Στην κυπριακή ΑΟΖ διοχετεύει την ένταση που επικρατεί στην Ανατολική Μεσόγειο η Άγκυρα, τέσσερις ημέρες μετά την αποχώρηση των τουρκικών πλοίων από την περιοχή νοτίως του Καστελορίζου και την ακύρωση της μετάβασης του «Ορούτς Ρέις» στην περιοχή. Από σήμερα το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Μπαρμπαρός» βρίσκεται στα ανοικτά της κατεχόμενης πόλης της Αμμοχώστου, όπου θα διεξάγει έρευνες για εντοπισμό υδρογονανθράκων.

Το τουρκικό ερευνητικό συνοδεύει και βοηθητικό σκάφος, ενώ σύμφωνα με σχετική NAVTEX, οι σεισμογραφικές έρευνες στα οικόπεδα 2, 3 και 13 της κυπριακής ΑΟΖ θα διαρκέσουν μέχρι τις 18 Σεπτεμβρίου. Σημειώνεται ότι στην κυπριακή ΑΟΖ παραμένει εντός του τεμαχίου 6 το γεωτρύπανο «Γιαβούζ», το οποίο προβαίνει σε γεώτρηση για εντοπισμό φυσικού αερίου.

Σεπτέμβρης εξελίξεων 

Εάν πετύχουν οι έρευνες του «Μπαρμπαρός» στην κυπριακή ΑΟΖ, είναι η πιθανή και η μετακίνηση του γεωτρύπανου «Γιαβούζ» Εάν πετύχουν οι έρευνες του «Μπαρμπαρός» στην κυπριακή ΑΟΖ, είναι η πιθανή και η μετακίνηση του γεωτρύπανου «Γιαβούζ»

Σύμφωνα με τον τουρκικό σχεδιασμό, σε περίπτωση που οι έρευνες του «Μπαρμπαρός» εντός της κυπριακής ΑΟΖ στεφθούν με επιτυχία, είναι η πιθανή η μετακίνηση του γεωτρύπανου «Γιαβούζ» στις περιοχές πέριξ του θαλασσοτεμαχίου 3 για μία νέα σειρά έκνομων γεωτρήσεων.

Μία τέτοια εξέλιξη είναι πιθανόν να λάβει χώρα πέρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, ενώ μία ενδεχόμενη νέα γέωτρηση θα μπορούσε να διαρκέσει μέχρι το πέρας των εκλογών στην τουρκοκυπριακή κοινότητα στις 11 Οκτωβρίου, για ανάδειξη Τουρκοκύπριου ηγέτη. Το αποτέλεσμα των εκλογών, εξάλλου, θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό και τις προοπτικές για επανάνεναρξη του διαλόγου στο Κυπριακό μέχρι το τέλος του χρόνου με την πιθανότητα αυτή να περνάει και μέσα από μια φόρμουλα παγώματος των τουρκικών έκνομων γεωτρητικών ενεργειών στη Κύπρο έναντι ανταλλαγμάτων.

 «Δικαίωμά μας», λέει ο Ακάρ 

Χουλουσί Ακάρ: Οι έρευνες είναι δικαίωμα της ΤουρκίαςΧουλουσί Ακάρ: Οι έρευνες είναι δικαίωμα της Τουρκίας

Αναφερόμενος στις νέες έρευνες που προτίθεται να πραγματοποιήσει η Άγκυρα εντός της κυπριακής ΑΟΖ, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ σημείωσε ότι οι έρευνες στις συγκεκριμένες περιοχές είναι δικαίωμα της Τουρκίας, αφού όπως είπε τα εν λόγω τεμάχια έχουν αδειοδοτηθεί από την την «ΤΔΒΚ». Επικαλέστηκε δε τη συνθήκη εγγυήσεων, σημειώνοντας ότι η Τουρκία είναι εγγυήτρια χώρα στην Κύπρο και γνωρίζει τόσο τα δικαιώματα όσο και τις υποχρεώσεις της.

Λουκιανός Λυρίτσας, Λευκωσία