«Δεν πρόκειται να αφήσουμε τη χώρα στο έλεος του Covid-19», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και έδωσε εντολή στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να επισκεφτεί τη Μύκονο, όπου υπήρχαν βάσιμες πληροφορίες για παράνομα party σε ενοικιαζόμενες βίλες με 100 έως 200 άτομα. Και ο υπουργός πήγε. Οπως μου είπε, η όλη κατάσταση μεταφέρθηκε στη Μύκονο από την Ίμπιζα της Ισπανίας, όπου ο κορωνοϊός είχε έξαρση από τα party. Στη Μύκονο τα party επίσης τα έκαναν αλλοδαποί σε συνεργασία με ημεδαπούς (κυρίως γκαρσόνια σε επώνυμα μαγαζιά που ήξεραν και την πελατεία). Σ΄αυτά τα party γίνονταν κάθε είδους παρανομία. Αυτό ανησύχησε τον Πρωθυπουργό, ότι θα μπορούσε να υπάρξει διασπορά του φονικού ιού. Ο κ. Χρυσοχοΐδης στην Μύκονο συναντήθηκε με τους πάντες. Δημιούργησε ένα ισχυρό αστυνομικό τμήμα με 120 αστυνομικούς, με επικεφαλής αστυνομικό Διευθυντή, με κύρια αποστολή τους αυστηρούς ελέγχους είτε σε θέματα διασποράς του κορονωιού είτε σε θέματα εγκληματικότητας. Σε λίγες μέρες ο κ. Χρυσοχοΐδης θα επαναλάβει το ίδιο και στη Σαντορίνη μετά από εντολή του Πρωθυπουργού.

***

Οταν ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε το στρατηγείο Χαρδαλιά

Στα άδυτα του στρατηγείου του Νίκου Χαρδαλιά, στο κτίριο της Πολιτικής Προστασίας, με το όνομα «Φάρος» στο Μαρούσι εισήλθε ο Πρωθυπουργός στη σύσκεψη για την πολιτική προστασία την Τετάρτη το απόγευμα. Αυτό που κάνει περισσότερο εντύπωση στο γραφείο του NickHard είναι οι τρεις οθόνες που έχει στα αριστερά στο κέντρο και στα δεξιά του. Οθόνες που δίνουν real picture on real time όλα τα δεδομένα του κορωνοϊού στην χώρα μας αλλά και στο εξωτερικό. Η μεγάλη οθόνη μπορεί ακόμα να δείξει με το κατάλληλο λογισμικό και προγνώσεις. Είναι εντυπωσιακό να βλέπεις τη γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων στην χώρα, αλλά και ειδικές οθόνες για την αντιπυρηνική προστασία…

***
Στους επτά ορόφους του κτιρίου που βρίσκεται στα Ολυμπιακά Ακίνητα, δίπλα στο Golden Hall, ο Πρωθυπουργός στάθηκε σε δυο σημεία περιεργαζόμενος τον χώρο. Το πρώτο στο ισόγειο σ΄ένα αμφιθέατρο, όπου όπως παρατήρησε ο χρόνος εκεί μέσα σταμάτησε το 2004. Ένα καταπληκτικό αμφιθέατρο το οποίο δημιουργήθηκε για την ενημέρωση των ξένων δημοσιογράφων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, μένει αναξιοποίητο με τα μικρόφωνα ακόμα κρεμασμένα στα καθίσματα και την τεχνολογία να παραμένει ακίνητη. Ο Πρωθυπουργός είπε ότι αυτό το αμφιθέατρο μπορεί να αξιοποιηθεί πολλαπλώς ακόμα και για σεμινάρια. Άλλωστε το κτίριο αυτό μένει 16 ολόκληρα χρόνια αναξιοποίητο. Στο δεύτερο σημείο που στάθηκε ο Πρωθυπουργός είναι η θέα που προσφέρει το γραφείο του κ. Χαρδαλιά. Από τη μια μεριά βλέπεις έως την Πεντέλη και από την άλλη έως το Φαληρικό Δέλτα. Και βεβαίως η ενημέρωση που του έγινε.

