπριακή Δημοκρατία έστειλε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κάνοντας λόγο για κατάφωρη παραβίαση της κυπριακής ΑΟΖ από την τουρκική πλευρά μέσω του Barbaros, το οποίο πλέει πλέον ανοικτά της Αμμοχώστου.

O Νίκος Δένδιας, o οποίος είχε σήμερα νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό AΝΤ1 τόνισε πως το Barbaros παραβιάζει κατάφωρα την κυπριακή ΑΟΖ και έστειλε το μήνυμα πως η Ελλάδα θα στηρίξει την Κυπριακή Δημοκρατία με όποιο τρόπο ζητήσει. Επί παραδείγματι, ανέφερε, με την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας.

Παράλληλα ο κ. Δένδιας σκιαγράφησε το πλαίσιο και το αντικείμενο διαλόγου της Ελλάδας με την Τουρκία, καθιστώντας σαφές πως η διαφορά μας με τη γείτονα είναι η υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο και οι υπερκείμενες θαλάσσιες ζώνες, δηλαδή η ΑΟΖ.