Συναγερμός έχει σημάνει στην κυβέρνηση για την ανοδική τάση των κρουσμάτων κορωνοϊού.

Όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σε εξέλιξη βρίσκεται τηλεδιάσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου στην οποία εξετάζεται η πορεία του πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας, καθώς τα ημερήσια κρούσματα οποία αυξάνονται ανησυχητικά.

Σε αυτή συμμετέχουν ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο Σωτήρης Τσιόδρας, ο Νίκος Χραδαλιάς, ο Παναγιώτης Αρκουμανέας και ο Κίμων Δρακόπουλος.

Όπως είπε ο κ. Πέτσας, «η Ελλάδα είναι σε καλύτερη κατάσταση από πολλές άλλες χώρες», ενώ χαρακτήρισε «απαράδεκτα τα φαινόμενα των συναθροίσεων».

«Λέμε όχι στον συνωστισμό, δεν γινόμαστε λιγότερο άνθρωποι αν αποφύγουμε τις κοινωνικές συναθροίσεις. Κερδίσαμε την πιο δύσκολη μάχη, όχι ακόμα τον πόλεμο».

Ο υψηλός αριθμός κρουσμάτων έρχεται σε μία ιδιαίτερη κρίσιμη περίοδο, καθώς τόσο οι ειδικοί όσο και η κυβέρνηση «μπαίνουν» σε ρυθμούς Δεκαπενταύγουστου λαμβάνοντας από τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να μην υπάρξει έξαρση και συνωστισμός σε μία από τις μεγαλύτερες γιορτές της ορθοδοξίας.

Εκτός από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν πριν λίγες μέρες, όπου η χρήση μάσκας γίνεται υποχρεωτική και σε άλλους εσωτερικούς χώρους εκτός των σούπερ μάρκετ, οι ειδικοί δεν σταματούν να τονίζουν πως ο κίνδυνος δεν έχει φύγει ακόμη και πως σε καμία περίπτωση δεν είναι ώρα για εφησυχασμό.

Ανησυχία για τη διασπορά στα αστικά κέντρα

«Ο ιός είναι εδώ. Ήρθε για να μείνει. Δεν υπάρχουν προοπτικές συντόμου εξαφάνισης του ιού. Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κοροναϊό για μεγάλο χρονικό διάστημα» τόνισε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα ΜEGA» με τον Ντίνο Σιωμόπουλο και την Τζωρτζίνα Μαλλιαρόζη, ο Αναστάσιος Σπαντιδέας.

Ο καθηγητής Παθολογίας και Κλινικός Φαρμακολόγος χαρακτήρισε «ανησυχητικό» το φαινόμενο της έξαρσης των κρουσμάτων καθημερινά, σημειώνοντας πως πιο ανησυχητική είναι η διασπορά των κρουσμάτων στα αστικά κέντρα.

«Αν επεκταθεί η αύξηση των περιστατικών σε αστικά κέντρα, η κατάσταση θα είναι εξαιρετικά ανησυχητική, γιατί δεν θα μπορούμε να την ελέγξουμε» υπογράμμισε, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο, πώς δεν είναι πιθανό το ενδεχόμενο τοπικών lockdown σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Ακόμα, υποστήριξε, ότι δεν χρειάζεται η λήψη αυστηρότερων περιοριστικών μέτρων. «Η κλιμάκωση μέτρων θα γίνεται ανάλογα με την εξέλιξη της επιδημίας. Αν παραμείνουμε σε αυτά τα επίπεδα, δεν θα χρειαστεί να λάβουμε νέα μέτρα» είπε.

Παράλληλα, έκανε λόγο πώς η διακοπή της καθημερινής ενημέρωσης για τον κοροναϊό, «διαβάστηκε» λάθος από τους πολίτες, οι οποίοι θεώρησαν, ότι ο ιός έφυγε.

Τέλος, επισήμανε ότι δεν χρειάζεται η χρήση μάσκας σε ανοιχτούς χώρους και εφόσον διατηρούνται οι αποστάσεις, ενώ σημείωσε ότι «δεν υπάρχουν στον ορίζοντα φάρμακα που να αντιμετωπίζουν την νόσο».