***
Μάσκες επιτέλους στη Βουλή

Εδώ και δύο μήνες γίνονταν από τους Λοιμωξιολόγους εκκλήσεις προς τους Βουλευτές να χρησιμοποιούν μάσκα εντός Κοινοβουλίου αφού ήταν κλειστός χώρος. Εκτός ελαχίστων περιπτώσεων, όπως για παράδειγμα ο Γιώργος Παπανδρέου, ουδείς άλλος συμμορφωνόταν με τις υποδείξεις των ειδικών. Μάλιστα ο Νίκος Χαρδαλιάς χαριτολογώντας τους «απείλησε» με ελέγχους, αλλά πάλι δεν υπάκουαν. Οι περισσότεροι βουλευτές θεωρούσαν ότι επειδή οι πόρτες του Κοινοβουλίου ήταν ανοικτές και τα αντισηπτικά παντού δεν χρειάζονταν οι μάσκες. Ήταν και αυτό το πλέξιγκλας που είχε τοποθετηθεί στο βήμα της Βουλής το οποίο- όπως νόμιζαν- τους έδινε κάποια ασφάλεια. Ήταν όμως έτσι τα πράγματα; Οχι βεβαίως. Ο κορωνοϊός δεν κάνει διακρίσεις σε κοινοβουλευτικούς και μη. Αλλωστε ας μην ξεχνάμε ότι σε τεστ αντισωμάτων που έγινε προσφάτως στη Βουλή βρέθηκαν 8 θετικά δείγματα (τα δύο ανήκαν σε βουλευτές).

***
Έπρεπε να σημειωθεί αύξηση των κρουσμάτων (τα κρούσματα την Τετάρτη ήταν 57- συνεχώς αυξανόμενα) για να επιβληθεί η μάσκα στο Κοινοβούλιο. Την Τετάρτη ήταν η πρώτη μέρα που οι βουλευτές εμφανίστηκαν με μάσκες προκειμένου να παρακολουθήσουν τη συζήτηση για το φορολογικό νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Η εικόνα ήταν πρωτόγνωρη. Οι πάντες συμμορφώθηκαν στην οδηγία όταν σ΄ ένα χώρο βρίσκονται πάνω από 100 άτομα. Ήταν και η οδηγία του Προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα που έκανε τη μάσκα υποχρεωτική. Έτσι από το προαύλιο ακόμα έβλεπες τη διαφορά. ΟΙ αστυνομικοί περιπολούσαν με μάσκες, μάσκες είχαν και οι άνδρες της προσωπικής ασφάλειας των βουλευτών. Μάσκες και οι υπάλληλοι της Βουλής και οι βουλευτές βεβαίως μέσα στην αίθουσα της Ολομέλειας.

***
Δυο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήθελαν τις μάσκες

Στο ιατρείο της Βουλής μοίραζαν μάσκες σε όσους δεν είχαν. Υπήρξαν βεβαίως και οι υπερβολές. Ορισμένοι καπνιστές έβγαιναν έξω με τη μάσκα για να καπνίσουν. Τη κατέβαζαν στον λαιμό και κάπνιζαν. Άλλοι τηλεφωνούσαν στα κινητά τους με τις μάσκες, ενώ υπήρχαν περιπτώσεις που οι βουλευτές χρησιμοποιούσαν τη μάσκα για την προστασία του… λαιμού τους. Ή καθόλου. Δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, το έκαναν αυτό. Και οι δυο γιατροί. Πολύ καλό παράδειγμα έδιναν. Ο ένας μάλιστα, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, γιατρός δερματολόγος παρακολούθησε τη συζήτηση στην Ολομέλεια χωρίς μάσκα. Εκτός εάν οι δύο γιατροί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ νόμιζαν ότι μ΄αυτόν τον τρόπο έκαναν αντίσταση, έστω αντιπολίτευση.

***
Στη οδηγία για την υποχρεωτική χρήση μάσκας υπάκουσαν άπαντες και οι αρχηγοί των κομμάτων. Ο Πρωθυπουργός μάλιστα άρχισε την παρέμβασή του στο φορολογικό νομοσχέδιο κάνοντας αναφορά στη μάσκα: «Να φοράμε τη μάσκα εκεί που ειδικοί μας έχουν υποδείξει. Άβολη συνήθεια, αλλά πρέπει να γίνει κανόνας. Πρώτοι εδώ να δίνουμε το καλό παράδειγμα», είπε ξεκινώντας την ομιλία του. Για την ιστορία αναφέρω ότι εμφανίστηκε στη Βουλή με τη μαύρη υφασμάτινη μάσκα που φορούσε στη Σύνοδο Κορυφής, αυτή που είχε στο πλάι κεντημένη την ελληνική σημαία.

***
Υποχρεωτική μάσκα στο Δημόσιο

Ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος με εγκύκλιό του καθιστά υποχρεωτική τη χρήση μάσκας σε δημόσιες υπηρεσίες όταν και όπου υπάρχει επαφή με κοινό. Αφορά τόσο το προσωπικό όσο και το κοινό που προσέρχεται για εξυπηρέτηση.

