Δέσμη νέων αυστηρών μέτρων με στόχο τη συγκράτηση της εξάπλωσης ενός δεύτερου κύματος κορωνοϊού, τέθηκαν από σήμερα σε ισχύ στο Βέλγιο, που γίνεται η χώρα του βορρά με τους περισσότερους περιορισμούς στους πολίτες.

Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό στην πόλη της Αμβέρσας, η οποία λόγω του λιμανιού θεωρείται οικονομικός πνεύμονας της χώρας και στην οποία καταγράφεται το 50% των ημερήσιων κρουσμάτων όλης της χώρας. Για το λόγο αυτό άλλωστε αποφασίστηκε από τον περιφερειάρχη η απαγόρευση της κυκλοφορίας στην πόλη από τις 11 το βράδυ μέχρι τις 6 το πρωί.

Ξανά περιορισμός στις κοινωνικές επαφές

Η πρωθυπουργός του Βελγίου Σόφι ΒίλμεςΗ πρωθυπουργός του Βελγίου Σόφι Βίλμες

Μετά την υποχρεωτική χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους, η οποία επιβλήθηκε τις προηγούμενες μέρες από τους δημάρχους σε πολυσύχναστα σημεία σε όλες τις πόλεις της χώρας, από σήμερα οι κοινωνικές σχέσεις μιας οικογένειας θα πρέπει να περιορίζονται με 5 άτομα από 15 που ήταν μέχρι χθες, ενώ δεν υπολογίζονται τα παιδιά κάτω των 12 ετών.

Ο αριθμός των ατόμων που συμμετέχουν σε περιηγήσεις ή είναι καλεσμένοι σε ιδιωτικές εκδηλώσεις, όπως γάμοι, βαπτίσεις δεν μπορεί να ξεπερνά τα 10. Στα δημόσια θεάματα σε εσωτερικούς χώρους μπορούν να παρευρίσκονται μέχρι 100 άτομα και σε εξωτερικούς μέχρι 200, όλα με μάσκες.

Παρουσία στα καταστήματα μέχρι 30 λεπτά

Εικόνα από βελγικό θέρετρο πριν από λίγες μέρεςΕικόνα από βελγικό θέρετρο πριν από λίγες μέρες

Ένα άλλο σημαντικό μέτρο που θυμίζει τις πρώτες μέρες της καραντίνας του περασμένου Μαρτίου, είναι η συντόμευση της παρουσίας στα καταστήματα, όπως τα σούπερ μάρκετ στα 30 λεπτά, ενώ ο πελάτης δεν μπορεί να συνοδεύεται από άλλο άτομο.

Στα νοσοκομεία η αύξηση των εισαγωγών ασθενών παραμένει πάντως μικρή, όπως και ο αριθμός των ημερήσιων θυμάτων. Οι πολίτες ναι μεν αποδέχονται τα μέτρα, ωστόσο η ανησυχία είναι έντονη, στην παρούσα φάση περισσότερο για τις επιπτώσεις που θα μπορούσαν να έχουν στην οικονομία της χώρας.

Νίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες