Η αμερικανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 32,9% (ετήσιο ποσοστό) από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούνιο. Πρόκειται για τη χειρότερη ύφεση από τη στιγμή που άρχισαν να τηρούνται σχετικά αρχεία, σύμφωνα με την Υπηρεσία Οικονομικής Ανάλυσης.

Οι επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να διακόψουν τις εργασίες τους κατά τη διάρκεια του lockdown της Άνοιξης και η Αμερική οδηγήθηκε στην πρώτη της ύφεση εδώ και 11 χρόνια, βάζοντας τέλος στη μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη της ιστορίας της.

Μια ύφεση ορίζεται συνήθως ως δύο διαδοχικά τρίμηνα μειούμενου ακαθάριστου εθνικού προϊόντος. Μεταξύ του Ιανουαρίου και του Μαρτίου, το αμερικανικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 5% με αναγωγή σε ετήσιο ποσοστό.

Όμως δεν πρόκειται για μια συνηθισμένη ύφεση. Ο συνδυασμός της υγειονομικής και της οικονομικής κρίσης δεν έχει προηγούμενο, και οι αριθμοί δεν είναι ικανοί να αναπαραστήσουν πλήρως τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν εκατομμύρια Αμερικανοί.

Τον Απρίλιο, χάθηκαν περισσότερες από 20 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, καθώς οι εταιρείες έβαζαν λουκέτο και οι περισσότεροι πολίτες υποχρεώνονταν να παραμείνουν στο σπίτι. Ήταν η μεγαλύτερη μείωση θέσεων εργασίας από όταν ξεκίνησαν να τηρούνται σχετικά αρχεία πριν 80 χρόνια. Η έκθεση για την απασχόληση του Ιουλίου που αναμένεται την επόμενη εβδομάδα, προβλέπεται ότι θα δείξει ότι προστέθηκαν ακόμη 2,3 εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Αυτό θα μειώσει την ανεργία στο 10,3% – ποσοστό που εξακολουθεί να είναι υψηλότερο από εκείνο που είχε σημειωθεί στη χειρότερη περίοδο της οικονομικής κρίσης.

Οι καταναλωτικές δαπάνες, η μεγαλύτερη κινητήρια δύναμη της αμερικανικής οικονομίας, μειώθηκε κατά 34,6% (αναγωγή σε έτος). Πρόκειται μακράν για τη μεγαλύτερη μείωση που έχει καταγραφεί.

Το χειρότερο τρίμηνο όλων των εποχών

Η πανδημία έσπρωξε την οικονομία στον γκρεμό. Η μείωση – ρεκόρ του ΑΕΠ ήταν σχεδόν τέσσερις φορές χειρότερη από εκείνη που είχε σημειωθεί στην κορύφωση της οικονομικής κρίσης, όταν η οικονομία είχε συρρικνωθεί κατά 8,4% το τέταρτο τρίμηνο του 2008.

Το ΑΕΠ των τριμήνων ανάγεται σε ετήσια ποσοστά. Αυτό συνεπάγεται ότι η οικονομία δεν συρρικνώθηκε όντως κατά ένα τρίτο από το πρώτο στο δεύτερο τρίμηνο. Τα ετήσια ποσοστά εκφράζουν πόσο θα αναπτυσσόταν ή θα συρρικνωνόταν η οικονομία, αν οι τρέχουσες συνθήκες διατηρούνταν επί 12 μήνες.

Χωρίς την αναγωγή σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ έχει σημειώσει μείωση 9,5% από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούνιο ή $1,8 τρισ.

Ανεξάρτητα από τη μέτρηση που χρησιμοποιείται ωστόσο, παραμένει το χειρότερο τρίμηνο που έχει καταγραφεί ποτέ.

Οι ΗΠΑ ξεκίνησαν να τηρούν σχετικά αρχεία μόλις το 1947, επομένως είναι δύσκολο το τρέχον τρίμηνο να συγκριθεί με τη Μεγάλη Ύφεση. Ωστόσο, το 1932 η αμερικανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 12,9%.

Τους πρώτους τρεις μήνες του 1958, το ΑΕΠ είχε μειωθεί κατά 10%, καθώς η παραγωγή επιβραδύνθηκε και τα υψηλά επιτόκια έθεσαν τέλος στην ανάπτυξη που είχε ακολουθήσει τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η ύφεση ακολούθησε την πανδημία της Ασιατικής γρίπης που είχε ξεσπάσει την προηγούμενη χρονιά, στερώντας τη ζωή σε 116.000 Αμερικανούς, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών.

Πηγή:  www.cnn.com