***
«Κατεβαίνουμε για νίκη και όχι «Χ»»

Τον άκουσαν πολλοί τις προάλλες τον Νίκο Παναγιωτόπουλο να λέει σε πηγαδάκι βουλευτών, ότι «εμείς είμαστε φιλειρηνική χώρα και επιζητούμε την ειρήνη, αλλά όταν αναγκαστούμε να κατέβουμε στο γήπεδο κατεβαίνουμε για να πάρουμε τη νίκη και όχι για να έρθουμε «Χ»» και λίγοι κατάλαβαν. Γιατί ο υπουργός Άμυνας μιλούσε με ποδοσφαιρικούς όρους και για ποιο λόγο όταν ρωτήθηκε για την πρόσφατη κρίση; Όσοι κατάλαβαν, κατάλαβαν. Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι παρέλαβε και άλλο πλοίο, το τρίτο κατά σειρά από τότε που ανέλαβε το νευραλγικό αυτό υπουργείο. Πρόκειται για την πυραυλάκατο «Υποπλοίαρχος Καραθανάσης», το 6ο πλοίο κλάσης Ρουσέν ή Σούπερ Βήτα που εντάσσεται στη δύναμη του Πολεμικού ναυτικού και που θεωρείται από τα πλέον ολοκληρωμένα και προηγμένα πλοία του Στόλου.

***
Πυραυλάκατος όπως φρεγάτα

Να σημειώσω εδώ ότι ο κ. Παναγιωτόπουλος είχε προσφάτως παραλάβει και δυο πλοία γενικής υποστηρίξεως δωρεά της οικογένειας Λασκαρίδη και ότι ακολουθεί και άλλη μία πυραυλάκατος. Η τελετή της ένταξης της πυραυλακάτου ήταν συγκινητική. Ανάδοχος του πλοίου ήταν ο γιος του πεσόντα στο καθήκον- κατά την κρίση των Ιμίων- Χριστόδουλου Καραθανάση, Γιάννης. Στην τελετή ο υπουργός Άμυνας είπε στην ομιλία του: «Η Ελλάδα είναι σε θέση ανά πάσα ώρα και στιγμή να εφαρμόσει την ισχύ της επί του πεδίου». Αλλά τι το ιδιαίτερο έχει αυτή η πυραυλάκατος. Όπως μου εξήγησε ο υπουργός Άμυνας, διαθέτει σχεδόν τον ίδιο οπλισμό, που διαθέτει και μία φρεγάτα. Δηλαδή είναι εξοπλισμένη με προηγμένα βλήματα κατά στόχων επιφανείας (που χρησιμοποιούν ενεργό ραντάρ για τον εγκλωβισμό του στόχου).

***
Τα γενέθλια του Μίκη και η ΠτΔ

Είχε γενέθλια ο Μίκης Θεοδωράκης, έκλεισε τα 95 και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου του ευχήθηκε μέσω twitter, τονίζοντας ότι η παρουσία του, τα τραγούδια, η μουσική και η ακατάβλητη μαχητικότητά του έχουν σφραγίσει τη συλλογική μας μνήμη και θα συνεχίσουν να μας συντροφεύουν.

***
Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας απέστειλε στον Μίκη Θεοδωράκη, λουλούδια με πολλές ευχές και καλή δύναμη.

***
Η Πρόεδρος στη Βουλή

Μία ημέρα πριν η Βουλή των Ελλήνων διακόψει τις εργασίες της για τις θερινές διακοπές η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα βρεθεί (την Πέμπτη) στο Κοινοβούλιο και θα μιλήσει στην ειδική συνεδρίαση της Βουλής με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά της εμπορίας ανθρώπων.

***
Η Ντόρα στο Συμπόσιο της Σύμης

Στο Λαγονήσι με μάσκες προστασίας γινόταν το Συμπόσιο της Σύμης. Το θυμάστε; Δεν διεξάγεται στη Σύμη, αλλά πήρε την ονομασία του γιατί εκεί έγινε για πρώτη φορά, δίπλα στην οικία που είχε ο Γιώργος Γεννηματάς. Αυτή τη φορά ο Γιώργος Παπανδρέου προσκάλεσε να συμμετάσχει στο Συμπόσιο της Σύμης την Ντόρα Μπακογιάννη η οποία μίλησε με θέμα η Δημοκρατία μετά τον Covid-19.